belcanto Napisano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 kazdy ma inne doswiadczenia i na innych ludzi trafil. ja nigdy lotem na dluzsza trase nie latalam, jedynie to z poznania, warszawy i katowic do frankfurtu i odwrotnie, wiec nie mam o nich zdania. za to chwale obsluge klienta w lufthansie i air canada oraz wygode w air canada. ale to tylko moje doswiadczenia a ktos inny mogl miec inne. niestety doswiadczenia z obsluga klienta w united airlines nie za dobre. pozdrawiam A moglabys cos blizej powiedziec o swoich doswiadczeniach z United Airlines? Niedlugo lece tymi liniami ze Stuttgartu do Newark, niestety nie moge sobie sama wybrac przewoznika, gdyz organizuje to sponsor konkursu.
karina Napisano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 Ja latam bardzo czesto United i jestem zadowolona (latam tak w USA jak i poza). Czesto mam polaczenia United laczone z Lufthansa. Mam ich karte i nie musze placic za drugi bagaz (a prosze mi wierzyc, ze w tym roku, lecac do Polski przez Frankfurt mialam 4 walizki z ktorych kazda miala ponad 10 funtow nadwagi i nikt mi kompletnie nic nie powiedzial, co wiecej dzieki ich karcie biora mnie od razu do odprawy bagazowej oraz przechodzi sie do osobnym wejsciem do osobistej). Jadac na lotnisko byl na drodze wypadek, stracilismy sporo czasu zeby dojechac do Newark, i prosze mi wierzyc, ze pokazujac rezerwacje biletu kobieta od poczatku towarzyszyla nam od odprawy bagazowej przez osobista az do wejscia do samolotu - kontaktowala sie z obsluga klienta, pytala czy jesli nie wyrobimy sie na ten samolot czy mozemy leciec nastepnym itd. Zdazylismy bez problemu, obsluga byla super. Pamietam tez sytuacje na lotnisku w Chicago kiedy stalismy do odprawy i po prostu nie zdazylismy na samolot - bez zadnego problemu, bez zadnych doplat wreczono nam bilety na nastepny samolot. Co wiecej, pani z customer service zapytala czy musimy byc w Newark jak najszybciej, bo ona moze poszukac biletu w American Airlines. W Polsce to juz bylo "inaczej" - wracalam Lufhtansa i nikt nie wiedzial ile moge wziac bagazu, bo UA mowilo 2 sztuki na osobe, a Lufthansa - tutaj liczby roznily sie znacznie: od 1 do 3 (zalezy z kims sie rozmawialo). W Krakowie przesympatyczny pan z Lufthansy powiedzial, zebym brala co mam (a mialam sporo) , poradzil mi nawet nadac bagaz podreczny zamiast nosic ze soba po lotnisku we Frankfurcie. Singapore Airlines sa rewelacyjne, tak samo jak Qatar. Lubie tez Virgin. Nie lubie - US Airways.
c4r0 Napisano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 Karinie chodzi zapewne o kartę Miles&More. To jest karta frequent flyer ze Star Alliance (oryginalnie chyba z Lufthansy). Inne linie czy stoważyszenia mają inne karty (np. SkyTeam). Zapisać się można przy zakupie biletu lub na ich stronie. Na koncie takiej karty rejestrowane są mile, które przelatujesz w ciągu roku. Jak zbierzesz odpowiednią ilość mil to masz coraz wyższe statusy. Jak dużo latasz (mowa o np. ponad 100 czy 200 tys. mil rocznie...) to możesz liczyć na dodatkowy bagaż za darmo i inne udogodnienia. Punkty milowe można też wymieniać na "nagrody" itp. Ja niedawno z miles&more zamówiłem sobie jakieś słuchawki, które normalnie kosztują około 80 euro (mnie kosztowały 30 000 nazbieranych mil).
jkb Napisano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2012 Na długich trasach latam najczęściej Lufthansą, rzadziej United Airlines. Komfort podróży jest wysoki, nawet w klasie ekonomicznej. A karta Senator Miles and More, potwierdzam, znacznie ułatwia i uprzyjemnia doświadczenia zarówno na lotnisku, jak i na pokładzie. Niekiedy możliwość osobistej odprawy, ominięcia kolejki security, etc. powoduje, że zyskujesz bardzo dużo czasu. Pozdrawiam
mariano85 Napisano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2012 ja mam ta karte M&M bo swego czasu tez sporo latałem. A jak mogę sprawdzic ze dzięki tej karcie za dodatkowy bagaz nie musze płącić? Za okazaniem jej puszcza mnie bez kolejki?
