jacek2222 Posted February 3, 2011 Report Posted February 3, 2011 Cześć! Czy ktoś z Was próbował uzyskać zieloną kartę sponsorowaną przez pracodawcę? Jak wygląda cały proces? Czy jest to drogie? Z góry serdecznie dzięki za informacje!! Pozdrawiam!!
sly6 Posted February 3, 2011 Report Posted February 3, 2011 czy jest drogie,zalezy jakiego wezmiesz adwokata i jak bedzie prowadzic sprawe oraz czy pracodawca w czyms Ci pomoze a czytales moze takie strony jak ta http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...000082ca60aRCRD oraz wpisz w szukaj na forum sponsorowanie pracownicze bo pare osob pisalo na ten temat ale to bylo jakis czas temu i pewnie zajeli sie swoim zyciem.. i to pisali jakis czas temu kiedy nie bylo tak duzego bezrobocia bo samo sponsorowanie pracownicze tzn czas zobaczysz w biuletynie wizowym
jacek2222 Posted February 5, 2011 Author Report Posted February 5, 2011 Dzięki za info, poczytam, poszukam. Z tego co sprawdzałem to jeśli chodzi o ten typ zielonych kart to wnioski rozpatrywane są na bieżąco (myślę że ten biuletyn masz na myśli).
jacek2222 Posted February 5, 2011 Author Report Posted February 5, 2011 Zaraz, na bieżąco rozpatrywane są wnioski o sponsorowanie pracownicze dla pracowników z wyższym wykształceniem, zatem czy oni w ogóle uznają polski tytuł magistra czy tylko ten uzyskany na terenie USA??
sly6 Posted February 5, 2011 Report Posted February 5, 2011 co innego uznac cos na potrzeby wizy a co innego juz pracowac to troche tak jak z Kanada i Skilled Worker ,ze daje sie pkt za wyksztalcenie wyzsze ale aby pracowac w swoim zawodzie musisz czasami duzo rzeczy zrobic,kursow itd..
Monika1234 Posted February 7, 2011 Report Posted February 7, 2011 Cześć!Czy ktoś z Was próbował uzyskać zieloną kartę sponsorowaną przez pracodawcę? Jak wygląda cały proces? Czy jest to drogie? Z góry serdecznie dzięki za informacje!! Pozdrawiam!! Ja jestem w trakcie tego procesu. Zeby odpowiedziec na twoje pytanie potrzebowalabym troche wiecej informacji - gdzie jestes, jesli w USA to na jakiej wizie, czy tu pracujesz i jakie masz wyksztalcenie. A w skrocie: caly proces przeprowadza pracodawca, on za to placi i on musi "organizowac" kolejne etapy. Calkowite koszta zaleza od tego ile prawnik prowadzacy sprawe za to wezmie. Etapy ( w wielkim uproszczeniu): 1. Prevailing wage determination - czas okolo 2 mies 2. Rekrutacja na twoje stanowisko - czas 2-3 miesiace 3. PERM application (Department of Labor) - czas - teraz idzie blyskawicznie, moj PERM zostal rozpatrzony w ciagu 10 dni. W zeszlym roku przecietnie bylo to okolo 3-5 miesiecy oczekiwania (jesli nie bylo audytu) 4. I-140 + I-485 (Department of Homeland Security) -jesli bedziesz w kategorii EB2 to mozesz zrobic concurrent filing, jesli kategoria EB3 to musisz czekac az twoja priority date bedzie current - czas okolo 6 miesiecy (???) - jesli nie bedziesz mial RFE.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.