marwin Posted January 1, 2011 Report Posted January 1, 2011 Dzien dobry, czy ktos z szanownych grupowiczow ma jakiekolwiek informacje (prosze zaznaczyc: przeczucie, wiedze potwierdzona doswiadczalnie, badz wyczytana z dokumentow) czy permanent resident musi ZAWSZE skladac rozliczenie podatkowe. Dokladnie chodzi mi o sytuacje, gdy nie uzyskal w kraju (USA) ani za granica dochodu przekraczajacego X (gdzie X - minimalny dochod, przy ktorym nalezy zlozyc i-1040, ustalany dla kazdego roku i kategorii osobno; mozna go znalezc w instrukcji do i-1040). Zdaje sobie sprawe, ze jasno stoi napisane, ze PR musi skladac oswiadczenie podatkowe by nie stracic GC, ale gdy biore do reki druk oswiadczenia i widze, ze nie podpadam pod wymog? Czy nalezy/mozna sie spodziewac nieprzyjemnosci, gdyz przez ostatnie 3 lata nie zlozylem oswiadczenia, poniewaz w tym czasie studiowalem w PL i nie mialem zadnego dochodu (na kazde wakacje wracalem do USA). Jezeli sytuacja jest jasna i klarowna, ze np. nie musialem, jak mozna to udowodnic urzednikowi w USA? Dziekuje za wszystkie odpowiedzi marwin
gal Posted January 1, 2011 Report Posted January 1, 2011 Tak powinienes. Nie widze problemu jesli nie masz nic do placenia proste nie placisz ale nie ryzykowalbym czegos jak nierozliczenie sie wcale. To proste i mozesz zrobic przez Internet.
marwin Posted January 3, 2011 Author Report Posted January 3, 2011 Na ten czas po rozmowie z IRS Local Office we Frankfurcie (Kontakt ze strony): Pan wyraznie i dwakroc powiedzial: If you have no income, you do not have to file your tax return. Ja dwakroc zwrocilem mu uwage, ze jako LPR powinienem, ale on stanowczo swoje. Odetchnalem z ulga, po poludniu zadzwonie do USA potwierdzic ta wiadomosc.
marwin Posted January 3, 2011 Author Report Posted January 3, 2011 A wiec obecnie jestem po rozmowie z Philadelphia Service Center office. Pan, z ktorym rozmawialem (na przyszlosc: przedstawia sie z imienia i nazwiska oraz podaje swoj numer - nie zapisalem, wrr) rowniez potwierdzil, ze jezeli nie mialem dochodu, to nie musialem skladac tax return.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.