Skocz do zawartości

Pomoc W Petycji I-130

Patryko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moje pytania sa związane z petycją I-130, mianowicie z pod punktami C14, C15 oraz C22. Postaram sie po krótce opisać moja sytuacje może bedzie wtedy jaśniej.

Pierwszy raz przyleciałem do USA w 2001r. na wizie studenckiej F1 (5 leniej która wygasła w 2006r) w miedzy czasie cały czas chodziłem do szkoły, zmieniłem stan cywilny w USA, latełem do Polski (ostatni raz w 2005r), po wygasnięciu wizy jeszcze przez rok uczęszczałem do szkoły. Ze szkoły otrzymałem SS numer, na który rozliczam sie do tej pory (od 2002r). W 2010r Tata stal się obywatelem USA i chcial mnie sponsorować, a więc zaczołem szukać co i jak dowiedziałem sie iż przede wszystkim Tata powinien wypełnic petycje I 130. Zaczeliśmy wypełnieć i natrafiłem na niepokojące dla mnie pod punkty wyżej wymienione (C14, C15, C22)

a. co powinienem wpisać, że jestem w USA juz od 2001 roku - kiedy to pierwszy raz przyleciałem na F1, czy od ostatniego przylotu 2005r

b. na I-94 nie mam zadnego nr. mam tylko na wizie F1 napisane przez oficera emigracyjnego nr.

c. jaką date wpisać (date wygaśnięcia wizy?)

d. w C15 - wpisac gdzie pracuje i od kiedy?

e . w C22 - wpisać 2 możliwości USA i Polska?

f. Jakie dokumenty oprucz petycji powinienem wysłeć ( z tego co wyczytałem to potrzebye są: przetłumaczony skrucony akt urodzenia mój i małżonki, akt ślubu, od Taty kopia certyfikatu ze jest obywatelem, nie jestem pewny czy Taty jeszcze jakies informacje są potrzebne?

g. czy kwota $355 to co trzeba im przesłać wraz z petycją?

Jestem juz pełnoletni mam 31 lat, a po rozmowach z adwokatami wydaje mi sie ta sprawa bardzo skąplikowana, a nie chiał bym czegoś zepsuć.

Był bym ogromnie wdzięczny za każdą nawet najmniejsza pomoc w mojej sprawie.

Dziękuje i pozdrawiam

Patryk.

Napisano
a. co powinienem wpisać, że jestem w USA juz od 2001 roku - kiedy to pierwszy raz przyleciałem na F1, czy od ostatniego przylotu 2005r

2005

b. na I-94 nie mam zadnego nr. mam tylko na wizie F1 napisane przez oficera emigracyjnego nr.

Wpisujesz ze przyjechales jako student, nie wypelniasz pola dla I 94, jako date wygasniecia legalnego pobytu podalbym date z wizy F1.

Jezeli pracujesz tam legalnie, uzywasz SSN, dostajesz W2 i odprowadzasz podatek - to oczywiscie ze tak.

e . w C22 - wpisać 2 możliwości USA i Polska?

Dlaczego Polska, kwalifikujesz sie do adjustment of status, wpisujesz USA

f. Jakie dokumenty oprucz petycji powinienem wysłeć ( z tego co wyczytałem to potrzebye są: przetłumaczony skrucony akt urodzenia mój i małżonki, akt ślubu, od Taty kopia certyfikatu ze jest obywatelem, nie jestem pewny czy Taty jeszcze jakies informacje są potrzebne?

Wydrukuj sobie instrukcje do I 130 i przeczytaj uwaznie.

http://www.ilw.com/forms/i-130.pdf

Potrzebujecie kopie aktu slubu twojego ojca jako dowod, ze byl on w zwiazku malrzenskim z twoja mama PRZED twoim urodzeniem. Jezeli twoj ojciec byl w inych zwiazkach malrzenskich potrzebujecie tez akty slubu i rozwaodu (zgonu) z tych innych.

g. czy kwota $355 to co trzeba im przesłać wraz z petycją?

Tak. Czek lub money order, bez tego nie ruszy.

Osobiscie radzilbym wam zatrudnic do tego jakiegos adwokata (ale nie Pania Stasie z agencji).

powodzenia

Napisano

raz poczytaj ten temat:

http://www.usa.info.pl/board/Sponsorowanie...ada-t15995.html

moze cos doda greg1031 do tego :(

a tak to wazne jest to czy pracowales na czarno-nielegalnie w USA,wazne jest to jak Twoja zona jest w USA ,czy pracowala nielegalnie i tez sie rozliczala

I najwazniejsza sprawa nim cos wyslesz to jak napisal Jim idz do dobrego adwokata bo bez tego mozesz sobie narobic problemow .

a teraz gdzie jestes ,w Polsce czy tez w USA?Twoja zona jaki status ma w USA?

a robisz legalnie czy tez nielegalnie bo majac sam numer SSN nie robisz legalnie...I teraz tak osoby pracujace nielegalnie a bedace w zwiazku z obywatelem USA moga takie cos wpisac bo takie cos jest wybaczane przez urzad tak samo jak pobyt nielegalny ale tylko tutaj jest tak

Napisano

Jesli jestes w chwili obecnej w USA i jestes na wygasnietej wizie to ojciec - obywatel nie moze cie sponsorowac na zielona karte poniewaz masz overstay. Overstay jest wybaczony tylko w sytuacji gdy sposoruje cie malzonek/malzonka obywatel USA.

Jesli jestes w Polsce i byles przez jakis czas w USA na przesiedzianej wizie, to w zaleznosci od ilosci dni grozi ci albo 3 letni albo 10 letni zakaz wjazdu do USA - wez to pod uwage.

EDIT: Wiesz co moze nie jest tak zle, F1 ma tzw D/S wiec overstay ci sie nie tej wizie chyba nie liczy...

Jesli jestes w USA i twoje F1 jest caly czas wazne to pamieteaj ze w momencie gdy ojciec zlozy na was petycje I-130 wasz status sie nie zmienia, oraz musicie utrzymac legalny status na terenie USA do do momentu przydzielenia zielonej karty.

Mysle, ze koniecznie udaj sie z tym do jakiegos bardzo dobrego adwokata. Tak jak ktos wczesniej napisal nie do pani Stasi z agencji polonijnej ale prawnika imigracyjnego z dobra reputacja.

Powodzenia!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...