Skocz do zawartości

Polska Skala Ocen -> 4.0 Gpa

haras.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

mam pytanie

jak zamienic polska skale ocen (2.0, 3.0, 3.5, 4.0, 4.5, 5.0) na amerykanski system czterostopniowego GPA?

bylbym wdzieczny za jakis wzor, kalkulator i jasny przyklad ;}

Napisano

ni jest to takie latwe bo w amerykanskim systemie licza sie nie tylko oceny ale takze kredyty (np.dany kurs moze byc "wart" .5 kredytu a inny 1 kredyt i oceny z tych kursow beda ważone pod tym wzgledem). tu jest kalkulator http://www.back2college.com/gpa.htm ale musisz miec oszacowane kredyty za dany kurs. a i uwaga - tutaj do sredniej licza wszystkie oceny jakie masz na transkrypcie (a nie tylko te z egzaminow jak w Polsce)

Napisano

ja przy kazdej ocenie mam punkty ects, oznaczajace wage przedmiotu

na kazdy semestr jest zawsze 30 punktow, podzielonych na przedmioty

np przedmiot x ma 6 ects, a y ma 3 ects, i tak dla wszystkich

to znaczy ze x jest wazniejszy, jego ocena ma wieksze znaczenie niz y

a powiedz czy jest ustalony limit i ile wynosi na kazdy semestr w stanach (lub na cale studia)

wtedy bedzie mozna obliczyc to z proporcji

no i jak wyglada ocenianie na studiach bo widze w kalkulatorze wiecej mozliwosci niz tylko (od najlepszego do najgorszego) A, B, C, D, E, F.

i jak oceniane sa np B+ do sredniej

aplikuje o prace w pewnej firmie i poproszono mnie o GPA w skali 4.0 i nie bardzo wiem jak to przeliczyc

dzieki za jakies wskazowki szukam dalej

Napisano

Nie wiem.

Mam np srednia ze studiow (calych) 4.38 jak to zapisac w czterostopniowej skali GPA.

czy wg tego co napisalas powinno wyliczone GPA powinno wynosic 3.38?

a co z wagami przedmiotow i innym przeliczaniem ocen?

nie bede sie bardzo zastanawial i przelicze sama srednia koncowa,

ale pytam z ciekawosci jak ten system dziala

Napisano

dziala tak jak napisalam wyzej. tylko w liceum niektore przedmioty licza sie wiecej jezeli chodzi o ocene. na studiach, na niektorych wydzialach (naprzyklad inzynierskich) jest wiadomo ze ocena C+, czyli 3+, moze byc dobra ocena bo srednia jest, powiedzmy C-

Napisano
a i uwaga - tutaj do sredniej licza wszystkie oceny jakie masz na transkrypcie (a nie tylko te z egzaminow jak w Polsce)

Hmm, u mnie na Politechnice Gdańskiej liczą wszystkie oceny do średniej...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...