Sidek Posted February 20, 2011 Report Posted February 20, 2011 Witam serdecznie! Przejdę od razu do konkretów: Posiadam obywatelstwo niemieckie ( z czego nigdy dumny nie byłem, ale teraz może się do czegoś przydać...), czy istnieje w moim przypadku możliwość wylotu do USA (turystycznie lub jako J-1) bez wizy? Co należy zrobić/zgłosić, by się udało? Pyt2: Słyszał ktoś z was o czymś takim, jak wiza w jeden tydzień? Trzeba wypełnić specjalną ankietę i po zaledwie tygodniu już można jechać na lotnisko - kiedyś słyszałem o czymś takim w TV, ale teraz nie ptorafię znaleźć żadnych informacji... Z góry dziękuję za pomoc!
sly6 Posted February 20, 2011 Report Posted February 20, 2011 witaj jak masz paszport niemiecki to najpierw musisz sie zarejestrowac w systemie ESTA a potem lecisz juz do USA jako turysta.musisz aby poczekac na odpowiedz z tego systemu czy mozesz leciec czy tez nie..wtedy jestes w ruchu bezwizowym i nie potrzebujesz wizy w paszporcie ,ale masz na zwiedzanie max 90 dni chyba ze urzednik wpisze mniejsza date .poczytaj na stronach rzadowych oraz forum jakie sa tego plusy oraz minusy. https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ gdzies na forum byla wersja w j.polskim a odpowiedz na 2 pytanie masz juz wyzej,to jest ESTA o czym piszesz.. a co do wizy J-1 to musisz spelnic takie same warunki jak ktos kto ma polski paszport..bo J-1 jest wiza
lilla Posted June 8, 2011 Report Posted June 8, 2011 Witam!! Postaram się krótko i na temat Posiadam obywatelstwo białoruskie, ale mieszkam w Polsce od wielu lat mając kartę stałego pobytu, stałą pracę itd. Do tej pory nigdy nie byłam w usa. Chciałabym wyjechać na 2 tygodnie z moim narzeczonym jako osoba towarzysząca (on akurat jedzie na kongres). Pytanie: czy nie będąc obywatelem Polski, będę musiała zabrać na spotkanie z konsulem jakieś szczególnie ważne dokumenty??... Z góry serdecznie dziękuję za pomoc!
sly6 Posted June 8, 2011 Report Posted June 8, 2011 wezmiesz ze soba karte stalego pobytu aby wrazie czego pokazac na rozmowie,widze ze umiesz j.polski wiec nie bedzie trudno pokazac ze Twoje miejsce stalego pobytu to Polska http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wi...cokrajowcw.html
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.