basieńka Posted May 2, 2005 Report Share Posted May 2, 2005 Witam wszystkich, czy ktoś może był w podobnej sytuacji jak ja. Otóż nie wiem jak mam się ubiegać o wize dla dziecka, jeśli mam wurok sądu ograniczający prawa rodzicielskie ojca. Czy taki dokumnet wystarczy, czy też jest potrzebne pozbawienie praw rodzicielskich ojca. Może ktoś był w podobnej sytuacji lub zetknął się z nią w życiu. Nadmieniam, że ja posiadam wize turystyczną i rzeczywiście wyjeżdzam tylko w cleach turystycznych, najczęściej na tydizeń lub dwa. Proszę o komentarze w tej sprawie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted May 3, 2005 Report Share Posted May 3, 2005 Dla każdego dziecka ubiegającego się o wizę należy ustalić termin spotkania z konsulem. Dzieci poniżej 10 roku życia nie muszą przychodzić na spotkanie osobiście. Obowiązkowo na rozmowę z konsulem muszą stawić się obydwoje rodzice dzieci do 16 roku życia, przedstawiając swoje dowody odobiste, paszporty oraz odpis zupełny aktu urodzenia dziecka. Jeśli prawa rodzicielskie przysługują tylko jednemu z rodziców lub innym opiekunom, należy przedstawić odpowiednie dokumenty z sądu. Jeśli jedno z rodziców nie żyje, należy przedstawić akt zgonu. http://poland.usembassy.gov/poland-pl/visa...a_children.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
rusałka Posted May 13, 2005 Report Share Posted May 13, 2005 basieńko jestem wpodobnej sytuacjijakty i czekam najakąś poradę w tej sprawie jeśli czegoś się dowiesz to podziel się ze mną tą informacją z góry dziękuję rusałka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted May 13, 2005 Report Share Posted May 13, 2005 rusalka a jaka masz podstawe prawna?ma Ojciec ograniczona czy pozbawianiona wladze rodzicielska?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rusałka Posted May 13, 2005 Report Share Posted May 13, 2005 u mnie sprawa ma dopiero się zacząć i nic jeszcze nie jest postanowione w sądzie.ja osobiście myślę że całkowite pozbawienie praw rodzicielskich ojca w sądzie jest trudne i wymaga czasu ale dla ambasady usa jest to jakims argumentem jeśli chodzi oto aby dziecko dostało wizę bez zgody i obecnosci ojca. co ty o ty o tym myślisz iczy już próbowałas w ambasadzie odpisz rusałka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rusałka Posted May 13, 2005 Report Share Posted May 13, 2005 witam mam pytanie czy długo trwała w sądzie sprawa o ograniczenie praw rodzicielskich ojca i czy byli potrzebni świadkowie. rusałka odpisz Link to comment Share on other sites More sharing options...
basieńka Posted May 13, 2005 Author Report Share Posted May 13, 2005 na razie mam paszport przyznany przez sąd rodzinny. nadal jestem w trakcie rowodu. świadkowie są konieczni jeśli chcesz coś wywalczyć. ale wiadomo że wtedy przedłuża się wszystko. ograniczenie praw ojca jest praktycznie zawsze kiedy przy matce zostaje dziecko i jest pod jej opieką. chodzi o to że jeśli między stronami nie ma porozumienia wtedy sąd orzeka o tym kto decyduje o sprawach dziecka. ojciec wtedy ma prawo do decydowania o istotnych sprawach, tzn. leczenie, szkoła itp. ale w praktyce polskiej i tak nie ma to większego znaczenia. to są sprawy długotrwałe i kosztowne. jeśli możesz się dogadać proponuje nie wchodzić na drogę sądową. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.