Skocz do zawartości

Obywatelstwo Polsko-niemieckie I Wiza Usa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

a lecisz tak naprawde po co?na co?

dowiesz sie tego na granicy czy i jak Cie wpuszcza.bo faktycznie przy 1 wlocie nie robi sie problemow ale zycie czasami pokazuje cos innego.

• 1 miesiąc później...
Napisano

To ja się podepnę pod temat.

Mam taką samą sytuację, podwójne obywatelstwo - wypełniłam już ESTA, mam bilet na 29tego, powrotny na 3go września, martwie się tylko, że mogą mnie cofnąć na granicy w USA.

Dlatego też mam pytanie, jak tego uniknąć? Wystarczy, że powiem, że jestem studentką i pokażę kartę ISIC? Czy ważne jest ile mam pieniędzy ze sobą? I jeszcze, jeśli zapytają mnie, gdzie zostaję, to co najlepiej powiedzieć? Sytuacja jest taka, że wynajmuję mieszkanie na 2 miesiące ze znajomym, który ma green card. Boję się, że pomyślą, że to mój narzeczony.

Strasznie panikuję, dlatego jeśli ktoś może mnie uspokoić, będę wdzięczna :)

Napisano

a to bedzie 90 dni tego pobytu?

nie ma tzw zlotego srodka na cofniecie,aby jest ze zmiejsza sie taka szanse ..

a cos umiesz po niemiecku-umiesz j.angielslki,bedzie po bagazach widac ze lecisz na 90 dni,bierzesz jakies dokumenty swiadczace ze mozesz zostac-pracowac nielegalnie ..

moga sie spytac ile masz pieniedzy na zycie,do kogo lecisz,gdzie bedziesz mieszkac ...

Napisano
Czy załóżmy chciałbym wylecieć do USA z lotniska we Frankfurcie legitymując się niemieckim paszportem mogę napotkać problemy z wylotem lub już w samych Stanach problemy z przekroczeniem granicy?

Pozdrawiam

Z punktu widzenia formalno - prawnego nie.

Napisano

Jeśli chcesz lecieć z Frankfurtu do USA i jeśli masz paszport niemiecki, to w myśl przepisów musisz na nim z niemiec wylecieć. A to jaki paszport pokażesz w okienku w USA to już raczej Twoja sprawa. A jak się boisz o zawrotkę na granicy to się przejdź po wizę do polskiego paszportu i w okienku w USA pokazujesz polski paszport z wizą i masz naprawdę znikome szanse na zawrócenie.

Teoretycznie jeśli wrócisz do ameryki północnej (USA, Kanada, Meksyk, itd.) w odstępie krótszym niż 6 miesięcy od wylotu (nie liczą się kraje o których wspomniałem, bo z tego co kojarze to wyjazd z USA do nich wlicza się pierwotnego czasu pobytu na terenie USA), to masz domniemanie stałego pobytu w Stanach czyli masz wysokie prawdopodobieństwo zawrotki na granicy (nie pytaj jak to jest jak ktoś lata np co miesiąc na 2 dni, nie wiem ;) )

@Shelly

Takie pytanie: jak się boicie o zawrotkę na granicy to dlaczego się nie przejdziecie po wizę (szkoda $140? to i tak jest nic przy 2 miesięcznym wyjeździe)?

Będziesz musiała się wytłumaczyć na granicy dokładnie z tego co byś mówiła w konsulacie, albo i więcej (cała papierologia musi być przygotowana - nie pokazujesz papiera bez rządania urzędnika). Nie karta ISIC tylko zaświadczenie z uczelni - w szczególnych przypadkach można mieć tą kartę a nie studiować już. Jest bardzo ważne ile masz kasy ze sobą, nie po kontach tylko gotówa - której na 2 miesiące powinnaś mieć minimum 2000USD.

I musisz się przygotować na pytanie dlaczego wlatujesz na paszporcie z państwa X z ruchem bezwizowym z którym oprócz obywatelstwa nie masz nic wspólnego, a nie na polskim paszporcie skoro mieszkasz właśnie tu? Na temat wypełniania druków i rozmów ZAWSZE mów prawdę - nie musisz wspominać, że znajomy ma Green Card :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...