Skocz do zawartości

Wiza Turystyczna Dla Polki Żony Czecha

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jestem Polką i od niedawna żoną Czecha. Otrzymałam kartę stałego pobytu w Republice Czeskiej. Mieszkamy również w Czechach. Jak wiadomo Czesi nie muszą już starać się o wizę do USA, więc zaplanowaliśmy razem lecieć do Stanów w celach turystycznych i tu pojawia się problem. Czy ja jako posiadaczka paszportu i obywatelstwa Polskiego muszę starać się o wizę w Polsce? Czy jednak jako mieszkanka RC, mężatka i posiadaczka karty stałego pobytu jednak podlegam czeskiemu prawu wizowemu? Wiem, że to skomplikowane, więc jeśli potrzeba jeszcze coś wytłumaczyć- proszę napisać :) Dodam jedynie, że mój mąż był 3 razy w USA na wizie studenckiej kilka lat temu, jak jeszcze mieli wizy (wracał w terminie i nie było żadnych problemów- wizę miał przyznaną na 10 lat). Mamy też paru znajomych, którzy ewentualnie mogliby mi przysłać zaproszenie (zawsze to jakiś plus,prawda?)

Napisano

Jesteś obywatelką Polski więc musisz starać się o amerykańską promesę wizą, a to gdzie mieszkasz na stałe nie ma znaczenia. "Czeskie prawo wizowe" nie ma tu nic do rzeczy bo chcesz wyjechać do Stanów Zjednoczonych a nie do Czech. Zaproszenie nie pomaga w otrzymaniu wizy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...