sly6 Napisano 19 Maja 2011 Zgłoś Napisano 19 Maja 2011 a lecisz tak naprawde po co?na co? dowiesz sie tego na granicy czy i jak Cie wpuszcza.bo faktycznie przy 1 wlocie nie robi sie problemow ale zycie czasami pokazuje cos innego.
Alex47th Napisano 21 Maja 2011 Autor Zgłoś Napisano 21 Maja 2011 to spoko. mam nadzieje, ze nie bede mial problemow na granicy. dzieki!
Shelly Napisano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2011 To ja się podepnę pod temat. Mam taką samą sytuację, podwójne obywatelstwo - wypełniłam już ESTA, mam bilet na 29tego, powrotny na 3go września, martwie się tylko, że mogą mnie cofnąć na granicy w USA. Dlatego też mam pytanie, jak tego uniknąć? Wystarczy, że powiem, że jestem studentką i pokażę kartę ISIC? Czy ważne jest ile mam pieniędzy ze sobą? I jeszcze, jeśli zapytają mnie, gdzie zostaję, to co najlepiej powiedzieć? Sytuacja jest taka, że wynajmuję mieszkanie na 2 miesiące ze znajomym, który ma green card. Boję się, że pomyślą, że to mój narzeczony. Strasznie panikuję, dlatego jeśli ktoś może mnie uspokoić, będę wdzięczna
sly6 Napisano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2011 a to bedzie 90 dni tego pobytu? nie ma tzw zlotego srodka na cofniecie,aby jest ze zmiejsza sie taka szanse .. a cos umiesz po niemiecku-umiesz j.angielslki,bedzie po bagazach widac ze lecisz na 90 dni,bierzesz jakies dokumenty swiadczace ze mozesz zostac-pracowac nielegalnie .. moga sie spytac ile masz pieniedzy na zycie,do kogo lecisz,gdzie bedziesz mieszkac ...
loco1 Napisano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2011 Czy załóżmy chciałbym wylecieć do USA z lotniska we Frankfurcie legitymując się niemieckim paszportem mogę napotkać problemy z wylotem lub już w samych Stanach problemy z przekroczeniem granicy?Pozdrawiam Z punktu widzenia formalno - prawnego nie.
czarex Napisano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2011 Jeśli chcesz lecieć z Frankfurtu do USA i jeśli masz paszport niemiecki, to w myśl przepisów musisz na nim z niemiec wylecieć. A to jaki paszport pokażesz w okienku w USA to już raczej Twoja sprawa. A jak się boisz o zawrotkę na granicy to się przejdź po wizę do polskiego paszportu i w okienku w USA pokazujesz polski paszport z wizą i masz naprawdę znikome szanse na zawrócenie. Teoretycznie jeśli wrócisz do ameryki północnej (USA, Kanada, Meksyk, itd.) w odstępie krótszym niż 6 miesięcy od wylotu (nie liczą się kraje o których wspomniałem, bo z tego co kojarze to wyjazd z USA do nich wlicza się pierwotnego czasu pobytu na terenie USA), to masz domniemanie stałego pobytu w Stanach czyli masz wysokie prawdopodobieństwo zawrotki na granicy (nie pytaj jak to jest jak ktoś lata np co miesiąc na 2 dni, nie wiem ) @Shelly Takie pytanie: jak się boicie o zawrotkę na granicy to dlaczego się nie przejdziecie po wizę (szkoda $140? to i tak jest nic przy 2 miesięcznym wyjeździe)? Będziesz musiała się wytłumaczyć na granicy dokładnie z tego co byś mówiła w konsulacie, albo i więcej (cała papierologia musi być przygotowana - nie pokazujesz papiera bez rządania urzędnika). Nie karta ISIC tylko zaświadczenie z uczelni - w szczególnych przypadkach można mieć tą kartę a nie studiować już. Jest bardzo ważne ile masz kasy ze sobą, nie po kontach tylko gotówa - której na 2 miesiące powinnaś mieć minimum 2000USD. I musisz się przygotować na pytanie dlaczego wlatujesz na paszporcie z państwa X z ruchem bezwizowym z którym oprócz obywatelstwa nie masz nic wspólnego, a nie na polskim paszporcie skoro mieszkasz właśnie tu? Na temat wypełniania druków i rozmów ZAWSZE mów prawdę - nie musisz wspominać, że znajomy ma Green Card
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.