Patryko Napisano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2010 Moje pytania sa związane z petycją I-130, mianowicie z pod punktami C14, C15 oraz C22. Postaram sie po krótce opisać moja sytuacje może bedzie wtedy jaśniej. Pierwszy raz przyleciałem do USA w 2001r. na wizie studenckiej F1 (5 leniej która wygasła w 2006r) w miedzy czasie cały czas chodziłem do szkoły, zmieniłem stan cywilny w USA, latełem do Polski (ostatni raz w 2005r), po wygasnięciu wizy jeszcze przez rok uczęszczałem do szkoły. Ze szkoły otrzymałem SS numer, na który rozliczam sie do tej pory (od 2002r). W 2010r Tata stal się obywatelem USA i chcial mnie sponsorować, a więc zaczołem szukać co i jak dowiedziałem sie iż przede wszystkim Tata powinien wypełnic petycje I 130. Zaczeliśmy wypełnieć i natrafiłem na niepokojące dla mnie pod punkty wyżej wymienione (C14, C15, C22) a. co powinienem wpisać, że jestem w USA juz od 2001 roku - kiedy to pierwszy raz przyleciałem na F1, czy od ostatniego przylotu 2005r b. na I-94 nie mam zadnego nr. mam tylko na wizie F1 napisane przez oficera emigracyjnego nr. c. jaką date wpisać (date wygaśnięcia wizy?) d. w C15 - wpisac gdzie pracuje i od kiedy? e . w C22 - wpisać 2 możliwości USA i Polska? f. Jakie dokumenty oprucz petycji powinienem wysłeć ( z tego co wyczytałem to potrzebye są: przetłumaczony skrucony akt urodzenia mój i małżonki, akt ślubu, od Taty kopia certyfikatu ze jest obywatelem, nie jestem pewny czy Taty jeszcze jakies informacje są potrzebne? g. czy kwota $355 to co trzeba im przesłać wraz z petycją? Jestem juz pełnoletni mam 31 lat, a po rozmowach z adwokatami wydaje mi sie ta sprawa bardzo skąplikowana, a nie chiał bym czegoś zepsuć. Był bym ogromnie wdzięczny za każdą nawet najmniejsza pomoc w mojej sprawie. Dziękuje i pozdrawiam Patryk.
Jim Beam Napisano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2010 a. co powinienem wpisać, że jestem w USA juz od 2001 roku - kiedy to pierwszy raz przyleciałem na F1, czy od ostatniego przylotu 2005r 2005 b. na I-94 nie mam zadnego nr. mam tylko na wizie F1 napisane przez oficera emigracyjnego nr. Wpisujesz ze przyjechales jako student, nie wypelniasz pola dla I 94, jako date wygasniecia legalnego pobytu podalbym date z wizy F1. d. w C15 - wpisac gdzie pracuje i od kiedy? Jezeli pracujesz tam legalnie, uzywasz SSN, dostajesz W2 i odprowadzasz podatek - to oczywiscie ze tak. e . w C22 - wpisać 2 możliwości USA i Polska? Dlaczego Polska, kwalifikujesz sie do adjustment of status, wpisujesz USA f. Jakie dokumenty oprucz petycji powinienem wysłeć ( z tego co wyczytałem to potrzebye są: przetłumaczony skrucony akt urodzenia mój i małżonki, akt ślubu, od Taty kopia certyfikatu ze jest obywatelem, nie jestem pewny czy Taty jeszcze jakies informacje są potrzebne? Wydrukuj sobie instrukcje do I 130 i przeczytaj uwaznie. http://www.ilw.com/forms/i-130.pdf Potrzebujecie kopie aktu slubu twojego ojca jako dowod, ze byl on w zwiazku malrzenskim z twoja mama PRZED twoim urodzeniem. Jezeli twoj ojciec byl w inych zwiazkach malrzenskich potrzebujecie tez akty slubu i rozwaodu (zgonu) z tych innych. g. czy kwota $355 to co trzeba im przesłać wraz z petycją? Tak. Czek lub money order, bez tego nie ruszy. Osobiscie radzilbym wam zatrudnic do tego jakiegos adwokata (ale nie Pania Stasie z agencji). powodzenia
sly6 Napisano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2010 raz poczytaj ten temat: http://www.usa.info.pl/board/Sponsorowanie...ada-t15995.html moze cos doda greg1031 do tego a tak to wazne jest to czy pracowales na czarno-nielegalnie w USA,wazne jest to jak Twoja zona jest w USA ,czy pracowala nielegalnie i tez sie rozliczala I najwazniejsza sprawa nim cos wyslesz to jak napisal Jim idz do dobrego adwokata bo bez tego mozesz sobie narobic problemow . a teraz gdzie jestes ,w Polsce czy tez w USA?Twoja zona jaki status ma w USA? d. w C15 - wpisac gdzie pracuje i od kiedy? a robisz legalnie czy tez nielegalnie bo majac sam numer SSN nie robisz legalnie...I teraz tak osoby pracujace nielegalnie a bedace w zwiazku z obywatelem USA moga takie cos wpisac bo takie cos jest wybaczane przez urzad tak samo jak pobyt nielegalny ale tylko tutaj jest tak
Monika1234 Napisano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2010 Jesli jestes w chwili obecnej w USA i jestes na wygasnietej wizie to ojciec - obywatel nie moze cie sponsorowac na zielona karte poniewaz masz overstay. Overstay jest wybaczony tylko w sytuacji gdy sposoruje cie malzonek/malzonka obywatel USA. Jesli jestes w Polsce i byles przez jakis czas w USA na przesiedzianej wizie, to w zaleznosci od ilosci dni grozi ci albo 3 letni albo 10 letni zakaz wjazdu do USA - wez to pod uwage. EDIT: Wiesz co moze nie jest tak zle, F1 ma tzw D/S wiec overstay ci sie nie tej wizie chyba nie liczy... Jesli jestes w USA i twoje F1 jest caly czas wazne to pamieteaj ze w momencie gdy ojciec zlozy na was petycje I-130 wasz status sie nie zmienia, oraz musicie utrzymac legalny status na terenie USA do do momentu przydzielenia zielonej karty. Mysle, ze koniecznie udaj sie z tym do jakiegos bardzo dobrego adwokata. Tak jak ktos wczesniej napisal nie do pani Stasi z agencji polonijnej ale prawnika imigracyjnego z dobra reputacja. Powodzenia!
sly6 Napisano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2010 a co jest wazne to na jakiej wizie przyleciala Twoja zona a moze ma nadal legalny status ?bo to bedzie wazne aby cos skladac co do F1 to kiedys padly odpowiedzi tutaj co jest z taka wiza jak jestes juz nielegalnie ..jak ktos ma czas to niech poszuka w postach Kariny takie cos np znalazlem http://www.usa.info.pl/board/index.php?showtopic=12812
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.