Skocz do zawartości

Po K1

adka0401

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Glupie i pewnie oczywiste pytanie ale nie moglam znalesc nic konretnego a forum jest po to zeby sobie pomagac wiec pomozcie B)

Otoz zamierzam sie strarac w najblizszej przyszlosci o wize K1 ... Tyle ze narazie nie planuje osiedlac sie w USA ... Chce miec poprostu latwy, prosty dostep do wyjazdu tam na swieta czy inne dni zeby nie musiec znosic dlugiej rozlaki z ukochanym.

Wiec jak to wyglada po wizie K1? Czy musze czekac 2 lata na zielona karte bez wyjazdu czy moge wziasc slub i wrocic do Europy a potem starac sie o legalny pobyt ( jak juz sie zdecyduje tam zamieszkac )

Moj towarzysz zycia ma taka prace ze srednio 2 razy w miesiacu gdzies podrozujemy po swiecie wiec tak zle i tak zle :/

Napisano

pobieznie to znam odpowiedz , chodzilo mi o konkrety

B2 to moze latwy i prosty sposob, tylko ze nie latwo i prosta ja dostac ... Juz mi raz odmowiono B2 i F1 wiec ...

Napisano

adka nie wiem co Ty czytalas i jak ale jestes w duzym bledzie

w skrocie jest tak,,lecisz na k-1., powinnas wziasc slub do 90 dni a potem skladasz na GC i potem dostajesz karte wazna 2 lata ale uwaga

po tych 2 latach musisz udowodnic ze nadal jestes w zwiazku malzenskim,ze GC to nie wiza turystyczna chyba ze masz bialy paszport oraz ze zamierzasz byc w USA na stale w innym przypadku moga Ci tej 2 karty tzw nie przedluzyc na stalego rezydenta i miec ta 10 letnia karte

no i te loty na wakacje i na krotki okres czasu moga zle byc widziane na granicy i moga Cie poprosic o zzrzeczenie sie rezydetury lub tez to robi sedzia ..

jesli tego slubu nie bierzesz z roznych przyczyn to po 90 dniach pobytu od wjazdu jestes juz nielegalnie wiec lepiej wyjechac jak jestes legalnie..

Napisano

Dla wszystkich osob starajacych sie o wize K1 jest jasne, ze nastepnych krokiem bedzie osiedlenie sie w USA ze swoja "druga polowka" na najblizsze kilka lat. Po co brac slub w USA jesli nie chcesz sie tam osiedlic. Niech twoj partner przeprowadzi sie w miejsce, w ktorym obecnie przebywasz. Wtedy bedziecie razem.

Jezeli ty zamierzasz sie starac w niedalekiej przyszlosci o wize K1, to radze bys jeszcze raz to przemyslala.

Tak jak napisal ktos wczesniej, jezeli chcesz wpadac do Stanow tylko na wakacje, swieta i jeszcze kilka innych dni w roku, to staraj sie o wize turystyczna. Do tego bedziesz miala mozliwosc podrozowania po swiecie i powrotu do Stanow tyle razy ile chcesz (albo raczej tyle razy na ile pozwoli ci urzednik imigracyjny).

Napisano

Ale ja mieszkam z partnerem

Problem jest taki ze mieszkamy w niemczech, ja jak narazie chodze tylko na kursy jezykowe wiec odmowiono mi wize turystyczna a potem studencka tylko na 2 miesieczny kurs ale za szybko sie staralam po wizie turyst )

Napisano

ale staralas sie o wize w Polsce

a moglas starac sie o wize w Niemczech.,..moze staraj sie tam o wize ,jesli sie uczysz to moze cos z tego wyjdzie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...