Jagódka.br Napisano 15 Maja 2011 Zgłoś Napisano 15 Maja 2011 Czy polskie, czyli juz unijne- prawo jazdy wazne jest rok czasu na terenie USA? Bo nie chce mi sie wyrabiac miedzynarodowego skoro nie ma takiej potrzeby .
Jim Beam Napisano 15 Maja 2011 Zgłoś Napisano 15 Maja 2011 Nie, nie jest wazne przez rok. Nie istnieje ogolnoamerykanski przepis w tej sprawie bo zasady dotyczace praw jazdy sa regulowane na poziomie stanu. Wiec sprawdz sobie przepisy stanu w jakim bedziesz, zrob lepiej miedzynarodowe prawo jazdy, a polskim (czyli juz unijnym) posluguj sie na Morawach.
sly6 Napisano 15 Maja 2011 Zgłoś Napisano 15 Maja 2011 Nie ma takiego czegos jak Unijne prawo jazdy,,a to ze sa gwiazdki Unii na polskim prawku-tych nowych to nic nie znaczy podobno takie ma byc Unijne chyba w 2013 roku ale kto to wie co bedzie... I tak jak napisal Jim-lepiej takie cos wyrobic niz nie miec.
milky_way Napisano 19 Maja 2011 Autor Zgłoś Napisano 19 Maja 2011 Prawo jazdy międzynarodowe wyrobione (30 zł, dzięki uprzejmości miłej pani z okienka udało się odebrać dokument po godzinie . Jednak karty kredytowej żaden bank, niestety nie chce mi udzielić. Utworzyłem sobie za to konto walutowe w dolarach wraz z kartą debetową (Mastercard). Choć nie przekreślam opcji założenia konta w Stanach. Wysłałem ostatnio zapytanie do przedstawiciela Travel Jigsaw, pytając czy będzie można bezproblemowo wypożyczyć auto bez posiadania karty kredytowej (depozyt gotówkowy lub za pomocą karty debetowej). Napisałem również, że pasażer podróży będzie kartę kredytową posiadał, no ale nie posiada prawa jazdy więc oczywiście sprawa się komplikuje. W odpowiedzi dostałem smutną wiadomość, że wymagana jest karta kredytowa na imię i nazwisko kierowcy głównego. Zastanawiam się więc teraz, co mogę zrobić w tej sytuacji. Podróżowanie z kolejną osobą, która mogła by być kierowcą głównym odpada. Są pewne miejsca w Stanach które chcielibyśmy zwiedzić, oraz noclegi (couch surfing) u życzliwych gości, którzy - według naszych zapewnień - spodziewają się 2 osób. Boje się natomiast, że podróżowanie samymi samolotami, busami czy pociągami nie wystarczy. Gdziekolwiek nie czytam (choć może za mało i nie tam gdzie trzeba , to okazuje się, że samochód w Stanach to podstawa. Jeśli którykolwiek z forumowiczów miałby jakieś rady, chętnie wysłucham. Być może są jakieś wypożyczalnie, które akceptują depozyt gotówkowy. Być może zakup jakiegoś gruchota wychodziłby cenowo porównywalnie do opcji samego wypożyczenia (o ile byłoby to możliwe)?
sly6 Napisano 20 Maja 2011 Zgłoś Napisano 20 Maja 2011 jak dobrze trafisz na samochod lub tez sie znasz na samochodach dobrze to kup taki uzywany ktos tutaj pisal ,nie wiem czy Jim Bean ze mozesz zalozyc konto w USA-jesli bedzie taka mozliwosc i do sumy wplaconej mozesz otrzymac karte .
aneczka81 Napisano 20 Maja 2011 Zgłoś Napisano 20 Maja 2011 Nawet jesli zalozy konto i dostanie karte bankowa (debit) z logo VISA lub MASTERCARD to niektore lokalizacje nawet tej formy oplatnosci nie przyjmuja, radzilabym to sprawdzic. Mielismy raz kandytata na prace w firmie gdzie ja pracuje ktory przylecial do nas z Florydy, gosciu troche na dziko przylecial bo nie mial zadnej karty kredytowej na sobie a na karcie debytowej (z Mastercard logo) mial podobno tylko $100. Hertz na lotnisku bez karty kredytowej nie chcialo wypozyczyc mu auta lecz Avis mu powiedzialo wtedy ze na podstawie wplacenia zaliczki i koszt wypozyczenia (wyszlo okolo $250) z karty debytowej i pokazania biletu na samolot powrotny to mu auto wypozycza lecz on kasy tyle nie mial i musialam po goscia jechac na lotnisko. Nie wiem czy to zmienia sytuacje jesli klient jest z poza kraju. Najlepiej skontaktuj sie z firma od ktorej chcesz auto wynajac. Druga sprawa ze reguly sa inne na lotnisku niz w lokalizacjach w miescie.
