nrm Napisano 22 Lutego 2011 Autor Zgłoś Napisano 22 Lutego 2011 O ile uda sie zostac 3lata. Tak jakos dziwnie mi brzmi: "However, the employer may extend the duration of the visa up to three years -- but with a very close watch from the immigration authorities." Jesli mialbym czuc sie jak intruz to wole juz zostac w UK, albo wyjechac do innego kraju. Z tego co widze bardzo duzo zalezy od pracodawcy, jesli ma w tym temacie doswiadczenie i dostep do dobrego adwokata wiele da sie zalatwic.
LuK Napisano 22 Lutego 2011 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2011 Ciekaw jestem jak pracodawca może wpłynąć na kogoś pobyt w stanach i czy w ogóle.o jakim wplywie mowisz?> jak zna ten ktos dobrego adwokata to ten adwokat cos moze wyszukac,znalesc lub tez nalezy studiowac strony rzadowe czy moze cos sie z prawem nie zmieni przez te 3 lata np @sly6 - Wpływ na organy, które decydują o tym czy dostaniesz taką, a nie inną wizę, na jaki okres i czy w ogóle. Wymyślając teraz czysto abstrakcyjnie, firmy pokroju Microsoft, IBM, Google itp może mają większą siłę przebicia, wpływ i przywileje na sprawy związane z wizami dla swoich pracowników spoza stanów niż inne mniej znane firmy. No ale to też może się po prostu wiązać z tym co napisałeś wyżej, że mają kasę na dobrych adwokatów, którzy załatwiają taki rzeczy sprawniej @nrm - To chyba tyczy się raczej tego, że jesteś związany przez ten okres 1-3 lat z firmą, która "ściągnęła" Cię do stanów i zmiana pracodawcy w tym okresie musi zostać jakoś przez urzędy kontrolowany. Ale mogę się mylić.
sly6 Napisano 22 Lutego 2011 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2011 tak jak napisales,jak jest duza firma,ktora tez zatrudnia takie osoby oraz ma adwokatow to ma pewien wplyw ale z drugiej strony jestes Ty i Ty tez musisz sie kwalifikowac na wize .
nrm Napisano 4 Marca 2011 Autor Zgłoś Napisano 4 Marca 2011 Witam ponownie. Chcialbym sie Was jeszcze zapytac. Czy macie jakies dobre zrodlo, gdzie mozna sprawdzic jakie sa koszty zycia w US? Chodzi mi glownie o NYC i San Francisco. Wiem, ze nie sa to tanie miejsca do zycia, ale wielkiego wyboru nie mam z tymi przepisami wizowymi:). Czy myslicie, ze zarobki w okolicach $60k-$80k starcza na normalne zycie dla 2 osob? Dodatkowo moglibyscie podac namiary na jakis Tax Calculator. Gdzie mozna sprawdzic ile sie zarabia netto. Pozdrawiam
nrm Napisano 4 Marca 2011 Autor Zgłoś Napisano 4 Marca 2011 Mieszkanie 1,2-bed, odlegle do godziny jazdy od centrum. W miare rozsadny samochod(raczej nie w NYC). Od czasu do czasu wyjscie do restauracji, kina. Wakacje 2 razy w roku itp. Wiadomo, ze ciezko jest to opisac, ale w tych miastach to raczej czynsz i jedzenie stanowia 80% wydatkow, wiec o to mi glownie chodzi.
LuK Napisano 7 Marca 2011 Zgłoś Napisano 7 Marca 2011 Witam, Na podstawie wypowiedzi innych osób na tym forum wydaje mi się że zarobki rzędu 60K/rok powinny spokojnie wystarczyć na normalne codzienne życie w SF lub też NYC. Nie orientuję się natomiast w kwestii tych podatków w stanach, jest ich kilka i każdy stan ma różne Przydałby się właśnie taki kalkulator podatkowy Pozdrawiam
sly6 Napisano 7 Marca 2011 Zgłoś Napisano 7 Marca 2011 to moze taka strona http://www.paycheckcity.com/netpaycalc/netpaycalculator.asp
nrm Napisano 8 Marca 2011 Autor Zgłoś Napisano 8 Marca 2011 Dzieki za to. W sumie NYC nie jest az tak drogie jak myslalem... Na Craiglist widzialem sporo ogloszen mieszkan 3-pokojowych na Astorii za $1500. Na yahoo answers czytalem, ze to dobra okolica. W Londynie moze udaloby sie wyszukac cos za £1500 i to najblizej 3-4 strefa, a tu bardzo blisko Manhattanu. Musze przyznac, ze wyglada to dobrze:)
warrior Napisano 8 Marca 2011 Zgłoś Napisano 8 Marca 2011 Jest taka słynna strona internetowa "zillow". Wpisuje się zip code i wyświetlają się wszystkie możliwe opcje mieszkaniowe. Co mamy na Astorii ? http://www.zillow.com/homes/11101_rb/ Jak widać w cenie 1500 mamy dwa pokoje + łazienka. Małe dwa pokoję. Plus utrzymanie mieszkania, plus jedzenie, inne drobiazgi. Ergo 60 tys $ to bida. W NYC im więcej kasy, tym lepiej. Ja mieszkam pod NYC ale ceny tez mamy kosmiczne. Radzę wziąć pesymistyczną opcję i 80 tysi.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.