Gucio Napisano 15 Maja 2011 Zgłoś Napisano 15 Maja 2011 Tak sie wlasnie zastanawiam, czy przed ambasada i konsulatem USA w Polsce nadal gromadza dlugie kolejki ludzi ktorzy chca wyjechac do USA "turystycznie". Czy ktos z mieszkajacych w Krakowie lub Warszawie moze sie wypowiedziec ?
Joanna30 Napisano 15 Maja 2011 Zgłoś Napisano 15 Maja 2011 Dlaczego ująłeś wyraz turystycznie w cudzysłów? To, że niektórzy wykorzystują wizę turystyczną do nielegalnych celów, nie znaczy że wszyscy tak robią. A odpowiedzi na pytanie znajdziesz w bardzo przyjemnym wątku o wizytach w ambasadzie/konsulacie: http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...c=17877&hl=
Gucio Napisano 15 Maja 2011 Autor Zgłoś Napisano 15 Maja 2011 Ujalem to w cudzyslwy aby odroznic temat od tematu dotyczacego ludzi ktorzy na prawde wyjezdzaja do USA w celach turystycznych. Ogolnie to zastanawiam sie czy jesli ilosc chetnych chcacych wyjechad do USA i pracowac tam nielegalnie jest nadal wysoka, nawet jesli kurs dolara jest w sumie niski, a lepsze perspektywy sa np w UK no i pracuje sie legalnie.
sly6 Napisano 15 Maja 2011 Zgłoś Napisano 15 Maja 2011 jak okres wakacji to sa kolejki a co do ilosci osob to trudno cos napisac w tym temacie bo nadal jest troche odmow wiz oraz zdarzaja sie na forum pewne pytania .
Joanna30 Napisano 15 Maja 2011 Zgłoś Napisano 15 Maja 2011 Zastanawiam się, czy łatwo jest ocenić w kolejkach tych, którzy wyjeżdżają turystycznie, a tych, którzy wyjeżdżają "turystycznie" Wielu osobom nadal śni się american dream... Niektórzy tkwią w przekonaniu, że Obama zniesie nam wizy i wtedy ostatni gasi światło Wspólnego z rzeczywistością nie ma to nic, ale zabronić marzyć nie można.
Gucio Napisano 16 Maja 2011 Autor Zgłoś Napisano 16 Maja 2011 Za czasow kiedy ja sie staralem o wize, kolejki byly gigantyczne i w sumie po tym kto stal w kolejce i o czym rozmowa byla mozna bylo wywnioskowac po co sie jedzie do USA. Ale to bylo jakis 10 lat temu. Jak moja zona chciala do mnie przyejchac na 2 tygodnie a top bylo jakies 5 lat temu to tez jeszcze kolejki byly duze i ludzie tylko rozmawiali o tym gdzie sie zalapac do roboty. Ciekawe jak jest teraz zwazywszy na to iz bardziej opalca sie wyjechac do UK i pracowac legalnie. Co do sytuacji o tym jak jest w USA to ja sie jeszcze orientuje calkiem niezle bo wyjechalem z USA 2 lata temu a czesc mojej rodziny mieszka tam na stale.
sly6 Napisano 16 Maja 2011 Zgłoś Napisano 16 Maja 2011 Gucio a nie bylo rozmow za co ktos wizy nie dostal,jak mowic na rozmowie itd czasami ciekawe byly takie rozmowy I tak ,duze kolejki jak sa to ze jest blisko maja,wakacji lub tez swiat,wtedy moga byc wieksze a tak to nie te czasy co kiedys ps Ty wysylales jeszcze 2 koperty do Ambasady z formularzem i czekales na odpowiedz kiedy mozesz pojechac na rozmowe po wize-to byly ciekawe czasy a czasami ludzie ktorzy sa w Uk chca jechac dalej tzn do USA .
Gucio Napisano 16 Maja 2011 Autor Zgłoś Napisano 16 Maja 2011 No o to tez. Zawsze jak ktos wychodzil to sie patrzylo na mine czlowieka i sie pytalo "jak bylo, o co pytali itp" Oczywiscie ja 2 razy wizy turystycznej nie dostalem, GC dostalem od razu. Tak, wysylalem formularz i czekalem na odpowiedz. Ja nie mowie ze w USA jest zle, ale jak ktos moze pracowac legalnie w UK i nielegalnie w USA to chyba lepiej w UK
sly6 Napisano 16 Maja 2011 Zgłoś Napisano 16 Maja 2011 Gucio mozna bylo zobaczyc po rekach czy ktos ma paszport czy tez druk dhl wtedy sie czlowiek denerwowal czy przesylka doszla,czy zostanie to odeslane oraz na kiedy bedzie termin fajnie takie cos sie wspomina
Gucio Napisano 16 Maja 2011 Autor Zgłoś Napisano 16 Maja 2011 Ja pamietam jak bylem raz w Ambasadzie w Warszawie i juz bylem w kolejce wewnatrz budynku (znaczy sie miedzy budynkami, ale juz w obrebie ambasady USA) i jakas demonstracja byla na ulicach Warszawy. I pamietam ze demonstracja szla ulica obok ambasady i drzwi ambasady zostaly zamkniete (nikt nie mogl wejsc lub wyjsc). Pamietam jak ktos rzucil temat, ze fajnie by bylo zostac na terenie ambasady bo by mozna bylo dostac status uchodzcy Pamietam tez jak dwie osoby za mna czekajac w kolejce w Krakowie jakas pani strasznie nazekala iz musi zostawic swoje 2 krowy i bedzie za nimi tesknila bo jedzie do USA turystycznie popracowac
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.