Skocz do zawartości

B2, Pytania Od "pierwszaka"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hm, myślałem, że wniosek będzie bardziej skomplikowany, kolega, który zapostował kopię ma bardzo podobną sytuację do mojej, będę musiał wypełnić kilka rubryczek więcej (np. wolontariat), ale formularz nie sprawia wrażenia trudnego, choć niektóre pytania (strona 3) są wręcz idiotyczne...

Napisano

Tobie moga sie wydawac idiotyczne ale takie sa zasady w USA,znow w Holandii mozna by znalesc cos innego co by bylo dla kogos z zewnatrz idiotyczne :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam ponownie. Otóż pojawiła się nowa kwestia, razem ze mną do USA chciałby wybrać się mój przyjaciel, z którym razem studiujemy na jednym kierunku. Niestety, ów przyjaciel również musi starać się o wizę, a co gorsza, pochodzi z Burundi, niewielkiego państewka w Afryce, gdzie poziom odmów wynosi aż 36,4%. Ów przyjaciel jednak od wielu lat mieszka w Niderlandach, jak wspomniałem studiuje, a także pracuje (ma stałą pracę i kontrakt do bodajże pierwszego kwartału 2012 roku), cała najbliższa rodzina także tutaj, nikogo w USA... Czy kraj pochodzenia ma w takim wypadku duże znaczenie? Chłopak nie ma zamiaru nigdzie się przenosić, zawsze mówi, że zostanie tutaj na stałe, w Burundi nie był odkąd tu przyjechał, jest oczywiście legalnie, jego ojciec jest obywatelem holenderskim. I jeszcze jedno pytanie, czy będziemy musieli aplikować osobno, czy moglibyśmy razem? Chodzi mi przede wszystkim o rozmowę z konsulem, przyjaciel zna angielski średnio, więc będzie wolał rozmowę przeprowadzić w niderlandzkim, a jeżeli pójdziemy razem to sam wszystko załatwię...

Napisano

nie ma tak ze rozmowa idzie dla jednej osoby to raz,moze pasc pytanie do tej drugiej i co wtedy?

w kazdym Panstwie sa urzednicy ktorzy znaja dany jezyk,tak tez jest w Polsce ze sa Konsulowie ze znaja polski chociaz urodzili sie w USA i maja tyle wspolnego z Polska ze tutaj sa :)

http://amsterdam.usconsulate.gov/non-immigrant_visas.html

zapoznajcie sie dobrze z ta strona ,jak cos prosze tam pisac ;)

a czy ma znaczenie kraj pochodzenia,moze ma a moze nie jak ma prace-uczy sie legalnie w Holandii wiec duzo go wiaze z Holandia i to jest duzyy plus ;) i tego nalezy sie trzymac

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam, mam kolejne pytanko, czy telefonicznie da radę umówić nas obu na rozmowę za jednym razem? Amerykanie pobierają u nas opłatę 15€ za każde połączenie, więc wolałbym że jeżeli już mają za nas zedrzeć za samo umówienie się to wolę zapłacić 15€ niż 30€...

I tak swoją drogą, jest coś takiego, że obywatele danego państwa mogą się ubiegać o wizę tylko w swoim kraju? Ktoś mojemu kumplowi nagadał, że jako obywatel Burundi nie może aplikować w innym kraju niż Burundi.

Napisano

w Polsce mozna tak sie umowic -jak masz dane tych osob..a teraz podalem Ci strone,maja pewnie adres e-mial wiec pisz do Ambasady w Holandii

co do starania sie o wize to jesli w Polsce,Niemczech czy tez w Kanadzie takie osoby moga sie starac o wize do USA to czemu nie ma sie On starac?jak sa podstawy ze ktos tak sadzi-mysli...dobrze jak zle jest po informowany lub tez sie myli-gorzej jak specjalnie tak mowi..

odpowiedzi masz czy moze sie starac o wize w pkt 3 i 4 ...

http://amsterdam.usconsulate.gov/niv_refusals.html#3

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...