viktoria-on-line Napisano 23 Października 2010 Zgłoś Napisano 23 Października 2010 Witam, mój mąż dostał propozycje półtorarocznej wymiany naukowej (pracowniczej) z jednym z uniwersytetów w USA. Jego pracodawcą w dalszym ciągu pozostawałby rodzimy uniwersytet. Starałam się trochę zorientować na forum i wydaję mi się, że powinien się ubiegać o wizę H-3, a ja o wizę H-4? Niestety, wiza H-4 nie daję mi pozwolenia na legalną pracę. Ciężko mi sobie wyobrazić tak długą przerwę w pracy, zarówno ze względów finansowych, jak i zawodowych. Czy już po przyjeździe mogłabym szukać pracodawcy i po ewentualnym znalezieniu ubiegać się o zmianę wizy H-4 na H-1, lub H-2? Jakie są szansę na taką zmianę? Czy w tej sytuacji jest jeszcze jakaś inna możliwość dostania zgody na pracę? z góry dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam :-)
sly6 Napisano 24 Października 2010 Zgłoś Napisano 24 Października 2010 zmienic takie cos mozesz ale w dzisiejszych czasach to nie bedzie takie latwe i proste wejdz sobie na strone urzedu i zobacz jakie mozesz miec mozliwosci: http://www.uscis.gov/portal/site/uscis a co pozostaje to praca nielegalna ktorej nie polecam..
uga Napisano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2010 Może za późno odpowiadam, ale.. Jeśli rodzimy uniwersytet pozostanie pracodawcą, to powinniście się starać o wizę J (Twój mąż J1, a Ty J2). Posiadacz wizy J2 może starać się o pozwolenie na pracę, będąc już w Stanach (nieskomplikowana papierkowa robota i opłata). Ja pierwszy raz byłam w Stanach właśnie na takich zasadach: mój mąż był zatrudniony w Polsce, ale wykonywał swoją pracę w USA (dwa lata), ja miałam wizę J2 i dostałam pozwolenie na pracę. Posiadacz wizy H4 nie może pracować, a chyba nie tak łatwo zamienić na inną.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.