lord_Simon Napisano 6 Października 2010 Zgłoś Napisano 6 Października 2010 Moja sytuacja wyglada tak: Jestem w USA na J1, wiza wazna jeszcze do 15 listopada, DS wazny do 15 pazdziernika. Chcialem od 9 do 16-17 pazdziernika odwiedzic rodzine w Kanadzie ale nie mam paszportu bimetrycznego (paszport wydany 28 lutego 2006) jak rowniez nie mam wizy kanadyjskiej. Szczerze to nie wiedzialem ze bede czegos takiego potrzebowal i wszystko juz zalatwilem, powiedzialem rodzinie, kupilem bilet. I moje pytanie: czy warto zaryzykowac i poleciec? Jest jakas szansa ze mnie wpuszcza jak im przedstawie bilet powrotny z kanady do USA, bilet powrotny z USA do Polski, nr telefonu rodziny itp.? czy raczej nie ma szans i nie warto ryzykowac, ze mnie nie wpuszcza i bede siedziale na lotnisku w Montrealu nie wiadomo ile? Prosze o jakies sugestie jezeli ktos cos wie na ten temat lub byl w podobnej sytuacji!
Joanna30 Napisano 6 Października 2010 Zgłoś Napisano 6 Października 2010 Na logikę, to Cię nie wpuszczą, bo nie masz dokumentu uprawniającego Cię do przekroczenia granicy kanadyjskiej.
lord_Simon Napisano 6 Października 2010 Autor Zgłoś Napisano 6 Października 2010 Logicznie rzecz biorac to masz racje ale jak czytasz to forum to sama wiesz, ze czesto bywa zupelnie inaczej niz 'logicznie'.
Joanna30 Napisano 6 Października 2010 Zgłoś Napisano 6 Października 2010 Niby tak, ale... http://www.cic.gc.ca/english/department/me...tice-poland.asp
gal Napisano 6 Października 2010 Zgłoś Napisano 6 Października 2010 Nie masz paszportu (wymaganego przepisami, paszportu zwalniajacego z potrzeby wizy) i nie masz wizy to jak niby maja cie wpuscic! Nie mam pojecia o czym tu dyskutowac ze co zlituja sie na granicy ten tylko dla ciebie raz? Przepis jest przepisem dla wszystkich
lord_Simon Napisano 6 Października 2010 Autor Zgłoś Napisano 6 Października 2010 Liczylem na to, ze skoro posiadam juz amerykanska wize to wystarczy; ze jest jakas umowa miedzy USA a Kanada obejmujaca podrozujacych na wizie J1 na Work&Travel. Nadzieja umiera ostatnia
nowa123 Napisano 6 Października 2010 Zgłoś Napisano 6 Października 2010 a od kiedy weszły przepisy ze do Kanady bez biometrycznego paszportu trzeba mieć wizę? w zeszłe wakacje wjeżdżałam do kanady z usa 2 razy i nie było problemu sprawdziłam jeszcze przed chwila ,wjeżdżałam do kanady w czerwcu 2009 z usa 2 razy i nie mam biometrycznego paszportu, a te przepisy niby od stycznia 2009 miały obowiązywać?
lord_Simon Napisano 6 Października 2010 Autor Zgłoś Napisano 6 Października 2010 sprawdziłam jeszcze przed chwila ,wjeżdżałam do kanady w czerwcu 2009 z usa 2 razy i nie mam biometrycznego paszportu, a te przepisy niby od stycznia 2009 miały obowiązywać? A jestes obywatelka Polski czy moze masz jeszcze obywatelstwo USA? Jesli tylko Polski tak to musialas chyba miec wize kanadyjska w paszporcie... W USA bylas na W&T czy jak?
nowa123 Napisano 6 Października 2010 Zgłoś Napisano 6 Października 2010 byłam na turystycznej w usa i nie miałam żadnej wizy do kanady. przekraczałam granicę samochodem , zapytali tylko po co jade i na ile, wbili do paszportu tylko date wjazdu
lord_Simon Napisano 6 Października 2010 Autor Zgłoś Napisano 6 Października 2010 Dalas mi nadzieje chociaz wiem ze na lotniskach bywa inaczej... Podzwonie do ambasady kanadyjskiej, do homeland security, do mojego sponsora W&T. mozed ktos mi cos powie konkretnego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.