Skocz do zawartości

Pare Pytań: Ślub Obyw. Usa&pl + Pl

rafal_gw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, to mój pierwszy post na forum wiec chciałem wszystkich serdecznie przywitać.

Mimo, że nie udzielałem się wcześniej to dość często przeglądałem wspólnie forum z narzeczona w poszukiwaniu odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

Nasza sytuacja wygląda następująco:

Moja narzeczona posiada podwójne obywatelstwo polsko-amerykańskie. Przyjechała do polski 6 lat temu, studiować, przez ten czas pracowała, jest zameldowana na miejscu. Regularnie wracała też do stanów na wakacje święta itd.

Ja posiadam obywatelstwo polskie, oraz wizę turystyczna na 10lat. Podczas trwania wizy przebywałem w stanach - lecz nigdy nie przebywałem dłużej niż planowany wyjazd itp.

Dodam również, że mama mojej narzeczonej posiada obywatelstwo, pracuje i przebywa w stanach zjednoczonych.

Jesteśmy zaręczeni i jak wspomina temat planujemy ślub. Nurtuje mnie tylko pytanie, które pojawiało się na forum... co jest dla nas lepszym rozwiązaniem? Ślub na wizie K-1 czy ślub w Polsce i składanie I-130 itd.

Kilka pytań:

- Posiadam całkiem dobrą pracą, czy na wizie K1 przebywając w USA mogę podjąć pracę (uzyskanie pozwolenia) czy muszę czekać tam na zakończenie postępowania i przyznanie mi GC?

- Czy różnica oczekiwania na K1 a składanie podania na Spouse or minor child of a U.S. citizen (I-130) jest duża?

- spotkałem się z twierdzeniem że po ślubie w Polsce czeka się dość długo jednak według danych na stornie jest to około 6miesiecy jeśli dobrze patrze na CR1. Jak to wygląda w praktyce?

- czy biorąc ślub w Polsce moja przyszła żona będzie mieć problemy z nazwiskiem po przeprowadzce? w Polsce będą dwie różne końcówki np, 'kowalski' i 'kowalska', a w stanach zazwyczaj jest jedna 'kowalski'.?

- czy orientuje się ktoś czy można wziąć ślub cywilny z nazwiskiem bez odmiany np. 'kowalski'

Z góry dziękuje z odp. oraz chętnie odpowiem jak ktoś ma pytania.

pozdrawiam :(

Napisano

witaj

jest wiele odpowiedzi na Twoje pytania no ale widac ze czlowiek ma ciagle jakies ale czy jest niepewny...

wlot na k-1 ..dopuki nie dostaniesz pozwolenia na prace nie mozesz pracowac legalnie ,a wiec dostajesz k-1,bierzesz slub w USA i skladasz stosowne papiery i na pozwolenie na prace mozesz czekac 90 dni od dostarczenia papierow a nie od wyslania..

Jest pare miesiecy roznicy pomiedzy wiza cr1 a k-1 i teraz jak sie kwalifikujesz -kwalifikujecie na cr1 to na ta wize skladacie ale juz po slubie w Polsce tylko ze trzeba poczytac o domicil czy takie cos przejdzie-wpisz w szukaj na forum i Ci duzo tego wyjdzie...

Co do tych 6 miesiecy to trzeba sie na takie cos kwalifikowac wiec musisz dobrze przeczytac na stronie Ambasady lub tez rzadowej o pewnych sprawach bo nie kazdy taki pobyt jak Twojej zony moze sie kwalifikowac aby skladac papiery w Polsce ..

co do zmiany nazwiska to sie pytaj w USC jak moze byc..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...