Skocz do zawartości

Co I Jak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jestem nowy na form , dlatego chcę wszystkich przywitać !!!

Mam 20 lat w zeszłym roku skoczyłem technikum, mam maturę i zawód ( technik telekomunikacji ). od tego momentu nie pracuję ani nie studiuję, szlifuję za to angielski na perfekt :rolleyes:.

Chcę wyjechać do USA w poszukiwaniu żony i obywatelstwa, lepszego życia. Mam uzbierane na koncie około 2,5 tyś. dolarów

Wyczytałem gdzieś na forum że w tej sytuacji nie mam szans na wizę turystyczną bo jest duże prawdopodobieństwo że zostanę na stale i mam jak mi się wydaje dwie drogi do wyboru :

- iść do pracy nie w zawodzie ( firma wujka , morze to ma znaczenie )

- iść na studia zaoczne ( przerywam po dostaniu wizy )

I teraz zastanawiam się co będzie lepszym rozwiązaniem w mojej sytuacji, może znacie inne opcje ?

No i jeszcze jedno pytanko czy zawód który mam będzie przydatny w USA ?

Za wszystkie odp. bardzo dziękuję

Napisano

iść do pracy nie w zawodzie ( firma wujka , morze to ma znaczenie )

- iść na studia zaoczne ( przerywam po dostaniu wizy )

jest pewne ale ze jak Konsul zobaczy na rozmowie,urzednik na lotnisku co chcesz zrobic i jak to wizy nie zostaniesz lub tez nie zostaniesz wpuszczony na teren USA,kolejna sprawa to znalezienie zony i legalizacja pobytu,,,to czy kogos poznasz zalezy od tej 2-strony ..bo moze kogos poznasz ale juz ze slubem-papierami moze nie byc za wesolo..

ps bo studia,praca daje cos ale nie jest to decydujace na rozmowie a same Twoje odpowiedzi-zachowanie..

dobrym rozwiazaniem jest isc na studia,pojechac na work i travel -wtedy zobaczysz czy USA jest dla Ciebie,popracujesz troche i zobaczysz co do Twojego zawodu.

Napisano

o kurde ale zrobiłem z siebie bogacza :rolleyes:, nie mam takiej gotówki poprawiłem, mam 2,5 tyś. $ zagapiłem się jak pisałem kwotę

Nikomu bym się nie przyznawał w jakim jadę celu.

Jadę turystyczne pozwiedzać , zobaczyć Manhattan i tak dalej.

( work i travel) no fajny program dużo słyszałem czytałem o nim więc wiem że trzeba mieć skoczny pierwszy rok , a ja nie chcę tyle czekać :)

Bardziej mnie interesuje czy w tej sytuacji jest jaka kol wiek szansa na dostanie wizy ?

Napisano

szansa jest ale pod warunkiem ze podejdziesz do tego odpowiedni i bedziesz wiedziec po co lecisz jako turysta

np mojego znajomego sie spytali ze jak leci jako wedkarz to co poleca w Polsce dla takich osob ,moze chcial Konsul sprawdzic czy mowi prawde a moze chcial cos dla siebie wiedziec :rolleyes:

Bo mozesz powiedziec ze lecisz jako turysta ale Twoje zachowanie -odpowiedzi moga cos innego pokazac ,wiec musisz takie cos uwzglednic

Napisano

Możesz spróbować na rodzinę. Mój znajomy powiedział w ambasadzie, że jedzie odwiedzić wujka (którego nie ma). Dostał bez problemu. Z tym, że był na studiach. Ale dopiero na 1 roku.

Napisano

wb88 ale nie ma powiedziane ze do rodziny wpuszczaja a jak sie leci czysto turystycznie to juz nie..

kolejna sprawa wlasnie przez takie osoby jak ten znajomy czlowiek potem musi udowadniac ze nie jest wielbladem

kolejna sprawa to w Ambasadzie jednym sie udaje takie cos ale inni juz sie z miejsca skresleni jak widac ze cos nie gra wiec po co takie cos robic?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...