Matthiew Napisano 12 Lipca 2010 Autor Zgłoś Napisano 12 Lipca 2010 Nie jest astronomiczna... Pod warunkiem ze jest to pierwsza klasa ) O kase na wylot i ewentualne koszty pobytu sie nie martwie bo mam wyliczona kwote. Jednak czytalem ze o wize typu H1B moga starac sie wylacznie wykwalifikowani pracownicy. Co przez to rozumiec, czy wg tej teori Kowalski taki jak ja ze srednim wyksztalceniem i doswiadczeniem w handlu bezposrednim nie ma szans na uczciwa prace i pobyt? Zalozmy ze znalzlbym pracodawce ktory wypelnilby ten wniosek, ale gdybym jednak takiego nie znalazl to nie mozna tam wyjechac na zadnej wizie (Tylko na GC mozna - z tego co wiem) z zamiarem samodzielnego szukania pracy ? Bo jesli tak to niebawem rusza loteria DV2012 i moglbym w niej startowac... Przepraszam ze moze taki nie kumaty jestem i niektorych to pewnie irytuje juz, ale zaczynam sie gubic juz w tym wszystkim i chcilabym uporzadkowac informacje
Joanna30 Napisano 12 Lipca 2010 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2010 Pierwsza klasa kosztuje conajmniej kilka razy więcej Tak, jak rozumujesz - na wizie pracowniczej przeciętny Kowalski wyjechać nie może. Po prostu ta wiza służy do ściągnięcia do Stanów specjalistów, których tam, na miejscu brakuje. A nie brakuje ich za wielu, więc naprawdę trzeba się sporo nagimnastykować, żeby znaleźć pracodawcę, który będzie chciał te wszystkie trudy ściągania pracownika z zewnątrz przejść. Zwłaszcza że - z tego co czytałam na tym forum - to pracodawca musi udowodnić, że na miejscu nie ma takiego pracownika, który jest mu niezbędny. Nie możesz po prostu sobie wsiąść w samolot i wyjechać do Stanów, żeby się tam osiedlić. No, chyba że nielegalnie. Jeśli więc chcesz, wyjazdu od razu, uczciwej pracy i pobytu, to rozejrzyj się po krajach UE. Tu nie będziesz miał problemów, żeby znaleźć pracę. Co do loterii wizowej, to jeszcze niewiadomo, czy Polska będzie brała w niej udział
sly6 Napisano 12 Lipca 2010 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2010 Czytales chyba strony podane wyzej>?\ jesli tak to wiesz ze na H1B nie masz zadnych szans chyba ze skonczysz studia pozostaje wiza H2B lub tez wyjazd na jakis staz ale to tez nie gwarantuje Ci pozostania i legalnego zycia po skonczonej wizie jest od tego GC ze mozesz wleciec i szukac pracy gdzie prawie chcesz .chyba ze przepisy mowia cos innego jesli chcesz byc blisko USA i moze kiedys myslec o USA to pozostaje Kanada jest taki program pracy wakacyjnej ze dostajesz pozwolenie na okres 1 roku i szukasz pracy gdzie chcesz ,wazne bys sie do pracy kwalifikowal. Ten program aby Ci ulatwi staranie sie o pobyt staly,wize pracownicza jesli bedziesz sie kwalifikowac na te wizy-pobyt. to tak jak z wizami h2b ze jest to poczatek jakis o tej pracy wakacyjnej masz opisane na forum w dziale Kanada i na stronie Ambasady Kanady w Polsce www.canada.pl co do prawka to jak tam bedziesz na wizie pracowniczej,na GC to robisz prawo jazdy danego Stanu gdzie mieszkasz a nie poslugujesz sie prawem jazdy z polski plus miedzynarodowym ,masz podany czas na dmv ile mozesz tak jezdzic bez posiadania prawka stanowego
Matthiew Napisano 12 Lipca 2010 Autor Zgłoś Napisano 12 Lipca 2010 Eh... czyli pozostaje mi tylko Green Card (loteria wizowa) Na H2B to mozna jechac ale tylko czasowo i nie mozna sie tam osiedlic, a to powazne utrudnienie...
sly6 Napisano 12 Lipca 2010 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2010 a no nie mozesz bo ta wiza do tego nie sluzy ale to jest jakies wyjscie aby potem cos myslec nad GC.np malzenstwo z milosci
Maudeth Napisano 12 Lipca 2010 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2010 Dzięki za podanie linków, napisałem o tym wojsku, że tak chopsiup. Ale i tak musiałbym najpierw zaliczyć test ASVAB na minimum 25 % żeby załapać się na 2 miesięczny kurs językowy. Wojsko jest dla mnie drugim priorytetem. Najważniejszy jest dla mnie wyjazd, żeby legalnie w USA się osiedlić. Jestem w stanie uzbierać potrzebne pieniądze na bilet, pobyt na miejscu zanim cokolwiek znajde. Bo dla chcącego nic trudnego. A czy to że studiuje daje mi jakiś plus do wyjazdu? Wize F-1 na nauke języka jest ciężko zdobyć? Czy jest możliwość mając tą wize i przebywając w USA, zwiększyć swoje szanse na stały pobyt? A wracając do Amerykańskiej Armii, na wizie studenckiej również można się zaciągnąć, tylko że kontrakt będzie trwał krócej niż normalnie. Pozdrawiam
Matthiew Napisano 12 Lipca 2010 Autor Zgłoś Napisano 12 Lipca 2010 a no nie mozesz bo ta wiza do tego nie sluzy ale to jest jakies wyjscie aby potem cos myslec nad GC.np malzenstwo z milosci Dobra... czyli albo H2B albo loteria A tak na marginesie to loteria jest na innych zasadach ? Czy tez po wygranej znow musze udowadniac ze jestem profesorem nauk scislych ?
gal Napisano 12 Lipca 2010 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2010 tak musisz wylosowac i udowodnic ze jestes profesorem nauk scislych
Matthiew Napisano 12 Lipca 2010 Autor Zgłoś Napisano 12 Lipca 2010 Eh... To niech sie ameryka w d**e cmoknie. Stracili wlasnie swietnego handlowca
sly6 Napisano 13 Lipca 2010 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2010 Matthiew musisz co udowodnic to ze nie bedziesz na garnuszku Panstwa USA a to czasami jest trudne do pokazania pod czas rozmowy Maudeth a kto Ci tak powiedzial ze majac wize studencka mozesz sie zaciagnac do wojska i na jakiej pozycji?niech ta osoba poda Ci linka do przepisow lub powie gdzie to znalesc bo takie pisanie moze wiele zlego zrobic niz dobrego to czy taka wize studencka dostaniesz zalezy od wielu czynnikow ,poczytasz o tym na forum oraz stronie Ambasady USA oraz urzedu imigracji studiowanie nie daje Ci plusow na wjazd,bo wiza studencka nie jest wiza do pracy,do zostania i to musisz wykazac pod czas rozmowy z Konsulem ale ze to jest pewna droga do dalszych staran o GC to inna sprawa ale o tym poczytasz na forum
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.