madzia23 Napisano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2011 Witam wszystkich! Nie moglam znalezc na forum podobnego przypadku do mojego, a wiec postanowilam zalozyc temat. Oczywiscie nie twierdze, ze jestem jedyna z tym problemem Slyszalam od jednej osoby cos takiego. Obywatel amerykanski pochodzenia polskiego, pojechal do Polski, wzial slub ze swoja narzeczona i wybral sie do konsula wraz z malzonka na rozmowe. Nie stali w kolejkach tak jak wszyscy z wszystkimi potrzebnymi dokumentami, ponoc obywatel ma wieksze przywileje niz Ci z zielona karta. Nie chce mi sie za bardzo w to wierzyc, przeciez od tego sa te wszystkie formalnosci, ktore ciagna sie miesiacami. Poprosil konsula o to, czy moze zabrac swoja zone do Stanow, obiecujac ze wszystkie badania dla malzonki zrobia na miejscu w USA. To wszystko podobno zalezy od tego jak przebiegnie rozmowa z konsulem. Tak czy inaczej po slubie z obywatelem zona dostanie papiery i nie ma to zbyt wielkiego znaczenia czy zrobi wszystkie badania w Polsce czy tez w Stanach. Ogolnie zalatwili to niby w bardzo szybkim tempie tj. Zaraz po przyjezdzie do Polski, wzieli slub i umowili sie na wizyte. Poczekali az wize przesla poczta i zaraz wylecieli razem. Ja jestem obecnie w Kanadzie, on mieszka w USA, ma swoja dzialalnosc gospodarcza, odprowadza podatki... Chcemy razem przyleciec do Polski i wziasc szybki slub, ale nie wiemy czy zaryzykowac? Czy to wszystko jest prawda i mozna tak szybko zalatwic? Bede bardzo wdzieczna wszystkim, ktorzy nam pomoga, doradza. Pozdrawiam serdecznie.
sly6 Napisano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2011 o wize turystyczna nalezy miec papiery no i obywatel za duzo nie moze pomoc ,nawet teraz nie wpuszcza takiej osoby na rozmowe .. jesli takie cos mialo miejsce to dawno temu kiedy nawet tutaj komus z forum sie udalo a teraz kaza czekac na zewnatrz to samo poczta?jaka poczta>?dawniej to sie odbieralo paszport w okienku a po 2000 roku jest dhl i tyle... dawno-dawno temu byly formularze-gdzies z latach 2000 i wczesniej gdzie sie pobieralo je w okienka,kiedy mozna bylo przyjsc bez umawiania sie na konkrenta pore bo obywatel moze i cos tam mogl ,kiedy zdjecie -oplate sie robilo szybko a teraz...a teraz ds 160 wypelniasz przez komputer,potem musisz sie zapisac na rozmowe http://polish.poland.usembassy.gov/visas/c....html#obywatele z tego co pisalas to bylas nielegalnie i jesli to wyjdzie na rozmowie,na legalizacji pobytu to nie dostaniesz wizy,nie zostaniesz wpuszczona a jak nawet to Ci moga GC nie dac i co wtedy>wiec moze pomysl o Kanadzie. piszesz tez ze fomalnosci sie ciagna dlugo a piszesz o wize turystycznej,kiedys jak i teraz wize turystyczna szybko mozna bylo dostac ,nie to co wiza na pobyt staly to raz,, kolejna sprawa nie znajac dobrze takich spraw jak opisujesz mozesz nie zle wpasc lub tez nie dostac wizy jak wyjdzie ze chcesz tam legalizowac pobyt.
madzia23 Napisano 19 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2011 Widze, ze przeczytalas moje poprzednie posty... Nie rozumiem kilku rzeczy. Co Kanada ma do USA? Formalnie, przebywam w Kanadzie od dwoch lat, w Stanach mnie nie ma. Chcialam pojechac do Kanady stad tak jak tu przyjechalam i wyleciec razem z narzeczonym do Polski. A on jako obywatel zapewnia mi wize nie narzeczenska, tylko dla malzonki. I raczej nie moga mi nie przyznac tej wizy. To, ze przekroczylam swoj pobyt w Kanadzie nie powinien miec zadnego znaczenia, bo to inny kraj.... ???
