agnieszka 26 Napisano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2005 Dzien dobry przeniosłam moje pytania do tego topiku. bylabym wdzieczna za odpowiedz chcialabym wyjechac do USA na 3 miesiące,turytycznie,do kolezanki.ona jest amerykanka i byla w polsce,teraz w ramach rewanzu zaprosila mnie do siebie na wakacje. jestem na 5 roku studiow i chce sie bronic we wrzesniu,a chcialabym wyjechac w czerwcu. mam nastepujace pytania: 1.czy musze przedstawic na rozmowie z konsulem konkretny okres pobytu ( to moze sie zmienic,byc moze bede musiala wrocic wczesniej)? 2. czy potrzebny jest dokladny plan co zamierzamy zwiedzic,czy wystarczy gdzie jade i do kogo? 3.czy sa konieczne jakies zaswiadczenia - o stanie konta, o posiadaniu dobr materialnych itp.(prosze o napisanie w jakiej formie powinno byc to przedstawione); 4. we wniosku jest pytanie czy juz mialam wize amerykanska - czy dotyczy to rowniez wizy kanadyjskiej? 5.czy wystarczy jak wydrukuje email w ktorym kolezanka mnie zaprasza,czy zaproszenie musi miec jakas specjalna forme? Wiecej pytan nie pamietam, i bardzo zaluje
sly6 Napisano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2005 agnieszka 26 jesli mialas wize kanadyjska i bylas w Kanadzie to sie przygotuj na pytanie co tam robilas i ukogo bylas ... odp.1 musisz podac w formularzu ile zamierzasz przebywac w USA (ja napisalem do 3 tygodni)bo tyle mialem napisane na zaproszeniu. odp2. powinnas wiedziec co chcesz robic i co zwiedzac bo moze sie Ciebie Konsul zapytac o te sprawy i wiedziec cos o tej osobie .mnie sie zapytal kogo mam w USA (ja ze mam kolege )i to wystarczylo odp3. zaswiadczenie ze nadal jestes studentka tzn legitymacja studencka i indeks,jesli masz konto bankowe to zaswiadczenie o posiadanych srodkach na tym koniec na dzien wystawienia zaswiadczenia(powiedz w banku ze potrzebne to Ci jest do Ambasady).lub tez inne materialne rzeczy odp4. piszesz ze nie ,a wiza kanadyjska moze Ci jeszcze pomoc odp5. nie wystarczy i lepiej jak dostaniesz zaproszenie napisane listem zwyklym na Twoj domowy adres i powodzenia 8)
agnieszka 26 Napisano 24 Kwietnia 2005 Autor Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2005 ufff , przeczytalam,dziekuje za odpowiedz jeszcze mam jedna watpliwosc. wize kanadyjska mam w starym paszporcie,a teraz wyrobilam nowy.mam wziac ze soba stary paszport na rozmowe? acha,czyli wyciagi z banku o stanie konta, a w przypadku np.samochodu wystarczy dowod rejestr?
sly6 Napisano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2005 a szkoda ze masz nowy paszport no ale mozesz wziasc stary paszport nie zaszkodzi bo anusz zapyta sie Ciebie Konsul czy bylas gdzies dowod rejestracyjny mozesz wziasc aby pokazac 8)
Biedronka Napisano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2005 radze wziasc stary paszport:) Lubia jesli ktos podrozuje i jest to na plus. Moja mamcia wziela nawet zdjecia z Majorki hehehe Pzdrawiam, ja tez niedlugo sie wybieram do konsulatu...i juz trzese portkami
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.