kowalskaaneta Posted January 3, 2011 Report Posted January 3, 2011 Jestem posiadaczką wizy turystycznej B1/B2 na 10 lat (no już pozostało mi 7) oraz na wakacje po raz trzeci będę ubiegać się o wizę J-1 W&T. Czy na którejkolwiek z tych wiz mogę zrobić prawo jazdy i wyrobić sobie ID ? Jeśli nie, to najprościej na jaką wizę zmienić,żeby móc to uczynić ? F czy jaką? I jeszcze jedno pytanko nurtujące mnie od lat. Jak to się dzieje, że osoby - studenci , który wyjeżdzają na J1 na sezon letni zostają dłużej niż powinni i po jakimś czasie mają normalnie legalną pracę, ID, prawo jazdy itp. Niech mnie ktoś oświeci ???? pozdrawiam serdecznie wszystkich USAmaniaków
sly6 Posted January 3, 2011 Report Posted January 3, 2011 jak jedziesz na work i travel to na tej wizie j-1 szybko i w kazdym stanie zrobisz prawo jazdy jak i ID ... pytasz sie ze ktos zostaje i dostaje prace legalna?po 1 moze ktos zmienil status na pracowniczy,studencki no ale wtedy pracuje w obrebie szkoly inni znow pracuja nielegalnie,bo praca na legalny SSN ale bez pozwolenia nadal jest praca nielegalna a ze ktos mowi ze pracuja na numer to tak sobie moze mowic-pisac ale jak nie masz odpowiedniej wizy-pozwolenia to ta praca jest nielegalna..Bo moze Ci studenci zmieniaja stan cywilny i maja GC o..tych przypadkow troche jest wiele osob tzw sciemnia ze pracuje legalnie aby byc bezpiecznym bo roznie bywa w zyciu.. bo majac legalny numer SSN-ID-prawo jazdy mozna nadal pare spraw w USA(ale pracy legalnej sie nie dostanie bez pozwolenia) ale jak czytasz doniesienia powoli to sie moze zmienic i aby cos dostac trzeba bedzie pokazac ze ma sie status wazny a nie ze ktos ma prawo jazdy-ID czy tez SSN..
kowalskaaneta Posted January 3, 2011 Author Report Posted January 3, 2011 Dziękuję bardzo za tak prędką odpowiedź. I jeszcze jedno ile $$$ kosztuje wyrobienie ID i prawa jazdy ? Pozdrowienia
Nexus Posted January 7, 2011 Report Posted January 7, 2011 no tak ale prawko jest wazne tylko na okres waznosci wizy:] kiedys byla inna sprawa bo przylatywalo sie na W&T na pare miesiecy a prawko wazne bylo przez rok ale pozniej przepisy się zmienily i juz to nie obowiązuje:)
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.