dyson Napisano 14 Września 2010 Zgłoś Napisano 14 Września 2010 Witam, Po raz pierwszy w zyciu, na kilka tygodni pojade do USA i korzystajac z okazji chcialem sie troche obkupic (na wlasne potrzeby, zaden hurt na handel itp) Mam jednak pare pytan organizacyjnych i licze ze podzielicie sie wskazowkami. Tak wiec, zamierzam robic wiekszosc zakupow przez eBay wiec: - zakladajac konto na ebay wskaze adres tymczasowego zakwaterowania (pewnie jakis hotel), rozumiem ze to bedzie adresem dostarczenie przesylek. Czy poprawnie rozumuje? - czy brak amerykanskiego obywatelstwa jest jakas przeszkda przed rejestracja w serwisie eBay? - czy rejestracja na eBay jest tylko elektroniczna , czy podobnie jak polskie allegro, wysylany jest jakis list potwierdzajacy z kodem do autoryzacji czy cos podobnego? - jak rozwiazac kwestie platnosci? Dysponuje kartami kredytowymi VISA i AmEx ale wydanymi w Polsce. Na kilku aukcjach eBay przeczytalem ze w przypadku placenia karta towar bedzie dostarczony na adres przypisany do karty, a wiec do Polski, a zdecydowana wiekszosc sprzedawcow nie wysyla do Europy. Troche to dziwne jest ale moze takie sa praktyki w USA? - PayPal - widze ze w USA to bardzo popularny srodek platnosci jednak ja sie nim nie poslugiwalem. Czy rejesestracja w tym serwisie jest mozliwa dla tymczasowego pobytu w USA, nie bedacego obywatelem USA i czy mozna z PayPal powiazac wydana w Polsce karte kredytowa? Z gory dziekuje za wskazowki
Joanna30 Napisano 14 Września 2010 Zgłoś Napisano 14 Września 2010 Odpowiem na pytanie o system płatności paypal. Ja często z niego korzystam, mimo że mieszkam w Polsce Kartę mam wydaną w Polsce, więc kraj wydania karty nie ma znaczenia.
kara_kc Napisano 14 Września 2010 Zgłoś Napisano 14 Września 2010 założ paypal. tak bedzie najlepiej. ja zakladałam bedac w usa i łączac konto z kontem polskim i nie mialam problemu. jest tam jakas aktywacja. zaloz sobie juz teraz co ci szkodzi. przeciez nie ma roznicy gdzie zakladasz paypall. mozesz placic potem w dolarach nawet majac konto zlotowkowe (ja tak mam). kurs wymiany maja nawet dobry.
FUGAZI Napisano 14 Września 2010 Zgłoś Napisano 14 Września 2010 Wyjeżdżając tylko na kilka tygodni, raczej darowałbym sobie ceregiele z eBayem, poszukał raczej outletów w okolicy i kupował w normalnych sklepach online. Pomijając problemy z rejestracją w momencie kiedy masz adres w hotelu i nie masz konta w amerykańskim banku to eBay wcale nie jest najtańszy.
dyson Napisano 14 Września 2010 Autor Zgłoś Napisano 14 Września 2010 Dzieki za wszystkie wskazowki. Zalozylem konto paypal, powiazalem z karta kredytowa, jak do tej pory wszystko poszlo skladnie. Co do kupowania na eBay dlaczego nie mozna zarejestrowac sie mieszkajac w hotelu? Dlaczego sa z tym problemy? Co do outletow to nie za bardzo mnie one interesuja raczej bo nie zamierzam kupowac ciuchow ale np obiektywy fotograficzne, jakies perfumy dla zony i rozne smieszne duperele typu dmuchany kostium sumo Po za tym normalnie bede mial zajete dni robocze az do popoludnia/wieczora wiec zostanie mi kilka wolnych weekendow ktore jednak wolalbym poswiecic na cos innego niz lazenie po sklepach w poszukiwaniu tanszych levisow czy cos.
FUGAZI Napisano 14 Września 2010 Zgłoś Napisano 14 Września 2010 Co do kupowania na eBay dlaczego nie mozna zarejestrowac sie mieszkajac w hotelu? Dlczcego sa z tym problemy?Co do outletow to nie za bardzo mnie one interesuja raczej bo nie zamierzam kupowac ciuchow ale np obiektywy fotograficzne, jakies perfumy dla zony i rozne smieszne duperele typu dmuchany kostium sumo Po za tym normalnie bede mial zajete dni robocze az do popoludnia/wieczora wiec zostanie mi kilka wolnych weekendow ktore jednak wolalbym poswiecic na cos innego niz lazenie po sklepach w posuzkiwaniu tanszych levisow czy cos. Niekoniecznie nie można zarejestrować się pod adresem hotelowym, ale mogą być problemy, poza tym nie wszyscy sprzedawcy chcą wysyłać na PO Boxy, ipoczty polowe i adresy typu hotel, motel etc. Co mnie w sumie dziwi bo towar i tak jest zapłacony z góry. Dlatego napisałem o sklepach online bo nie wiedziałem czy interesują Cię ciuchy czy elektronika. Myślę, że lepsze deale na aparaty i tematy okołoaparatowe znajdziesz w specjalistycznych sklepach internetowych. Warto także rozejrzeć się na lokalnej craigsliście. Nie mówię żebyś opał eBay, ale po kilku latach kupowania online z własnego doświadczenia wiem, że nie jest on najlepszym rozwiązaniem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.