Skocz do zawartości

Wjazd Do Kanady Z Usa

lord_Simon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moja sytuacja wyglada tak: Jestem w USA na J1, wiza wazna jeszcze do 15 listopada, DS wazny do 15 pazdziernika. Chcialem od 9 do 16-17 pazdziernika odwiedzic rodzine w Kanadzie ale nie mam paszportu bimetrycznego (paszport wydany 28 lutego 2006) jak rowniez nie mam wizy kanadyjskiej. Szczerze to nie wiedzialem ze bede czegos takiego potrzebowal i wszystko juz zalatwilem, powiedzialem rodzinie, kupilem bilet. I moje pytanie: czy warto zaryzykowac i poleciec? Jest jakas szansa ze mnie wpuszcza jak im przedstawie bilet powrotny z kanady do USA, bilet powrotny z USA do Polski, nr telefonu rodziny itp.? czy raczej nie ma szans i nie warto ryzykowac, ze mnie nie wpuszcza i bede siedziale na lotnisku w Montrealu nie wiadomo ile?

Prosze o jakies sugestie jezeli ktos cos wie na ten temat lub byl w podobnej sytuacji!

Napisano

Nie masz paszportu (wymaganego przepisami, paszportu zwalniajacego z potrzeby wizy) i nie masz wizy to jak niby maja cie wpuscic!

Nie mam pojecia o czym tu dyskutowac ze co zlituja sie na granicy ten tylko dla ciebie raz?

Przepis jest przepisem dla wszystkich

Napisano

Liczylem na to, ze skoro posiadam juz amerykanska wize to wystarczy; ze jest jakas umowa miedzy USA a Kanada obejmujaca podrozujacych na wizie J1 na Work&Travel.

Nadzieja umiera ostatnia

Napisano

a od kiedy weszły przepisy ze do Kanady bez biometrycznego paszportu trzeba mieć wizę? w zeszłe wakacje wjeżdżałam do kanady z usa 2 razy i nie było problemu

sprawdziłam jeszcze przed chwila ,wjeżdżałam do kanady w czerwcu 2009 z usa 2 razy i nie mam biometrycznego paszportu, a te przepisy niby od stycznia 2009 miały obowiązywać?

Napisano
sprawdziłam jeszcze przed chwila ,wjeżdżałam do kanady w czerwcu 2009 z usa 2 razy i nie mam biometrycznego paszportu, a te przepisy niby od stycznia 2009 miały obowiązywać?

A jestes obywatelka Polski czy moze masz jeszcze obywatelstwo USA? Jesli tylko Polski tak to musialas chyba miec wize kanadyjska w paszporcie... W USA bylas na W&T czy jak?

Napisano

Dalas mi nadzieje chociaz wiem ze na lotniskach bywa inaczej... Podzwonie do ambasady kanadyjskiej, do homeland security, do mojego sponsora W&T. mozed ktos mi cos powie konkretnego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...