Aleksandra82 Napisano 5 Marca 2011 Zgłoś Napisano 5 Marca 2011 Witam, jak Amerykańska imigracyjna bozia da, to możliwe, że zostanę w USA jeszcze 6 miesięcy, ale brakuje mi kilku rzeczy z PL głównie paru ciuchów i książek. Czy ktoś z Was wie jak wysłać tanio paczkę z Trójmiasta do NJ/NY? Bo poczta polska ma horendalne ceny. :/
Aleksandra82 Napisano 5 Marca 2011 Autor Zgłoś Napisano 5 Marca 2011 moze polamer dziękuję, spróbuję zadzwonić w poniedziałek...
Aleksandra82 Napisano 1 Listopada 2011 Autor Zgłoś Napisano 1 Listopada 2011 Okazało się, że Polamer w Trójmieście wysyła tylko lotnicze, więc i cena prawie jak na poczcie - 130zł/3kg + 15zł każdy następny kg :/
makdonald Napisano 1 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2011 szesc miesiecy to nie wyrok szybko minie
Aleksandra82 Napisano 1 Listopada 2011 Autor Zgłoś Napisano 1 Listopada 2011 mak, to dawno nieaktualne, ta przedłużona wiza już wygasła, temat jest o wysyłce paczek z Polski tu
makdonald Napisano 1 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2011 mak, to dawno nieaktualne, ta przedłużona wiza już wygasła, temat jest o wysyłce paczek z Polski tu czyli ze zostajesz TU na dobre ? kon Ci gratuluje (congratulations !) chociaz.... byla tu taka jedna beatka jeszcze pod koniec lat 80tych ubieglego wieku przyleciala z niemiec z obozu dla uchodzcow i tak sie zlozylo ze przydzielono jej sponsora wlasnie w mojej okolicy - jacys religijnie najebani amerykanie ( od razu zakwaterowali ja w swojej piwnicy - okienko male, "musty smell' jak to w kazdym amerykanskim domu z powodu wilgoci a przez to roznych plesniakow i innych grzybkow) i ci swietobliwi od jakiejs znajomej innej znajomej dowiedzieli sie o nas, ze tez z polski to od razu zeby beatke godnie przyjac i potlumaczyc co ona tam mowi wszyscy witali wiec beatke na lotnisku w cleveland- chwile napiecia i wreszcie wychodzi cos podobnego do opisu tylko dziewcze wyszlo z samolotu, zaraz w ryk amerykanie sie pytaja a czemu ona tak placze to ja sie ja pytam beatko czemu tak placzesz a ona mi na to ze ona tu do tego syfu nie chce tylko chce z powrotem do niemcow ( miala juz za soba "przesiadke" w jfk co prawdopodobnie oznaczalo dobe oczekiwania na jakiegos bambusa z biletami, trudnosci w porozumieniu sie z tym klientem, zle bilety w zlym kierunku, itd, itp - tez przez to przeszlismy w swoim czasie) no to mowie amerykanom ze ona tak placze ze szczescia ze jest wreszcie "na wolnosci"...hehehe beatka zabawila w ohio moze dwa moze trzy miesiace zalatwilem jej tez prace w malej drukarni, w ktorej tez zaczynalem ale beatka wzgardzila potem nasz kontakt z nia sie zerwal tylko dowiedzielismy sie, ze wrocila do niemcow ale przezornie zalatwila sobie ciaze, ze to niby z "narzeczonym" w niemczech jeszcze dlatego wraca aby byc narazie z nim - przez to dostala bialy paszport..... pamietam jak zaprowadzilem beatke do jakiegos supermarketu bo chciala sobie chyba podpaski kupic pamietam ze zatykala nos bo rzekomo w markecie "smierdzialo" ( oczywiscie w porownaniu z wyperfumowanymi supermarkt u niemcow) az sie kasjerki dziwily co jej jest...hehehe tak, ze mam nadzieje, ze ty ameryke juz na tyle poznalas i zaakceptowalas, ze nie bedziesz "dezerterowac"
Aleksandra82 Napisano 2 Listopada 2011 Autor Zgłoś Napisano 2 Listopada 2011 W Stanach spędziłam 2 lata liceum i teraz, po kolejnych ponad 10sięciu w Polsce, kolejny rok. Jeśli 'zdezerteruję' to z własnej chęci zmian. Po 6latach studiów i z dobrą znajomością języka myślę, że nie będzie tak źle. Owszem, w hipermarketach światło jarzeniówek razi, tak samo jak w Polsce, ale nic nie śmierdzi i nie jest mi nikt potrzebny do znalezienia tamponów ani nawet porozmawiania o problemach tego świata, o polityce, życiu czy jakiejkolwiek innej pierdole. Firma bądź osoba, która mi tanio przetransportuje parę gratów z mieszkania w Sopocie, a i owszem....
sly6 Napisano 2 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 2 Listopada 2011 juz pisalas o Polamerze a jak inne firmy ktore transportuja z USA do Polski paczki ?
Aleksandra82 Napisano 3 Listopada 2011 Autor Zgłoś Napisano 3 Listopada 2011 DOMA wysyła na wyspy Brytyjskie, nie do USA. Nie znalazłam jeszcze nic innego w okolicach NJ.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.