Aleksandra82 Posted March 5, 2011 Report Posted March 5, 2011 Witam, jak Amerykańska imigracyjna bozia da, to możliwe, że zostanę w USA jeszcze 6 miesięcy, ale brakuje mi kilku rzeczy z PL głównie paru ciuchów i książek. Czy ktoś z Was wie jak wysłać tanio paczkę z Trójmiasta do NJ/NY? Bo poczta polska ma horendalne ceny. :/
Aleksandra82 Posted March 5, 2011 Author Report Posted March 5, 2011 moze polamer dziękuję, spróbuję zadzwonić w poniedziałek...
Aleksandra82 Posted November 1, 2011 Author Report Posted November 1, 2011 Okazało się, że Polamer w Trójmieście wysyła tylko lotnicze, więc i cena prawie jak na poczcie - 130zł/3kg + 15zł każdy następny kg :/
makdonald Posted November 1, 2011 Report Posted November 1, 2011 szesc miesiecy to nie wyrok szybko minie
Aleksandra82 Posted November 1, 2011 Author Report Posted November 1, 2011 mak, to dawno nieaktualne, ta przedłużona wiza już wygasła, temat jest o wysyłce paczek z Polski tu
makdonald Posted November 1, 2011 Report Posted November 1, 2011 mak, to dawno nieaktualne, ta przedłużona wiza już wygasła, temat jest o wysyłce paczek z Polski tu czyli ze zostajesz TU na dobre ? kon Ci gratuluje (congratulations !) chociaz.... byla tu taka jedna beatka jeszcze pod koniec lat 80tych ubieglego wieku przyleciala z niemiec z obozu dla uchodzcow i tak sie zlozylo ze przydzielono jej sponsora wlasnie w mojej okolicy - jacys religijnie najebani amerykanie ( od razu zakwaterowali ja w swojej piwnicy - okienko male, "musty smell' jak to w kazdym amerykanskim domu z powodu wilgoci a przez to roznych plesniakow i innych grzybkow) i ci swietobliwi od jakiejs znajomej innej znajomej dowiedzieli sie o nas, ze tez z polski to od razu zeby beatke godnie przyjac i potlumaczyc co ona tam mowi wszyscy witali wiec beatke na lotnisku w cleveland- chwile napiecia i wreszcie wychodzi cos podobnego do opisu tylko dziewcze wyszlo z samolotu, zaraz w ryk amerykanie sie pytaja a czemu ona tak placze to ja sie ja pytam beatko czemu tak placzesz a ona mi na to ze ona tu do tego syfu nie chce tylko chce z powrotem do niemcow ( miala juz za soba "przesiadke" w jfk co prawdopodobnie oznaczalo dobe oczekiwania na jakiegos bambusa z biletami, trudnosci w porozumieniu sie z tym klientem, zle bilety w zlym kierunku, itd, itp - tez przez to przeszlismy w swoim czasie) no to mowie amerykanom ze ona tak placze ze szczescia ze jest wreszcie "na wolnosci"...hehehe beatka zabawila w ohio moze dwa moze trzy miesiace zalatwilem jej tez prace w malej drukarni, w ktorej tez zaczynalem ale beatka wzgardzila potem nasz kontakt z nia sie zerwal tylko dowiedzielismy sie, ze wrocila do niemcow ale przezornie zalatwila sobie ciaze, ze to niby z "narzeczonym" w niemczech jeszcze dlatego wraca aby byc narazie z nim - przez to dostala bialy paszport..... pamietam jak zaprowadzilem beatke do jakiegos supermarketu bo chciala sobie chyba podpaski kupic pamietam ze zatykala nos bo rzekomo w markecie "smierdzialo" ( oczywiscie w porownaniu z wyperfumowanymi supermarkt u niemcow) az sie kasjerki dziwily co jej jest...hehehe tak, ze mam nadzieje, ze ty ameryke juz na tyle poznalas i zaakceptowalas, ze nie bedziesz "dezerterowac"
Aleksandra82 Posted November 2, 2011 Author Report Posted November 2, 2011 W Stanach spędziłam 2 lata liceum i teraz, po kolejnych ponad 10sięciu w Polsce, kolejny rok. Jeśli 'zdezerteruję' to z własnej chęci zmian. Po 6latach studiów i z dobrą znajomością języka myślę, że nie będzie tak źle. Owszem, w hipermarketach światło jarzeniówek razi, tak samo jak w Polsce, ale nic nie śmierdzi i nie jest mi nikt potrzebny do znalezienia tamponów ani nawet porozmawiania o problemach tego świata, o polityce, życiu czy jakiejkolwiek innej pierdole. Firma bądź osoba, która mi tanio przetransportuje parę gratów z mieszkania w Sopocie, a i owszem....
sly6 Posted November 2, 2011 Report Posted November 2, 2011 juz pisalas o Polamerze a jak inne firmy ktore transportuja z USA do Polski paczki ?
Aleksandra82 Posted November 3, 2011 Author Report Posted November 3, 2011 DOMA wysyła na wyspy Brytyjskie, nie do USA. Nie znalazłam jeszcze nic innego w okolicach NJ.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.