MalyD Posted April 27, 2005 Report Share Posted April 27, 2005 Witam Jako miłośnik kolei, postanowiłem w tym roku wybrać się do USA aby zaznać przyjemności podróżowania koleją po USA. Byłem w poniedziałek po wizę w Krakowie i teraz czekam na kuriera z DHL. Mam już bilet lecę w czerwcu. Udało mi się go jeszcze kupić za 2000 zł z przesiadką w Mediolanie. Ale mniejsza o to mam do WAS pytanie czy Ktoś z Was podrózowała pociągami po USA ?? Planuję teasę z NY do Los Angeles, w sumie 65 godzin (z przesiadką w Chicago). Mam do was pytanie jak wygląda sprawa bezpieczeństwa w pociągach czy jest tak jak w naszym kochanym PKP (w nocy drzwi na łańcuch) Jaki jest komfort, obsługa, bezpieczeństwo na dworcach. Z góry wielkie dzięki za informację. Pozdrawiam MalyD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Babka Kiepska Posted April 27, 2005 Report Share Posted April 27, 2005 Nie moge ci nic doradzic ale ZYCZE POWODZENIA I DOBREJ ZABAWY !!!! Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
mercuria Posted April 27, 2005 Report Share Posted April 27, 2005 Bedac w Stanach nigdy nie podrozowalam pociagiem (poza podmiejskimi), gdyz bylo to bardzo drogie! Moja ulubiona forma podrozowania byly chinskie autobusy - np. z Bostonu do NYC za 10$, z NYC do Waszyngtonu za 15 $. Przy tym szybkie (crazy Chinese drivers) i wygodne. Tylko nie wiem, czy oni jezdza tez w srodkowych czy zachodnich Stanach. No i nie wiem czy taka opcja usatysfakcjonuje milosnika kolei... Gdybys chcial blizej zbadac te kwestie, porownac ceny itp. to podaje link na strone amerykanskiego PKP www.amtrak.com i PKS www.greyhound.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin06 Posted April 27, 2005 Report Share Posted April 27, 2005 Ja Ci moge poradzic, zebys zakupil sobie karte Student Advantage bo z ta karta masz 15% znizki na Amtrak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted April 27, 2005 Report Share Posted April 27, 2005 zobacz na stronke koleji i pewnie beda jakies fajne promocje na tak dluga trase 8) Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalz23 Posted April 28, 2005 Report Share Posted April 28, 2005 MERCURIA, możesz podać nazwę i jakiś namiar na tą chińską firmę przewozową...z góry dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
mercuria Posted April 28, 2005 Report Share Posted April 28, 2005 Jasne. Firmy, ktore znam, korzystalam i polecam to: www.travelpackusa.com i www.fungwahbus.com (bilety na trasie Boston - New York, niestety, widze ze podrozaly do 15 $). Ta pierwsza firma ma tez w ofercie wycieczki - ktore sprawdzilam. Duzo na nich Chinczykow, ale i tak warto! - np. 2 dni nad Niagara od 69$. Ja bylam z nimi na objazdowce po Californii, Arizonie i Nevadzie - 10 dni za 530$. Ach, to byly czasy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mercuria Posted April 28, 2005 Report Share Posted April 28, 2005 A, no i dodam jeszcze, ze pewnie takie tanie polaczenia sa tez w innych miastach - na pewno z Chinatown w Nowym Jorku sa takie autobusy do Filadelfii i Waszyngtonu. Trzeba by bylo dobrze poszukac w sieci... Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalz23 Posted April 29, 2005 Report Share Posted April 29, 2005 wielkie dzieki mercuria ...pewnie skorzystam z Twoich doświadczeń Link to comment Share on other sites More sharing options...
mercuria Posted April 29, 2005 Report Share Posted April 29, 2005 A Ty juz 'tam' czy dopiero planujesz wojaze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.