Pyza Napisano 5 Października 2010 Zgłoś Napisano 5 Października 2010 Witam Wszystkich Serdecznie! Pod koniec sierpnia 2011 planuję wyjazd do Australii, aby zwiedzić ten piękny egzotyczny kraj oraz popracować przynajmniej rok w celu zgromadzenia funduszy na dalsze zwiedzanie świata. Cel szczytny, a więc jak to zwykle bywa nie obejdzie się bez problemów. W ambasadzie Australii powiedziano mi, że bez oferty pracy raczej nie otrzymam wizy pracowniczej. W Australii natomiast musiałabym mieć wizę pracowniczą by legalnie rozpocząć pracę . Jest to dla mnie zamknięte koło i nie bardzo wiem jak z tego wybrnąć, bo napisawszy do paru farm (pomoc przy opiece nad zwierzętami) odesłano mnie z powrotem do ambasady. Mam więc do Was prośbę i pytanie jednocześnie: Czy ktoś z Was zna realia rynku pracy w Australii, żeby mi powiedział czy łatwo jest dostać pracę "na czarno" i będąc w Australii ubiegać się o wizę pracowniczą? Czy jest to raczej złudne? Kolejne pytanie to takie, czy ktoś zna kogoś w Australii kto ma swoją firmę lub zna pracodawcę i mógłby mi przesłać jego namiary (e-mail, telefon) w celu skontaktowania się i ewentualnego zatrudnienia, lub jedynie przesłania oferty pracy bez żadnych realnych możliwości zatrudnienia. To również będzie dla mnie wystarczające by móc ubiegać się o wizę. Jestem nauczycielką angielskiego z ośmioletnim doświadczeniem w nauczaniu, nie chodzi mi jednak wyłącznie o pracę w moim zawodzie. Może to być jakiekolwiek zatrudnienie (w USA pracowałam jako kelnerka i pomoc hotelowa, w Irlandii w fabryce sprzętu medycznego). Australia słynie z farmerów i gospodarstw, pomyślałam więc, że tam byłby najmniejszy problem.. Ale nie mam wiedzy, by móc to realnie ocenić. Zatem pomóżcie! Czekam na odpowiedzi na forum, a najchętniej na mojego maila: osiolekk@o2.pl Pozdrawiam Gorąco, KINGA
sly6 Napisano 6 Października 2010 Zgłoś Napisano 6 Października 2010 jestes nauczycielka a czytalas moze strone urzedu imigracji: http://www.immi.gov.au/ sa osoby ze pracuja na czarno ale to nie jest tak jak w USA..
Pyza Napisano 8 Października 2010 Autor Zgłoś Napisano 8 Października 2010 Dzięki.. Sprawdzę stronę.. na cos szczególnego powinnam zwrócić uwagę? Co nie jest tak jak w USA?
sly6 Napisano 9 Października 2010 Zgłoś Napisano 9 Października 2010 ale na co masz zwrocic uwage?przy szukaniu pracy i podejmowaniu na czarno czy jak? a co jest nie tak ,,a no nie ma tej pracy za duzo na czarno a ze ludzie pracuja to albo maja szczescie -lub tez ktos im pomogl w tym..TY bedac sama mozesz nie zle wpasc ,,pracowalas kiedys na czarno w Polsce lub tez w jakims kraju ? prosze nie zakladaj nowych tematow takich samych
Pyza Napisano 15 Października 2010 Autor Zgłoś Napisano 15 Października 2010 Tak pracowałam: W Stanach w Miami.. Po prostu tyle jest rozbieżnych opinii, że nie bardzo wiem komu wierzyć: jedni mówią, że zupełnie nie ma problemu z pracą jakąkolwiek, inni, tak jak Ty, że nie jest łatwo.. No więc nadal nic nie wiem..
sly6 Napisano 16 Października 2010 Zgłoś Napisano 16 Października 2010 a kto to znaczy jedni?to ze komus sie udalo to nie oznacza ze Tobie sie uda wez takie cos pod uwage i dlatego tez masz tak rozne odpowiedzi,,sa takie osoby ze leca zagranice i sa super przyjeci,maja pomoc wszedzie a sa tacy ze nic z tego nie maja i trzeba sobie radzic samemu ze wszystkim i teraz jak dobrze popadniesz to masz ok a jesli zle to... i teraz tak jesli tak dobrze znasz jezyk to po co sie pchasz tam do pracy nielegalnej>?jak mozesz to zrobic legalnie przez urzad?dostac wize,miec odpowiednie zarobki...
Pyza Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2010 Dzieki za odpowiedz.. A więc w jaki sposób mogę to zrobić legalnie "przez urząd" jak piszesz? Wiem, że są wizy albo emigracyjne, a takiej nie chcę, albo turystyczne, które nie uprawniają do pracy, albo tzw. Holiday Working Visa, tyle, że ma już skończone 32 lata. O wizę pracowniczą mogę ubiegać się zapisując się na kurs poprzez organizacje (co kosztuje i mnie nie interesuje), albo jeśli ktoś przyśle mi ofertę pracy na podstawie które bedę mogła ubiegać sie o wizę, co mi się nie zdarzyło. Proszę, napisz mi więc jak wyobrażasz sobie "legalne zatrudnienie przez urząd?" Pozdrawiam, KINGA
sly6 Napisano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2010 przez urzad tzn wszystko legalnie wchodzisz na strone urzadu imigracji Australii i zobaczysz jak mozesz sie starac o taka wize jak tak dobrze umiesz jezyk to nie powinno byc z tym zadnego problemu,mozesz tez isc na rozne anglojezyczne fora o Australii -pracy-emigracji i tam sie popytac
tommy86klasa Napisano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2011 Hi PyZa, jedyna opcja jaka dla ciebie to poleciec na studencka, zarobisz tyle, ze ci starczy na opłaty; szkole, pokoj, jedzenie , i cała reszte, na dobrym poziomie.(ale przy tym nic nie oszczedzisz) Za to w miedzyczasie szukaj filmy, ktora cie zatrudni na stałe. Za pomoca tej firmy zaaplikujesz o pozwolenie o prace, jak je dostaniesz to mozesz zrezygnowac ze szkoly.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.