lukaszekkk Posted August 4, 2010 Report Share Posted August 4, 2010 Witam, Mam takie pytanie w sprawie rejestracji Obywatela USA w Selective Service. 1. Obywatelstwo otrzymałem w wieku 16 lat teraz mam 21 i nie zarejestrować się jeszcze do Selective Service. Nie wiedzialem nic o takim czymś aż do dzisiaj jak zobaczyłem ulotkę o tym. Trzeba zarejestrować się 30 dni od skończenia 18 lat. Co zrobić jak mam 21 lat i nie jestem zarejestrowany ? Powinienem teraz się zarejestrować ? Są jakieś kary za nie zarejestrowanie się , za takie opóźnienie ? Czy wogóle mogę się zarejestrować po takim opóźnieniu ? Nie mam pojęcia co mam robić. 2. Chciałbym starać się o Financial Aid w szkole i pisze, że muszę być zarejestrowany w Selective Service. Czy nie zarejestrowanie się w Selective Service przekreśla szanse o dostanie Financial Aid ? Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jim Beam Posted August 4, 2010 Report Share Posted August 4, 2010 Mam takie pytanie w sprawie rejestracji Obywatela USA w Selective Service.1. Obywatelstwo otrzymałem w wieku 16 lat teraz mam 21 i nie zarejestrować się jeszcze do Selective Service. Nie wiedzialem nic o takim czymś aż do dzisiaj jak zobaczyłem ulotkę o tym. Trzeba zarejestrować się 30 dni od skończenia 18 lat. Co zrobić jak mam 21 lat i nie jestem zarejestrowany ? Powinienem teraz się zarejestrować ? Tak, powinienes sie jak najszybciej zarejestrowac. Są jakieś kary za nie zarejestrowanie się , za takie opóźnienie ? za brak rejestracji -do $ 250 000 kary i 5 lat wiezienia. Teoretycznie. Za spoznienie raczej nie jezeli rejestrujesz sie zanim cie znajda. 2. Chciałbym starać się o Financial Aid w szkole i pisze, że muszę być zarejestrowany w Selective Service. Czy nie zarejestrowanie się w Selective Service przekreśla szanse o dostanie Financial Aid ? Tak, nie masz szans na Financial Aid bez rejestracji. Osoby niezarejestrowane nie maja prawa do pozyczek i stypendiow studenckich jak rowniez posad federalnych czy szkolen finansowanych z budzetu federalnego. Dotyczy to wszystkich 50 stanow. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszekkk Posted August 4, 2010 Author Report Share Posted August 4, 2010 To czyli powinienem jak najszybciej zarejestrować się. A jak teraz się zarejestruje to nie będę miał żadnych konsekwencji, że dopiero po takim czasie ? Ile trwa wprowadzenie mnie do rejestru zarejestrowanych ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jim Beam Posted August 4, 2010 Report Share Posted August 4, 2010 A jak teraz się zarejestruje to nie będę miał żadnych konsekwencji, że dopiero po takim czasie ? Nikt ci nie odpowie, tak czy owak musisz to zrobic, lepiej dzisiaj niz jutro. Ile trwa wprowadzenie mnie do rejestru zarejestrowanych ? Jezeli wyslesz zgloszenie tradycyjnym listem to karta potwierdzenia rejestracji zostanie do ciebie wyslana w terminie od 30 do 90 dni. Przy rejestracji online - mniej niz 2 tygodnie. Nie wiem czy mozna sprawdzic online, ze jestes zarejestrowany; zakladam, ze niektore instytucje (zwlaszcza federalne) maja taki dostep. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gal Posted August 4, 2010 Report Share Posted August 4, 2010 Witam,Mam takie pytanie w sprawie rejestracji Obywatela USA w Selective Service. 1. Obywatelstwo otrzymałem w wieku 16 lat teraz mam 21 i nie zarejestrować się jeszcze do Selective Service. Nie wiedzialem nic o takim czymś aż do dzisiaj jak zobaczyłem ulotkę o tym. Trzeba zarejestrować się 30 dni od skończenia 18 lat. Co zrobić jak mam 21 lat i nie jestem zarejestrowany ? Powinienem teraz się zarejestrować ? Są jakieś kary za nie zarejestrowanie się , za takie opóźnienie ? Czy wogóle mogę się zarejestrować po takim opóźnieniu ? Nie mam pojęcia co mam robić. 2. Chciałbym starać się o Financial Aid w szkole i pisze, że muszę być zarejestrowany w Selective Service. Czy nie zarejestrowanie się w Selective Service przekreśla szanse o dostanie Financial Aid ? Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Z witryny Selective Service Registration http://www.state.wv.us/admin/personnel/jobs/vets/ssreg.htm Late registrations are accepted; however, a man cannot register once he reaches age 26. Verification is not required of applicants who are 26 years of age or older ogolnokrajowa http://www.sss.gov/QA.HTM Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszekkk Posted August 5, 2010 Author Report Share Posted August 5, 2010 A Permanent Resident musi zarejestrować się w Selective Service ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted August 5, 2010 Report Share Posted August 5, 2010 posiadacze zielonej karty ktorzy podpadaja pod to musza takie cos zrobic... lukaszek jak poczytasz strone o tym to znajdziesz odpowiedz ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszekkk Posted August 5, 2010 Author Report Share Posted August 5, 2010 Ostatnie pytanie : Czy można zarejestrować się online ? Czy Online mogą to zrobić tylko osoby przebywające poza USA ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jim Beam Posted August 5, 2010 Report Share Posted August 5, 2010 Ostatnie pytanie : Czy można zarejestrować się online ? Tak. tutaj: https://www.sss.gov/RegVer/wfRegistration.aspx Czy Online mogą to zrobić tylko osoby przebywające poza USA ? Skad ten pomysl? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gocharynka Posted August 6, 2010 Report Share Posted August 6, 2010 Ja mam pytanie czy rejestracja dotyczy kazdego kto otrzymal obywatelstwo ? czy sa jakies ograniczenia wiekowe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.