Złotnik Napisano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2011 Witam szanowną społeczność forum. W tym tygodniu otrzymałem zaproszenie na festiwal filmowy Taos Shortz w stanie Nowy Meksyk. Jestem reżyserem jednego z pokazywanych tam filmów. Nigdy wcześniej nie podróżowałem do USA i zastanawiam się nad dwoma kwestiami: 1) O jaki rodzaj wizy się ubiegać??? Na festiwal jadę jako gość, festiwal mi za to nie płaci więc chyba turystyczna... 2) Ile teraz trwają formalności wizowe? pytanie banalne i na pewno często się powtarza a historie czasów oczekiwania są różne - ale zależy mi na przybliżonych informacjach "od, do" żeby ocenić czy otrzymanie wizy w miesiąc jest w ogóle możliwe bo festiwal zaczyna się 3 marca. Pozdrawiam PZ
Jagódka.br Napisano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2011 No wlasnie, o jaki rodzaj wizy? Ja sie chce starac o dziennikarska i mysle czy ona mnie obejmuje? Mam zamiar zapytac o to adwokata, bo inaczej chyba czlowiek nigdy nie bedzie pewnym. Zasadniczo dziennikarska wiza obejmuje przygotowanie materialow informacyjnych. Zas w Twoim przypadku? Wydaje sie ze turystyczna jest wskazna najbardziej, choc nie jestem znawca. Moim zdaniem jesli jestes rezyserem tego filmu, to wize dostaniesz. Pokazesz zaproszenie etc i nie wydaje mi sie zebys nie dostal. Choc zawsze jest pewne "ale". Wiec trudno orzec. Moje formalnosci wizowe trwaly chwile, na pewno krocej niz miesiac, ale to bylo dawno. Slyszalam ze teraz jest nawet latwiej i szybciej, a do marca jeszcze daleko. Pozdrawiam
sly6 Napisano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2011 Jagodko a pytaj sie adwoakta ale znasz dobrego,dasz za niego glowe>?wiesz chyba ze adwokat wizy nie wydaje a Kosnulat USA?no chyba ze znasz dobrego adwokata to moze i wize otrzymasz zlotnik a czytales moze forum,czytales moze strone Ambasady USA? tam masz wszystko napisane jak aplikowac ,ile sie czeka i co nalezy przedstawic na wize turystyczna http://polish.poland.usembassy.gov/visas/n...w_to_apply.html a czas oczekiwania to na rozmowe bedzie z 2-4 dni,na paszport 5 dni roboczych wiec do 3 marca powinienes sie wyrobic,,moze bedzie wolne miejsce juz na 2 dzien po telefonie na infolinie mozesz tez zadzwonic na infolinii aby sie dowiedziec jaki rodzaj wizy masz wybrac ..
sly6 Napisano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2011 zlotnik takie cos znalazlem o wize dziennikarskiej '' http://travel.state.gov/visa/temp/types/types_1276.html
Jagódka.br Napisano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2011 Czyli na infolini mozna sie dowiedziec o rodzaj wizy? Mam po prostu zapytac? Jak to wyglada teraz?
sly6 Napisano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2011 powinni Ci odpowiedziec ,powiesz im ze lecisz po to i o jaka wize masz sie starac i co bedzie najlepsze dla Ciebie
Jagódka.br Napisano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2011 AAAA, widzisz. No to sprobuje, moze akurat mi doradza to nie jest glupie
sly6 Napisano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2011 glupie moze i nie ale kosztowne daj znac jak Ci poszlo
Jagódka.br Napisano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2011 Noooo, racja kurcze kasuja za te fony niech ich szlak Dam znac, ale za jakis czas, niech sprzyjdzie wiosna bo jechac zima do Wawy mi sie nie usmiecha
Złotnik Napisano 22 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2011 Dzwoniłem do koleżanki która była rok temu na podobnych zasadach i ona leciała na turystycznej. Gdybym prowadził na tym festiwalu jakieś warsztaty i miał dostać za to kasę wtedy kwalifikowałoby się to dopiero do innej kategorii wizy. Póki jestem gościem - jestem turystą. Sly6:Dzięki za linka z instrukcją. Nie wiedziałem że informacje o terminach tam są. Jagódka.br: Też sądzę, że zadzwonienie na partyline konsulatu będzie tańszym rozwiązaniem niż porada prawna. Napiszę później jak poszło Pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.