Skocz do zawartości

Permanent Resident A Tax Return (i-1040)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzien dobry,

czy ktos z szanownych grupowiczow ma jakiekolwiek informacje (prosze zaznaczyc: przeczucie, wiedze potwierdzona doswiadczalnie, badz wyczytana z dokumentow) czy permanent resident musi ZAWSZE skladac rozliczenie podatkowe. Dokladnie chodzi mi o sytuacje, gdy nie uzyskal w kraju (USA) ani za granica dochodu przekraczajacego X (gdzie X - minimalny dochod, przy ktorym nalezy zlozyc i-1040, ustalany dla kazdego roku i kategorii osobno; mozna go znalezc w instrukcji do i-1040). Zdaje sobie sprawe, ze jasno stoi napisane, ze PR musi skladac oswiadczenie podatkowe by nie stracic GC, ale gdy biore do reki druk oswiadczenia i widze, ze nie podpadam pod wymog? Czy nalezy/mozna sie spodziewac nieprzyjemnosci, gdyz przez ostatnie 3 lata nie zlozylem oswiadczenia, poniewaz w tym czasie studiowalem w PL i nie mialem zadnego dochodu (na kazde wakacje wracalem do USA).

Jezeli sytuacja jest jasna i klarowna, ze np. nie musialem, jak mozna to udowodnic urzednikowi w USA?

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi

marwin

Napisano

Tak powinienes. Nie widze problemu jesli nie masz nic do placenia proste nie placisz ale nie ryzykowalbym czegos jak nierozliczenie sie wcale.

To proste i mozesz zrobic przez Internet.

Napisano

Na ten czas po rozmowie z IRS Local Office we Frankfurcie (Kontakt ze strony): Pan wyraznie i dwakroc powiedzial: If you have no income, you do not have to file your tax return. Ja dwakroc zwrocilem mu uwage, ze jako LPR powinienem, ale on stanowczo swoje. Odetchnalem z ulga, po poludniu zadzwonie do USA potwierdzic ta wiadomosc.

Napisano

A wiec obecnie jestem po rozmowie z Philadelphia Service Center office. Pan, z ktorym rozmawialem (na przyszlosc: przedstawia sie z imienia i nazwiska oraz podaje swoj numer - nie zapisalem, wrr) rowniez potwierdzil, ze jezeli nie mialem dochodu, to nie musialem skladac tax return.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...