Reachel Posted April 29, 2005 Report Share Posted April 29, 2005 Chcialabym się dowiedzieć jak to jest z przewożeniem leków i żywności na teren z Polski na teren USA. Moje pytanie wynika przede wszystkim z tego, ze niestety latem (szczególni w miejscach z klimatyzacja) mam tendencje do angin i wtedy moja szyja strasznie puchnie. Dlatego zawsze jak wyjezdzam na dluzej za granice biore na wszelki wypadek moje lekarstwo na gardło i tu jest problem bo słyszałam ze nie wolno wwozić żadnych lekarstw do stanów . Czy to tak naprawde jest? Czy jeśli będę miała jakieś tabletki w torbie to mogą mi je wyrzucić czy jakoś ukarać? Czy będą ich szukać? Chciałabym też wziąć takie normalne tabletki przeciwbólowe, czy z nimi tez może być problem? A teraz kolejny wątek - jedzenie. Jak to wyglada jeżeli chodzi o jedzenie co mogę przewieźć. Czy tylko zupki w proszku czy cos więcej? Czy mozna jakies napoje, soki? Czy mozna jakieś puszki? Wiem ze formalnie prawie nic nie mozna ale chcialabym sie dowiedzieć jak to wyglada w praktyce Będę bardzo wdzięczna za waszą pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
SantaCruz_CA Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 kiedys mialem podobny problem z lekami jak jechalem na wakacje. poszedlem wtedy do lekarza medycyny tropikalnej w moim miescie i babka dala mi specjalny certyfikat po angielsku, wypisala szczegolowo co mam ze soba (leki) no i na koniec przylozyla do tego chyba z 4 lub 5 pieczatek szpitala, swoja itd (tez po angielsku)..... ale taki certyfikat mialem ze soba tylko jeden jedyny raz no i tak sie nie przydal, bo nikt mnie nie kontrolowal. a poza tym nigdy nie slyszalem, zeby ktos mial problemy z wwozem lekow do usa.- najlepiej zaopatrz sie w recepte od lekarza, gdzie beda wypisane te leki..... - w koncu do usa przyjezdzaja miliony turystow i prawie kazdy ma "cos" - a trudno, zeby zabierano im na wjezdzie leki i zeby kazdy potem musial chodzic po amerykanskich lekarzach ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 leki w ilosciach do uzytku wlasnego ale tak jak pisal kolega najlepiej miec recepte na ten lek 8) a jaki to lek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiola Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 Tabletki antykoncepcyjne...... :?: Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 na bol gardla 8) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reachel Posted April 30, 2005 Author Report Share Posted April 30, 2005 jedno i drugie :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reachel Posted April 30, 2005 Author Report Share Posted April 30, 2005 Tylko jest problem jak leki bede miala juz wykupione to nie bede miec recepty... a poza tym np. takie leki jak panadol nie sa na recepte... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 to idz do lekarza i On Ci wypisze jeszcze raz recepte na ten sam lek i na ta sama ilosc 8) Link to comment Share on other sites More sharing options...
muss_ka Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 nie no, bez przesady !! 8) w ubiegle wakacje bylam w US- turystycznie zreszta. Jechalam do znajomych i umowilismy sie co dokladnie mam im z Polski zabrac. Tam wiadomo ceny sa zazwyczaj wyzsze, wiec postanowilam wyswiadczyc przysluge i porobic tutaj troche zakupow w aptece. Leki immunostymulujace, p/bolowe, na bol gardla rowniez, jakies syropy.. Troche tego bylo. Na zadne nie wymagana byla recepta. Czesc bylo trzeba sprowadzac na zamowienie, bo poprostu byly malo "popularne" :wink: Nikt mi niczego nie sprawdzal, o nic nie pytal, a bylo tego naprawde sporo. A co do jedzenia... mialam w torbach troche typowo polskiego jedzenia, jakies slodycze, wódzie nasza polska Mama chciala wpakowac mi kielbase, wiejska (dla ciotki ktora nie byla w Polsce pare lat) ale powiedzialam "bez przesady" A przy sobie, w bagazu podrecznym mialam paczke moich ulubionych cukieraskow i czekolade toffi No i znowu- zadnych pytan, przetrzasania, inkasowania etc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 a kontrolowali Cie czy aby zapytali czy masz cos do ocelania ?? 8) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.