Skocz do zawartości

K1 Czy Cr1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moj chlopak mial aplikowac o wize k1 dla mnie ale sytuacja sie troche skomplikowala. A mianowicie dostal prace w Afganistanie jako cywilny kontraktor na okres 12 miesiecy. Moje pytanie jest takie: czy jesli wezmiemy slub to on moze aplikowac o cr1 w ambasadzie USA w Kabulu a ja bede miec rozmowe w Warszawie?? czy lepiej zeby przed wyjazdem ze Stanow jednak wyslal papiery o k1?? boje sie tylko ze dostane ta wize za wczesnie, po jego powrocie z Afganistanu mamy w planach kilku miesieczne wakacje.

I co wpisac w formie I-130 w pyt.18 o adres pod ktorym bede mieszkac po przylocie do usa? mozna np. adres jego mamy a zaraz po przylocie to zmienic?

Bardzo prosze o podpowiedz:)

Napisano

Jak On jest wojskowy to niech sie uda do odpowiedniego biura i tam mu wyjasnia jak szybko mozesz taka wize na pobyt staly dostac po slubie znim ..

Bo jak dostaniesz wize k-1 to masz 90 dni na wziecie slubu po przylocie do USA ...mozesz oczywiscie wizasc slub po 90 dniach z ta sama osoba ale wtedy jestes nielegalnie w USA..

takie cos jak adres zawsze mozna zmienic..

Napisano

wlasnie nie jest juz wojskowym, bedzie pracowal w bazie wojskowej ale jako cywil. ze Stanow wyjezdza w przyszlym miesiacu a ja pojade do Stanow dopiero za jakies 1,5 roku wiec k1 straci juz waznosc

Napisano

Ale byl wojskowy i pracuje dla wojska wiec niech sie spyta o pewne sprawy...

co do k1 to ja bym wybral ta wize na pobyt staly cr1 ..czeka sie troche dluzej niz na k-1 ale wlatujesz juz na pobyt staly i czekasz na sama GC :)

Napisano

cr1 bardziej by mi pasowala, moglabym na spokojnie umiejscowic akt malzenstwa i wymienic dokumenty w Polsce. Chyba bedziej najlepiej jak sama zadzwonie do ambasady w Warszawie i sie spytam jak to sie robi w takim przypadku. Moj facet jakos nie ma do tego glowy, jemu caly czas sie wydaje ze wystarczy , ze sie ze mna ozeni i ja od razu wjade do Stanow bez zadnych wiz!! ja tlumacze , tlumacze i dalej nie dociera:(

mam jeszcze pytanie dotyczace aktu malzenstwa: polski USC wymaga zlozenia oryginalu a do NVC tez trzeba wyslac oryginal, skad wziac 2 oryginaly?

Napisano

kattie pytac sie mozesz w Ambasadzie ale masz to ladnie opisane na forum

po 2 jesli Twoj facet tak podchodzi to jak zobaczy jakie papiery trzeba do tego wyslac to nie wiem co powie no ale zycie pokaze jak bedzie

oraz dobrze przejzyj strone Ambasady w Warszawie o tym:

http://polish.poland.usembassy.gov/poland-...processing.html

wpisz w szukaj cr1 i Ci wyjda tematy o tych wizach oraz poczytaj to:

http://www.usa.info.pl/board/Sponsorowanie...ada-t15995.html

a numer chociaz masz do dzialu wizowego w Warszawie czy tez zadzwonisz pod numer 0-700 jak to czasami ludzie robia bo mysla ze rozmawiaja z Konsulatem

podeslij Twojemu facetowi adres urzedu imigracji i sam zobaczy

niech napisz do jakiejs Ambasady-Konsulatu to mu to wyjasnia jak jest

Napisano

spytaj sie w Ambasadzie o takie cos ze jak Twoj przyszly maz bedzie zagranica i bedzie pracowac tam to jak bedzie z papierami

mozesz tez sama napisac do Wojska w tej sprawie ze jak sie maja takie sprawy,aby Ci podali namiary na pewne osoby co sie takimi sprawami zajmuja..

Napisano

dzieki sly6 za pomoc wlasnie o to sie spytam w ambasadzie a nr podawales tutaj komus na forum takze na 0-700 nie bede dzwonic.

ale mamy jeszcze jeden problem i to chyba najwiekszy.

Moj chopak wie jakie papiery sa potrzebne do k1 a problemem jest G-325A i on ma chyba nadzieje, ze biorac slub poza US ominiemy ta forme.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...