Skocz do zawartości

Wakacje W Usa

Blackluck

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 23
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Witam,

Zaraz po maturze pojechałam na wakacje do usa. nie miałam żadnych problemów z uzyskaniem wizy. Oczywiście padło pytanie gdzie jade, czym ta osoba sie zajmuje, jakie mam plany teraz. najwazniejsze to jest sie nie stresować

Napisano

To może i ja podzielę się swoimi doświadczeniami.

Jestem w podobnym wieku, więc może Ci to pomóc.

W lutym byłam na wizycie w Warszawie, na początku standardowe sprawdzanie dokumentów itp. oczywiście jak spanikowana, ale przemili panowie udzielili wszelkich informacji. Po sprawdzaniu odcisków palców dostałam nr 1, no i nawet do toalety bałam się z krzesełek ruszyć. W końcu pojawiła się pani konsul. Pierwsza moja myśli po pierwszym zdaniu które wypowiedziała , była taka, że zaraz odda mi paszport. Ponieważ mówiła o środkowym palcu, który miałam przyłożyć do czytnika, a ja za nic nie mogłam tego zrozumieć. No ale całe szczęście dalsza rozmowa się jakoś potoczyła. Pytała się mnie m.in na jak długo chcę tam zostać, kiedy powiedziałam że na 2 miesiące, chyba zapaliła się jej czerwona lampka w głowie, ale zaraz wyjaśniłam jej że to wakacje, gdzie pracują rodzicie i chyba pytania decydujące Co chcę tam zobaczyć, oczywiście opowiedziałam o Disney world'ie, o tym że jestem wielką fanką Myszki Mickey i Kaczora Donalda. Od razu wtrąciłam że cała wycieczka jest prezentem na moją 18-stkę, kótrą będę obchodzić w czasie owych wakacji. Jeszcze jedno co chyba przedstawiło mnie w dobrym świetle, powiedziałam o tym że osoba mnie zapraszała podczas pobytu w zeszłe wakacje w Polsce (również ma zieloną kartę), i widziałam że jest to sprawdzane w komputerze. Pani konsul była na prawdę miła :)

Gdzieś na tym forum wcześniej wyczytałam że dobrze jest się ładnie ubierać i uśmiechać 'po amerykańsku' i chyba mi to pomogło ^ ^

Nikt nie pytał mnie o zaświadczenia ze szkoły i zaproszenie, chociaż miałam przygotowane na wszelki wypadek.

Dostałam wizę na 10 lat z możliwością wielokrotnego wjazdu, ponieważ nawet przez myśl wcześniej mi nie przyszła taka długa wiza, zapomniałam nawet o toalecie i popędziłam do mojej rodziny która czekała na wieści przed ambasadą :D

I lecę 5 lipca :) teraz czeka mnie kolejne wyzwanie, a mianowicie rozmowa na lotnisku, ale miejmy nadzieję że wszystko będzie ok :)

P.S. Przez tą całą radość, zapomniałam podziękować użytkownikom forum, za rady przed moją wizytą, wiem że trochę późno to robię, ale DZIĘKUJĘ ! :)

pozdrawiam Martyna :)

Napisano
Dlaczego?

Ktoś planuje wakacje od paru miesięcy, ma ochotę w tym roku zwiedzić USA, a tu odmowa.

Mam nadzieję, że nie będę mieć takich kłopotów.

Napisano

No, to faktycznie masz rację.

Ja o wizę starałam się trzy tygodnie przed ewentualnym wylotem, ale szłam do konsula z nastawieniem, że jak nie dostanę, to wielkiego się nie stanie i świat mi się nie skończy.

Nie ma sensu planować czegoś, jeśli się nie ma pewności, że się gdzieś tam w ogóle wyjedzie.

A przynajmniej takie jest moje zdanie ;)

Trzeba sobie oszczędzić stresow i nie nakręcać się niepotrzebnie. Najpierw dopełnić formalności, a potem hulaj dusza :D

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam po przerwie :(

Dziękuje za wszelkie odpowiedzi, sytuacja wygląda następująco, że został mi tylko telefon do ambasady na umówienie spotkania. W ten piątek z tego co sprawdzałem, ambasada nieczynna z powodu szkolenia, więc w przyszłym tygodniu dzwonię i umawiam spotkanie jak najszybciej aby mieć to już z głowy.

Nie wiem kiedy wyjadę , chciałbym teraz jeszcze w czerwcu, ale są egzaminy wstępne na studia 11-13 lipca ; / i tak źle i tak nie dobrze ;)

Pozdrawiam ;D

Oczywiście napiszę co i jak ;)

Napisano

Hejj, aktualizuję temat.

W następnym tygodniu mam umówioną wizytę, dziś dzwoniłem, a to był pierwszy wolny termin, ponad tydzień czekania czyżby dużo osób się starało ? ;D

Także w następnym tygodniu poinformuję co i jak.

Trzymajcie kciuki ^^

Pozdrawiam :)

Napisano

a po wize gdzie idziesz,do Krakowa czy tez Warszawy?

tak czasami bywa ze nie ktorzy ludzie na sam koniec czekaja aby cos zalatwic,wiec blisko wakacji to nalezy zalatwiac wizy :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...