Filip 96 Napisano 7 Maja 2011 Zgłoś Napisano 7 Maja 2011 Chciałbym się zapytać jak się żyje Minneapolis np. zarobki, ceny domów i koszty utrzymania w porównaniu do innych stanów/miast. Jak wygląda tam klimat?
sly6 Napisano 7 Maja 2011 Zgłoś Napisano 7 Maja 2011 Mineapolis a co z St.Paul jako twin cities? klimat co do zycia,czy klimat co do pogody? a moze zacznij od wpisania w google pewnych slow i poczytasz co pisza np na yahoo ..ale jak umiesz jezyk ? bo dawno nikt nie pisal z tych terenow na tym forum i mozesz dlugo czekac na pewne odpowiedzi. http://hubpages.com/hub/Where-to-live-in-Minneapolis http://www.ci.minneapolis.mn.us/news/20100...oLivein2010.asp http://www.bestplaces.net/city/minnesota/minneapolis
jan sprawiedliwy Napisano 8 Maja 2011 Zgłoś Napisano 8 Maja 2011 Chciałbym się zapytać jak się żyje Minneapolis np. zarobki, ceny domów i koszty utrzymania w porównaniu do innych stanów/miast. Jak wygląda tam klimat? Klimat jest surowy to znaczy dluga zima od pazdz. do maja , krotka wiosna i krotkie ladne i sloneczne lato ( do konca sierpnia ) W zimie duze mrozy i porywisty mrozny wiatr . Ceny domow czy rentu sa nizsze niz gdzie indziej i w ogole ceny utrzymania rodziny sa tez nizsze . Za to ludzie bardzo przyjazni i zyczliwi , takich nie spotkasz nigdzie indziej . Prawdziwi amerykanie , stara emigracja z Norwegi , Ukrainy , Polski i Niemiec . Mieszkalem i pracowalem tam jakis czas dawno temu i oprocz pogody mam bardzo mile wspomnienia . Najbardziej dokuczl mi wiatr. Napisz mniej wiecej gdzie bedziesz to dam dokladniejsze dane . Powodzenia
sly6 Napisano 8 Maja 2011 Zgłoś Napisano 8 Maja 2011 jan sprawiedliwy a mozesz napisac na czym ta zyczliwosc polegala bo dla jednych to bedzie usmiech i how are you a dla innych podanie reki-pomoc w roznych sprawacha nie olanie sprawy i mowienei radze se sam z usmiechem bo sam usmiech to jest ok ale wyobraz sobie ze na forum bedziemy sie usmiechac i bedziemy zyczliwi ale czy tak jest?sam sobie odpowiedz dlaczego o tym pisze bo duzo tez slyszalem ze zagranica ludzie sa zyczliwi,pomocni ale co do czego przyszlo bylo jak bylo wiec..
Filip 96 Napisano 8 Maja 2011 Autor Zgłoś Napisano 8 Maja 2011 Wiesz co sprawa emigracji to jeszcze przyszłość narazie zbieram info o miejscach ,które wydają mi się atrakcyjne. A w ogule to byli tam znajomi mojej babci i opowiadali że to USA "z opowiadań"(mieszkali w Eden Prairie).
sly6 Napisano 8 Maja 2011 Zgłoś Napisano 8 Maja 2011 to dobrze ze zbierasz informacje i chcesz czegos sie teraz dowiedziec
nskgraff Napisano 24 Czerwca 2012 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2012 ja mieszkam w Minneapolis i to nie prawda że lato jest krótkie bo już w połowie marca można chodzić w krótkim rękawie zimy są zimne ale lato również są cieplejsze niż w Polsce np , w Minneapolis każdy w samochodzie ma klimatyzacje i w domach bo jest tak gorąco a w bluzie się chodzi do pażdziernika a od listopada jest zazwyczaj snieg do połowy stycznia ;] pozdro.
Jonni Napisano 26 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2012 Potwierdzam, to co zostało napisane powyżej, zimą klimat surowy ale lata upalne i suche. Ludzie bardzo mili, otwarci, przede wszystkim dość kulturalna społeczność, przyrównując do innych części USA. Minnesota jest wg. mnie złotym środkiem pomiędzy Stanami znanymi z filmów - NYC, LA & SF, Miami, Ft. Lauderdale etc. a tak zwanymi zadupiami typu Wyoming, Montana, North Dakota.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.