c4r0 Napisano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2012 Jak masz kartę to powinieneś mieć też konto. Logujesz się online i tam możesz sprawdzić ile masz mil i jaki masz status. Status, o ile jakiś osiągnąłeś, chyba wygasa po roku od przyznania. Mile wygasają zdaje się na koniec roku kalendarzowego (tak mi się wydaje ale sprawdź).
jkb Napisano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2012 Status wygasa w lutym, dwa lata po jego przyznaniu. Czyli na przykłdzie - dostałem status senatora w 2011 roku i on jest ważny do lutego 2013. Jeżeli chodzi o mile statusowe (służące tylko do wyliczania statusu), wygasają zawsze na koniec roku kalendarzowego. Mile "award miles" wygasają 36 miesięcy od przyznania lub po wygaśnięciu statusu frequent flyer/senator/hon, zależy co następuje później. Pozdrawiam
karina Napisano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2012 Karinie chodzi zapewne o kartę Miles&More. To jest karta frequent flyer ze Star Alliance (oryginalnie chyba z Lufthansy). Inne linie czy stoważyszenia mają inne karty (np. SkyTeam). Zapisać się można przy zakupie biletu lub na ich stronie. Na koncie takiej karty rejestrowane są mile, które przelatujesz w ciągu roku. Jak zbierzesz odpowiednią ilość mil to masz coraz wyższe statusy. Jak dużo latasz (mowa o np. ponad 100 czy 200 tys. mil rocznie...) to możesz liczyć na dodatkowy bagaż za darmo i inne udogodnienia. Punkty milowe można też wymieniać na "nagrody" itp. Ja niedawno z miles&more zamówiłem sobie jakieś słuchawki, które normalnie kosztują około 80 euro (mnie kosztowały 30 000 nazbieranych mil). chodzi mi o karte United Chase MileagePlus (sa 2 rodzaje tych kart), ktora jest czyms innym niz Miles&More. Przy tej karcie, niezaleznie od ilosci punktow, zawsze masz walizki za free (tak samo jak osoba, ktora leci z Toba i jest na tej samej rezerwacji); zawsze, niezaleznie od biletu (czy lecisz klasa ekonomiczna czy klasa plus) masz wejscie do odprawy przez priority; masz darmowe upgrades; masz darmowe wejscia do United Clubs itd. Ja z niej korzystam, bo latam teraz dosc sporo i wydaje mi sie ok. Korzystam tez z Amex (gdzie mam darmowy Priority Card - gwarantuje mi wejscia do business lunges na lotniskach). Amex ma rowniez dosc ciekawy (dla mnie) program hoteli w swoim programie Fine Hotels & Resorts. Daje mi to nizsze ceny za hotele, 3 noc za darmo, spa credit, darmowe sniadania oraz upgrades przy check-in a takze pozniejszy check-out z hotelu. Rowniez kupujac bilet w klasie biznes na loty poza USA, drugi bilet mam za darmo. Minusem jest to, ze musisz miec albo Amex platynowy albo Amex Centurion aby korzystac z tego programu. Minusy: koszt membership w Amex moze nie podobac sie komus kto z tych kart nie korzysta czesto; aby dostac centurion musialam wydac okreslona kwote w ciagu roku oraz nie moglam sie o te karte ubiegac sama - Amex zaproponowal mi te karte, musze splacac caly rachunek co miesiac itd. Dla mnie obydwie te karty sa pozyteczne. Na długich trasach latam najczęściej Lufthansą, rzadziej United Airlines. Komfort podróży jest wysoki, nawet w klasie ekonomicznej. A karta Senator Miles and More, potwierdzam, znacznie ułatwia i uprzyjemnia doświadczenia zarówno na lotnisku, jak i na pokładzie. Niekiedy możliwość osobistej odprawy, ominięcia kolejki security, etc. powoduje, że zyskujesz bardzo dużo czasu. Pozdrawiam Szczegolnie w Chicago, gdzie czasem czas oczekiwania do odprawy siegal 2 godzin
jkb Napisano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2012 Szczegolnie w Chicago, gdzie czasem czas oczekiwania do odprawy siegal 2 godzin Dokładnie! Najdłuzsza kolejka do odprawy i security właśnie tam mnie parę razy dopadła, na terminalu 1. Horror
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.