Shady Napisano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2011 Witam. W maju tego roku pisze maturę i po wakacjach mam zamiar udać się po wize F-1. Problem w tym że moja siostra wyjechała w 2004 roku i juz daaawno skonczył jej się okres ważności wizy. Chciałbym uczęszczać na kurs języka angielskiego w jednej ze szkół w Chicago, tam gdzie przybywa moja siostra. Problem w tym że przy wypełnianiu wniosku wizowego jest pytanie czy mam kogoś w USA z rodziny.. Zupełnie nie wiem co bym tam wpisał, jezeli bym napisał ze mam siostre nielegalnie to raczej bym nie otrzymał wizy(?) , a z kolei, jezeli bym napisał ze nie mam nikogo i jakby jakoś sprawdzili , nie wiem na komputerze? Jedyne co mi chodzi po głowie to napisanie prawdy ze mam siostre i potem u konsula powiedzieć ze nie mam z nią kontaktu lub coś w tym stylu.. Nie mam pojęcia co zrobić, proszę o jakąs rade. Pozdrawiam
sly6 Napisano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2011 To ze kogos wpiszesz ze masz nielegalnie nie skresla Ciebie odrazu . nawet jakbys mial kogos legalnie czy tez nikogo musisz pokazac ze raz masz za co leciec-ze bedziesz sie uczyc oraz ze wrocisz na czas oraz ze masz do czego. I teraz jesli nie chcesz miec problemow z kolejnymi wizami to zaznacz w formularzu jak jest.Lepiej wyjsc bez malych zwiazkow z Polska niz za klamstwo Jesli bedziesz umial takie cos ukryc po mowie i zachowaniu ze nie utrzymujesz konatktu to mozesz tak powiedziec ale jesli ,,w innym przypadku lepiej sobie takie cos odpusc przeciez to ze masz konkat nie oznacza ze bedziecie razem zyc itd
Shady Napisano 17 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2011 Czyli wszystko co musze zrobić to wpisać prawdę i przynieść coś co przekona konsula ze będę się uczyć, ze mam związki z Polską , oraz żę mam pieniądze na wszystko ( łącznie z mieszkaniem , jedzeniem itp? ), Moja siostra ma znajomego w usa który moze pokryć wszystkie koszty, to wtedy on mi musi wysłać zaproszenie czy zaproszenie wysyła się tylko do turystycznych wiz?
Joanna30 Napisano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2011 Zaproszeń nie wysyła się wcale. To mit, który żyje własnym życiem, że jakoby zaproszenie jest potrzebne bądź coś daje
tapeta999 Napisano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2011 Wpisz prawdę, mów prawdę i bądź szczery i wyluzowany na rozmowie
Shady Napisano 17 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2011 hehe spróboje, ale co lepiej zrobić, czy mówic ze nie mam kontaktu czy wręcz przeciwnie i jade tam z nią mieszkać i do szkoły ?
sly6 Napisano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2011 co do szkoly to wiesz jak sie idzie po wize studencka bo jak widze to nie zabardzo wiesz -bo piszesz cos o zaproszeniu I teraz jesli lecisz sie uczyc to musisz miec I-20 ze szkoly a tego nie dostaniesz za nim nie oplacisz szkoly lub tez ktos Ci ja oplaci np ten znajomy do tego musisz oplacic oplate za sevis. shady pytasz sie jak sie zachowac -to moze zadam Ci pytanie jak ja mam sie zachowac?tzn znasz mnie,widziales mnie w pewnych sytuacjach jak sie zachowuje aby cos wiecej mi doradzic? tak samo Ty masz,Ty sam wiesz jak sie zachowujesz,pamietaj tez ze to jest stres i moze cos Ci nie wyjsc i co wtedy bedzie?pomysl nad tym dobrze ps zaproszenie nie jest wymagane przy wizach turystycznych ..
Shady Napisano 17 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2011 Ok już wiem o co chodzi. Dzięki wszystkim za rady Temat do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.