olafasola Napisano 25 Maja 2011 Zgłoś Napisano 25 Maja 2011 Witam, Jestem na etapie wypełniania wniosku o obywatelstwo. Oczywiście, jak w każdym ich wniosku, pytania są zabójcze. part 7. Ile dni spedziłam poza USA przez ostatnie 5 lat? NIe pamiętam. NIe mam pojęcia. Kto by takie rzeczy spamiętał? Na ile ta opowiedz musi być dokładna? Jeszcze jesetm w stanie odtworzyć podróże do 3 lat w tył (czyli od momentu dostania zielonej karty) ale 5 lat w tył? 5 lat temu to ja bardziej mieszkałam w Polsce niż w USA, tu przylatywałam na wakacje jedynie... wszystkie akcje ze zmianą dat wylotu, przylotu itp.. nie dam rady policzyć ile dokładnie dni byłam poza USA:( I jak ja mam to wypełnić?
Jim Beam Napisano 25 Maja 2011 Zgłoś Napisano 25 Maja 2011 part 7.Ile dni spedziłam poza USA przez ostatnie 5 lat? NIe pamiętam. NIe mam pojęcia. Kto by takie rzeczy spamiętał? Na ile ta opowiedz musi być dokładna? Mnostwo ludzi "takie rzeczy" pamieta. Tylko w 2008 naturalizowano w USA ponad milion osob - wiekszosc z nich pamietala gdzie i kiedy jezdzila. 5 lat temu to ja bardziej mieszkałam w Polsce niż w USA, tu przylatywałam na wakacje jedynie... Wiec moze nie kwalifikujesz sie jeszcze do N-400? Na ile ta opowiedz musi być dokładna? I jak ja mam to wypełnić? Najdokladniej jak potrafisz. Generalnie pytanie to ma pokazac czy w ciagu tych pieciu lat przebywalas poza granicami USA jednorazowo ponad 180 dni. Formularz N-400 podpisujesz pod przysiega, ze zawarte w nim informacje sa prawdziwe zgodnie z twoja najlepsza wiedza i przekonaniem. Pomysl o tym. Pomysl tez o konsekwencjach poswiadczenia nieprawdy.
sly6 Napisano 25 Maja 2011 Zgłoś Napisano 25 Maja 2011 olafasola z tego co czytalem to Ty przylecialas na wizie turystycznej a potem mialas legalizacje pobytu przez slub z obywatelem . mozesz o tym tez poszukac informacje na roznych forach anglojezycznych zobacz co tutaj pisze http://www.visajourney.com/forums/topic/27...me-outside-usa/
olafasola Napisano 25 Maja 2011 Autor Zgłoś Napisano 25 Maja 2011 Widocznie mam słaba pamięć. NIe planowałam tu zostać, nie planowałam ślubu - tak wyszło. Więc niestety nie notowałam każdej daty przylotu i wylotu a trochę ich było dlatego tez zastanawiam się czy może być plus minus.. przecież oni i tak to widzą w swoich systemach
sly6 Napisano 25 Maja 2011 Zgłoś Napisano 25 Maja 2011 a teraz czy zapoznalas sie z tym linkiem co Ci dalem,?mozesz czegos innego na innych stronach poszukac.
