jackchan Napisano 25 Maja 2010 Zgłoś Napisano 25 Maja 2010 witam, mam pytanie dotyczące sponsorowania ze strony taty. Otóż 2 lata temu tato zdał egzamin na obywatelstwo i zarejestrował mnie i moją rodzinę. Mamy jeszcze ok 7-8 lat czekania. Prawnik taty w momencie rejestrowania nas powiedział że nawet gdyby tato nie dożył ( tato jest już po 70-tce ) momentu gdy otrzymamy papiery, to nasza procedura nie zostanie przerwana i wizę otrzymamy. Poza tym tato od pół roku jest w Polsce. Czy ma to jakieś znaczenie, bo również słyszałam że nie. Proszę o informacje.
sly6 Napisano 25 Maja 2010 Zgłoś Napisano 25 Maja 2010 mowisz ze sprawa bedziesz isc jak Twoj tata nie daj boze umrze Death of the Sponsor If the sponsor dies after the principal applicant has immigrated to the United States but before all qualified family members who are traveling later (following to join) have immigrated, can they obtain another sponsor? In the event a sponsor has died before all family members have followed to join the principal, a joint sponsor is permitted to execute a Form I-864. In such a case, there is no requirement that you must request a joint sponsor. The new sponsor may submit a Form I-864, regardless of the status of the deceased petitioner's estate. http://travel.state.gov/visa/immigrants/in...l#_Death_of_the poczytaj dobrze ta strone o pewnych sprawach jak np zarobki sponsora bo moze wyjsc tak ze nie dostaniecie wiz za male zarobki sponsora a wtedy bedzie potrzebny ktos kto Wam papiery podpisze tzw wsplosponsor
Jim Beam Napisano 26 Maja 2010 Zgłoś Napisano 26 Maja 2010 witam, mam pytanie dotyczące sponsorowania ze strony taty. Otóż 2 lata temu tato zdał egzamin na obywatelstwo i zarejestrował mnie i moją rodzinę. Mamy jeszcze ok 7-8 lat czekania. Prawnik taty w momencie rejestrowania nas powiedział że nawet gdyby tato nie dożył ( tato jest już po 70-tce ) momentu gdy otrzymamy papiery, to nasza procedura nie zostanie przerwana i wizę otrzymamy. Zycze Twojemu tacie 100 lat, ale w przypadku jego smierci wasza petycja moze byc zagrozona. USCIS pisze tak: "USCIS adjudicators are also reminded that, if the visa petitioner dies after approval of a Form I-130 – in both immediate relative and family-preference cases – then USCIS has discretion to reinstate the pre-death approval. 8 CFR 205.1(a)(3)(i)©(2), as amended, 71 FR 35732, 35749 (2006). This discretion will be exercised favorably only if there is a substitute sponsor who has submitted a Form I-864 in place of any Form I-864 that was filed, or would have been filed, by the deceased petitioner." The substitute sponsor must be related to the intending immigrant in one of the following ways: spouse, parent,mother-in-law, father-in-law, sibling, child (at least 18 years of age), son, daughter, son-in-law, daughter-in-law, brother-in-law, sister-in-law, grandparent, grandchild or legal guardian.The substitute sponsor must also be a U.S. citizen or lawful permanent resident. zrodlo: http://www.uscis.gov/files/pressrelease/I1...0804_110807.pdf Poza tym tato od pół roku jest w Polsce. Czy ma to jakieś znaczenie, bo również słyszałam że nie. Ja natomiast slyszalem, ze tak. Kategoria w jakiej zlozona jest wasza petycja podlega pod "laczenie rodzin". Jak technicznie wyobrazasz sobie laczenie sie z ojcem, ktory jest w Polsce? Pozno juz i nie zdazylem zadnego potwierdzenia tego co sadze znalezc w zrodlach. Jezeli Karina sie nie wypowie to sprobuje cos wygrzebac. pozdr.
jackchan Napisano 2 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2010 Dzięki bardzo za odpowiedź. No ciekawa jestem czy faktycznie mogłabym mieć problemy. Z tego co wyczytałam to wygląda że tak, ale też niedawno rozmawiałam z siostrą, która jest w Stanach i kontaktuje się z prawnikiem u którego były składane nasze papiery - on twierdzi że w naszym przypadku nie przerwie procedury. Poza tym siostra podała kilka przykładów znajomych odnośnie dodatkowego sponsora jeśli główny ma za niskie dochody i okazało się że znajomego z rodziną sponsorowała mama która pobierała jedynie jakiś zasiłek, bez żadnych innych dochodów i nie był potrzebny żaden dodatkowy sponsor. Nie wiem już co myśleć - czas pokaże. Dzięki w każdym razie za pomoc.
sly6 Napisano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2010 to zalezy jaki zasilek,jak duzy i ile osob jest w rodzinie i ile osob jest do sponsorowania ..bo jak 1 to moze i male dochody przejda ale u Ciebie jest wieksza rodzina i pamietaj o tym,,masz to ladnie napisane na stronach rzadowych np tutaj: http://travel.state.gov/visa/immigrants/in..._When_Can_There co do prawnika to roznie z nimi bywa,tak samo jak z ludzmi ktorzy cos tam mowia a potem sie okazuje ze nie sa szczerzy lub tez cos innego robili niz mowili .. duzoo bylo przypadkow takich na tym swiecie i pamietaj o tym Moze nie dlugo ktos tutaj cos doda i wejdz za jakis czas pamietaj tez o tym ze jak pujdziesz do innego prawnika to moze cos innego Ci powiedziec, pamietaj tez o tym ze strony rzadowe sa po to abys zobaczyl czy wszystko sie zgadza pamietam jak tutaj dziewczyna miala duzeee problemy z akceptacja sponsora bo brakowalo troche kasy wiec jak widzisz tak czasami jest
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.