Skocz do zawartości

Zielona Karta Slub Z Rezydentem

bobot48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Moja narzeczona od kilku lat ma GC. Co roku latała do USA na 3 miesiące i wracała do Polski. 26 wrzesniu minie 12 miesięcy odkąd nie była w usa. Czy jeżeli poleci na kilka dni przed upływem tego terminu może mieć problemy z tego powodu?

Jeżeli ją wpuszczą to będzie tam 3 tygodnie i wróci znowu do Polski bo w czerwcu 2011 mamy ślub i wtedy byśmy chcieli wyemigrować do USA. Znowu byłby problem zapewne z jej wlotem do USA ale jeżeli by jej się to udało (ja bym wleciał na wizie turystycznej ) to czy gdybyśmy wzięli ślub cywilny w usa to czy długo bym musiał czekać na swoją gc? Czy terminy te wynoszą nawet do kilku lat?

Napisano

moze miec problemy z wlotem a wtedy rozmowa bedzie w sadzie aby pozbawic ja rezydencji i GC

moze tez powiedziec ze od tego jest bialy paszport jak chce byc tyle czasu po za USA,bo GC to nie wiza turystczyna

a do Ciebie to na dzien dzisiejszy okres oczekiwania moze wyniesc 2 lata ale ten czas sie zmienia a do tego musisz byc przez caly czas legalnie a to przy turystycznej nie jest takie latwe i proste

pamietaj tez ze nie moze wyjsc ze wjechales na teren USA aby legalizowac pobyt na wizie turystycznej

ps te 2 lata to jak papiery sa dobrze wypelnione

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wracam do tematu:-) A jeśli polecę tam na wizie turystycznej i przesiedzę termin wylotu do kraju? Po prostu zostanę tam już nielegalnie to w jaki sposób może to wpłynąć na wydanie dla mnie GC?

Napisano

to wtedy pozostaje albo amnestia albo tez slub z obywatelka USA tzn ta osoba musi miec obywatelstwo USA aby zlozyc na Ciebie papiery

a do tego czasu musisz sie pilnowac aby Cie nie zlapali ..

Napisano

Ale biore slub tam cywilny na wize turystycznej z rezydentką skladam wszystkie dokumenty żeby dostać gc i nie wracam do Polski tylko zostaje tam nielegalnie to cały ten proces szlak trafia? Dalszy bieg tej sprawy automatycznie zostaje przerwany?

Napisano

nie zostaje przerwany ale czekajac na legalizacje pobytu po slubie z rezydentka musisz utrzymac legalny pobyt w innym przypadku pujdziesz na rozmowe i wyjdziesz bez GC

i tym sie rozni legalizacja pobytu pomiedzy rezydentka a obywatelka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...