olafasola Napisano 25 Maja 2011 Autor Zgłoś Napisano 25 Maja 2011 Dzięki za ten link. Widzę, że nie tylko ja mam taki probelm. Gdzieś się juz przewineło to pytanie na forum i odpowiedz była podobna, że bierze się pod uwagę ostatnie 3 lata (od zielonej karty). Nie mniej jednak w N-400 jest pytanie o ostatnie 5 lat ... Zastanawiam się, czy po prostu wpisać tam sume dni z ostatnich 3 lat, czy jednak próbować podsumować całe 5 lat. Troche ten formularz niejasny jest. Nie o to mi chodzi, żeby coś ściemniać czy poswiadczać nieprawdę.. chciałabym to wypełnić tak, żeby nie dostać zwrotu.. MOże faktycznie się nie kwalifikuję na obywatelstwo jeszcze. Tego właśnie nie wiem...bo nie weim jak to liczyć.. Nie spieszy mi się jakoś strasznie, mogę poczekać jeszcze 2 lata i wtedy sprawa będzie prosta. Mam jeszcze jedno pytanie.. Chciałam wysłać N-400 w tym tygodniu i pojechac do Polski na 2 tygodnie w sierpniu. Czytałam jednak w innych wątkach, że nie jest dobrze widziane jak się opuszcza USA w trakcie procesu o obywatelstwo.. (czyli od wyslania N-400) Czy jest to prawda? Moja sytaucja jest mało skomplikowana, nigdy nie miałam problemów, rozliczam sie z podatków, nie przesiadziałam nigdy wizy, itp itd.. z zieloną kartą też poszło gładko... Może więc tylko w przypadkach kiedy ktoś ma jakiś problem z przeszłości, nie powinien opuszczać usa? A może po prostu wysłać To N-400 jak wrócę z Polski? Najdokladniej jak potrafisz. Generalnie pytanie to ma pokazac czy w ciagu tych pieciu lat przebywalas poza granicami USA jednorazowo ponad 180 dni. Formularz N-400 podpisujesz pod przysiega, ze zawarte w nim informacje sa prawdziwe zgodnie z twoja najlepsza wiedza i przekonaniem. Pomysl o tym. Pomysl tez o konsekwencjach poswiadczenia nieprawdy. Odpowiedz na to pytanie niekoniecznie pokaże czy bylam poza usa JEDNORAZOWO 180 dni. Bo pytają o całe 5 lat, więc jak wpiszę 300 dni to mało to mówi... Uważam, że to pytanie jest niekonkretne.
gocharynka Napisano 25 Maja 2011 Zgłoś Napisano 25 Maja 2011 Olafasola jezeli starasz sie o obywatelstwo po slubie to wypelniasz daty wylotow z ostatnich 3 lat nie 5 we wniosku jest 5 lat bo wniosek jest jeden dla tych co staraja sie o obywatelstwo po 5 latach jak np. loteria wizowa i dla tych co po 3 latach. Nie radze wysylac wniosku i wyjezdzac lepiej to zrobic po powrocie z Pl
sly6 Napisano 25 Maja 2011 Zgłoś Napisano 25 Maja 2011 dzieki gocharynka za odpowiedz bo sa takie cos jak jak wizy rodzinne -np rodzic,rodzenstwo,corka-syn a wtedy czeka sie 5 lat,chyba ze sie jest po slubie z obywatelem olafasola oczywiscie ze ludzie maja podobne sprawy ,czy tak naprawde duzo sie roznimy?no ale temat nie o tym jest
olafasola Napisano 25 Maja 2011 Autor Zgłoś Napisano 25 Maja 2011 olafasola oczywiscie ze ludzie maja podobne sprawy ,czy tak naprawde duzo sie roznimy?no ale temat nie o tym jest Nie bardzo wiem do czego ten komenarz się odnosi.. napisałam, że była podobna sprawa, żeby nie było, że zadaję pytania a nie szukam najpierw na forum...
Jim Beam Napisano 25 Maja 2011 Zgłoś Napisano 25 Maja 2011 Odpowiedz na to pytanie niekoniecznie pokaże czy bylam poza usa JEDNORAZOWO 180 dni. Bo pytają o całe 5 lat, więc jak wpiszę 300 dni to mało to mówi...Uważam, że to pytanie jest niekonkretne. Oczywiscie, ze pokaze a pytanie jest bardzo konkretne. W pytaniu masz wymienic kazdy pojedynczy wyjazd i czas jego trwania. Nie rozumiem o czym piszesz. Jezeli starasz sie o obywatelstwo po slubie z obywatelem to jak juz ludzie pisali wpisujesz jedynie wyjazdy z ostatnich 3 lat. Z wyslaniem wniosku wstrzymalbym sie do powrotu z Polski.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.