Aleksandra82 Napisano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2011 Witam, przepraszam jeśli powielam temat, ale czy wizę turystyczną, która jest jeszcze ważna można zmienić na pracowniczą/studencką już będąc na terenie USA? Czy każdą taką zmianę oprócz przedłużenia turystycznej należy zrobić w Warszawie? Z góry dzięki za odpowiedź. Wizę turystyczną mam ważną do 20 marca i ostatni czas na decyzje co ze sobą zrobić...
sly6 Napisano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2011 zmiane wizy mozesz tez zrobic w Krakowie -jak studencka lub tez pracownicza jak sie kwalifikujesz aby tam byc.. czy mozna takie cos zrobic to TAK , ale majac status studencki za duzo nie zrobisz w USA,z tego co pisaly osoby to lepiej miec wize studencka niz status... bo np jak wyjdziesz po za USA do Polski to na tym statusie juz nie wrocisz do USA i musisz isc po nowa wize . a tutaj masz dokument do zmiany-przedluzenia : http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...00048f3d6a1RCRD oraz zapoznaj sie z forum..
Aleksandra82 Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2011 Dziękuję Sly. No do Krakowa to mi z NY też nie bardzo po drodze :/ To jeszcze póki turystyczna jest ważna można się starać o studencką lub pracowniczą?
Joanna30 Napisano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2011 Jeśli robisz to w USA, to zmieniasz sam status, nie wizę. Jeśli dostaniesz zgodę na zmianę, to na tym statusie nie będziesz mógł wjechać ponownie do Stanów (zakładając, że nagle będziesz musiał opuscić kraj). I jak najbardziej powinieneś się za to zabrać, mając jeszcze ważną wizę. Zakładając oczywiście, że spełniasz warunki, które pozwolą Ci zmienić status.
Aleksandra82 Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2011 Jeśli robisz to w USA, to zmieniasz sam status, nie wizę. Jeśli dostaniesz zgodę na zmianę, to na tym statusie nie będziesz mógł wjechać ponownie do Stanów (zakładając, że nagle będziesz musiał opuscić kraj).I jak najbardziej powinieneś się za to zabrać, mając jeszcze ważną wizę. Zakładając oczywiście, że spełniasz warunki, które pozwolą Ci zmienić status. Dziękuję, w tym tygodniu zabieram się za szukanie informacji o moich możliwościach w takim razie.
sly6 Napisano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2011 poczytaj strony rzadowe,forum oraz inne strony-fora podobne do tego i moze cos znajdziesz dla siebie..
kara_kc Napisano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2011 Dziękuję, w tym tygodniu zabieram się za szukanie informacji o moich możliwościach w takim razie. ja zrobiłam zmiane statusu jakies 1.5 roku temu - byłam na turystycznej i zmienilam na studencka F1 (potrzebujesz szkoly - a) szkola musi ci wydac I-20 -nie wszystkie szkoly sa uprawnione, szkola musi cie przyjac, c) musisz wykazac z gory ze masz fundusze na 1 rok szkoly lub ze masz sponsora z takimi funduszami, e) do tego dolaczasz chyba kopie paszportu, I-94 i cos w rodzaju listu motywacyjnego i wywlasz to wszystko to immigration).musisz to wyslac zanim skonczy cisie wiza b1.potem nawet jak ci sie wiza juz skonczy jestes legalnie dopoki nie dostaniesz odpowiedzi z immigration. U mnie cala procedura trwala 6 miesiecy (najpierw 3 miechy czekania na 1 odpwoeidz, potem milion komplikacji bo oczywiscie nie chcieli mi zmienic statusu, kupa dokumnetow, prawnik i kolejne 3 miesiace czekania). jesli dostaniesz zmiane statusu jestes uziemiona w usa - tj. nie masz prawa do podrozowania.jak wyjedziesz twoj status automatycznie traci waznosc. ja zaluje ze tak zrobilam. powinnam byla jechac do polski po F1 i wtedy moglabym sobie podrozowac.
Aleksandra82 Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2011 ech to faktycznie dużo roboty i wrzód na pupie. Poza tym ten semestr zaczyna się za 10 dni a następny dopiero w wakacje. Zastanawiam się czy sponsorowanie pracownicze wchodzi w grę czy też musiałabym skoczyć do Polski?
kara_kc Napisano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2011 obawiam sie ze z H1b jest jeszcze wiecej zachodu.i musialabys miec chyba wize wazna do pazdziernika zeby nie musiec w ogole leciec do polski. te wizy dzialaja tylko od pazdziernika a nie od kiedy potrzebujesz
sly6 Napisano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2011 Aleksandra a chociaz juz zaczelas czytac strony rzadowe,forum,fora,,bo widze ze nie.. kolejna sprawa myslisz ze sobie poradzisz z takim sponsorowanym pracowniczym sama?potrzebujesz adwokata do tego a wiec czy takiego juz masz ,szukasz takiego? bo jakos ze zmiana wizy studenckiej sobie poradzisz jak zaczniesz czytac co jest potrzebne i jak kto zalatwic ale h1b i inne to adwokat..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.