gosc333 Napisano 20 Maja 2011 Zgłoś Napisano 20 Maja 2011 Utworzyłem sobie za to konto walutowe w dolarach wraz z kartą debetową (Mastercard). Choć nie przekreślam opcji założenia konta w Stanach. Nie napisales w jakim banku zalozyles to konto z karta Mastercard. Jesli masz na mysli BZWBK, to wybor jak najbardziej trafny bo: karta jest debetowa (ale dziala na tej samej zasadzie co kredytowa, jest wypukla, nie ma na niej zadnych napisow typu "debit"). Nikt w wypozyczalni sie nie zorientuje ze to debetowa i wypozyczysz auto bez problemu. Wiadomo zeby wypozyczyc auto musisz miec jakies pieniadze na rachunku tej karty (mi w wypozyczalni mowili ze musi byc 2x wiecej niz koszt wypozyczenia auta, ale czy to jest prawda to niewiem). Wiem ze zawsze blokuja wiecej na karcie niz koszt wypozyczenia, jak auto oddasz to zdejmuja blokade i sciagaja z karty tyle ile wynosi koszt wypozyczenia. Ja juz na tej karcie wypozyczalem samochody w sumie z 9 razy w ciagu 3 lat w roznych wypozyczalniach i nigdy nie bylo najmniejszego problemu (rozne auta Full Size, SUV-y, VAN-y). Dodam jeszcze ze za pierwszym razem bylem ponizej 21 lat. Karte jak najbardziej polecam i zapewniam ze tez nie bedziesz mial zadnego problemu
airmouse Napisano 21 Maja 2011 Zgłoś Napisano 21 Maja 2011 Wiem ze zawsze blokuja wiecej na karcie niz koszt wypozyczenia, jak auto oddasz to zdejmuja blokade i sciagaja z karty tyle ile wynosi koszt wypozyczenia. Avis blokuje dokładnie tyle ile wynosi przewidziany koszt wypożyczenia, na dodatek blokada jest tylko na okres 2 tyg - więc jeśli wypożyczasz samochód na dłużej to w efekcie po tym czasie możesz korzystać z "zablokowanych" środków. A jak oddajesz samochód to możesz zapłacić gotówką, lub też inną kartą. Aa, i nie rezerwujcie samochodów przez polskie oddziały wypożyczalni sieciowych - taki manewr w Avis i Hertz powoduje, że koszty są prawie 2x większe.
milky_way Napisano 24 Maja 2011 Autor Zgłoś Napisano 24 Maja 2011 @aneczka81 Bilet powrotny będę miał, oraz kwotę na koncie również @gosc333 Tak, mam właśnie tę kartę debetową wypukłą z banku WBK. Rzeczywiście również zauważyłem, że nie ma na niej żadnego napisu 'debit'. Skoro piszesz, że z niej korzystałeś to mnie uspokoiłeś. Jeśli chodzi o tę podwójną kwotę którą powinienem mieć na rachunku, to postaram się mieć ją zawsze na koncie. Mógłbyś może napisać z jakich wypożyczalni korzystałeś? @airmouse Samochód będę rezerwował dopiero jak będę w USA. Wtedy też będę wiedział więcej o dokładnych datach podróży. OK. Wychodzi na to, że karta debetowa WBK powinna rozwiązać problem. Wielkie dzięki wszystkim forumowiczom. Mam nadzieję, że nie będzie teraz problemów z lotem przez wulkan Pozdrawiam
milky_way Napisano 3 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2011 Dla wszystkich zainteresowanych: karta debetowa (walutowa), wypukła z WBK, działa tutaj jak karta kredytowa. Nie mam problemów z wypożyczeniem samochodu itp. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.