sly6 Napisano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2011 Chodzi o to, ze jestem w USA od prawie 2 lat. Przyjechalam tutaj przez "zielona granice" czyzbys byla w Kanadzie 2 lata ?bo wiem o tym i jestem swiadomy ze to sa dwa oddzielne Panstwa .. jak przekroczylas zielona granice z Kanady to niby tam jestes ale wystraczy ze ktos wiedzac o Twoich sprawach napisze-doniesie tam gdzie trzeba i juz nie wrocisz do USA szybko..bo chyba chcesz wyjechac przez Kanady do Polski-ze niby Cie nie bylo w USA ale tutaj bym uwazal-jak za duzo sladow zostawilas-jak za duzo ludzi wie o Tobie to moze byc nie zaciekawie Moga Ci nie przyznac wizy dla malzonki,bo to ze masz slub to jedno,,ale nalezy pokazac ze slub nie jest na papiery,badania medyczne,jakies inne sprawy ktore moga wyjsc a ktore moga utrudnic dostanie wizy takiej..
madzia23 Napisano 19 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2011 A druga rzecz, to sie mylisz co do odbioru wizy. Moja mama poszla po wize turystyczna w 2004 roku i w okienku zapytali ja w jaki sposob chce otrzymac wize. Czy kurierem, czy osobiscie. Takze tak jak napisalas, ze od 2000 roku wszystko sie zmienilo, jest nieprawda.
sly6 Napisano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2011 ha mowisz ze nie prawda.,,fakt te 4 lata to duzaa roznica ale od pewnego juz czasu nie ma odbioru wiz w okienku wiec prosze pokaz mi taka osobe co byla teraz lub tez z 4 - lata temu i odbierala wize w okienku,,,jak juz to chyba w szczegolnych przypadkach kiedy sie czas liczy a tak prosze czekac na wize przez dhl. iedy mogę odebrać swoją wizę? O: Wszystkie paszporty z wizami odsyłane są za pośrednictwem firmy kurierskiej DHL. http://polish.poland.usembassy.gov/visas/c...l#paszportzwiza tutaj masz odpowiedz okienko bylo tez w latach 2000 ale wtedy pytali sie czy ma byc wiza odebrana osobiscie czy tez przez dhl co jeszcze dodam ze byl taki okres czasu ze odbieralo sie wizy tego samego dnia w godzinach popludniowych wiec rozmowa i odbior wiz byl tego samego dnia..potem powoli to sie zmienilo -doszedl dhl.
madzia23 Napisano 19 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2011 Mamy wspolne zdjecia, oczywiscie nie pokaze tych przy statule wolnosci. A co do tego, ze ktos moglby na mnie doniesc, to nie ma takiej opcji. Nie rozmawiamy przeciez o tym co "moze sie wydarzyc". W temacie chodzilo mi o to, czy mozemy isc zaraz po slubie do konsula na rozmowe i poprosic o to abysmy mogli zalatwic formalnosci w USA. I zeby nie czekac pare miesiecy w Polsce.
sly6 Napisano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2011 jak jestes taka pewna a wiesz ze nikt niczego sie nie dowie teraz czy tez pozniej to tak idz.. a co do samej rozmowy to sama zobaczysz jak bedzie,,jesli tak by bylo super to dlaczego nikt z tego forum sie nie przyznaje ze leci tam legalizowac pobyt>bo ta wiza do tego nie sluzy,,chyba ze wziasc slub a potem czekac na pewna wize juz w Polsce.. no ale mozesz isc i tak powiedziec,jestes wolna osoba .
madzia23 Napisano 19 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2011 Napisalam Ci, ze odbierala w 2004 roku, czyli to 6 lat temu. A Ty napisales, ze zmienilo sie to od 2000 roku. Nie wazne, chcialam tylko uzyskac porady na moj temat, a nie na temat odbioru wiz!
sly6 Napisano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2011 bo od 2000 roku doszedl a moze wczesniej dhl ale potem calkowicie juz jest dhl ... a ze 2004 roku jeszcze nadal mozna bylo odbierac w okienku to inna sprawa,wazna ze teraz jest inaczej tzn dhl aby.. jest taka wiza jak k-3 dla malzonkow obywateli USA i wtedy legalizujesz pobyt juz w USA ..poczytaj o tej wizie troche.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.