Skocz do zawartości

Praca W It, Gc

biedros

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Jak sie maja biezace sprawy zwiazane z praca programisty w stanach (NY, NJ). Angielski bardzo dobry, jakies smieszne studia tez sie udalo mi sie skonczyc :), do wyjazdu bede w stanie pochytac kilka certyfikatow rowiez (moze sie przydadza). Po krotce moje doswiadczenie: w zawodzie aprox 5 lat (JEE, .NET, Sharepoint), praca m.in. dla amerykanskiej firmy posredniczacej okolo 3 lata, w tym bezsposrednio z ich klientami przez okres 2 lat jako programista/tech leaer/kierownik zespolu (6 osob), w Polsce brak jakichkolwiek problemow ze znalezieniem zajecia. Pytam, bo kiedys mialem przyjemnosc (jako student) i różowo nie bylo a do pracy na dachu budowy sie po prostu nie nadaje :). Praca legalna na zielonej karcie, wyjazd do 6-9 mc jak mi sie uda siebie do niego przekonac.

Napisano

Yup, głownie http://www.dice.com jak rowniez na lokalnych stronach, stronach uczelnianych etc. Jest tam tego sporo ale mimo to wolalbym jakies info od ludzi ktorzy sa na miejscu i pracuja w tej lub pokrewnej dziedzinie lub znaja takie osoby/temat - jest to dla mnie najbardziej wiarygodne. Widzialem tutaj kilka osob ktore sie na ten temat wypowiadaly. Jak cos to ich 'scigne' :)

Napisano
leć do dobrej biblioteki i pożycz książki z.. olimpiad matematycznych. Albo zagadki matematyczne .

nie przesadzaj :). z poziomem matematyki tu jest baaardzo kiepsko. skonczylem matme w Polsce na polibudzie i mam tu znajomych w CA (sam tez mieszkam w CA) ktorzy studiuja matematyke (w nie byle jakich szkolach) i nie potrafia podstawowych dowodow przeprowadzic z analizy..(a najbardziej mnie zabilo raz pytanie ile to jest: pi - 3/4pi...) i to nie tak ze tylko u jednej osoby sie z tym spotkalem - a u kilku nie powiazanych ze soba. oni sie tu ucza klepac zadania nie myslac nad nimi zbyt wiele (co niestety tez w Polsce zaczyna sie wprowadzac i juz w sumie wprowadzono, tworzac te smieszne gimnazja). rozmawialem tez z doktorem z politechniki polskiej, ktory od 10 lat jest wykladowca na uniwerystecie tu w USA i dokladnie to samo mi powiedzial.

np. tez bylem na rozmowie o prace i koles zadaje mi pytanie: "jestem ciekaw czy slyszal pan o teorii chaosu?". jak mu powiedzialem ze mialem o tym wyklady na studiach to naprawde zrobil wielkie oczy i tylko sie spytal: "to co to za szkola jest ze macie takie zajecia? :|"

ale faktem jest ze na rozmowie czesto daja pytania na myslenie, jednak to nie sa jakies super ciezkie pytania, a takie, ze kazdy kto logicznie mysli to sobie z nimi poradzi..bo jesli chodzi o pytania ze znajomosci jezykow programowania, to jak masz 5-letnie doswiadczenie w JEE to sie za bardzo o to martwic raczej nie musisz..no chyba ze chcesz startowac do google to w necie znajdziesz sporo przykladowych pytan z algorytmow i struktur danych jakie moge Cie tam czekac i wtedy kladz nacisk wlasnie na ta tematyke.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...