Blackluck Napisano 28 Maja 2011 Autor Zgłoś Napisano 28 Maja 2011 Nowe, tyle wiem ; ) Dzięki za wszelką pomoc ; )
julka25 Napisano 30 Maja 2011 Zgłoś Napisano 30 Maja 2011 Witam, Zaraz po maturze pojechałam na wakacje do usa. nie miałam żadnych problemów z uzyskaniem wizy. Oczywiście padło pytanie gdzie jade, czym ta osoba sie zajmuje, jakie mam plany teraz. najwazniejsze to jest sie nie stresować
marcing14 Napisano 30 Maja 2011 Zgłoś Napisano 30 Maja 2011 (...) nie załamać się po odwołaniu, itp. (...) Ja bym się załamał
martyna93 Napisano 30 Maja 2011 Zgłoś Napisano 30 Maja 2011 To może i ja podzielę się swoimi doświadczeniami. Jestem w podobnym wieku, więc może Ci to pomóc. W lutym byłam na wizycie w Warszawie, na początku standardowe sprawdzanie dokumentów itp. oczywiście jak spanikowana, ale przemili panowie udzielili wszelkich informacji. Po sprawdzaniu odcisków palców dostałam nr 1, no i nawet do toalety bałam się z krzesełek ruszyć. W końcu pojawiła się pani konsul. Pierwsza moja myśli po pierwszym zdaniu które wypowiedziała , była taka, że zaraz odda mi paszport. Ponieważ mówiła o środkowym palcu, który miałam przyłożyć do czytnika, a ja za nic nie mogłam tego zrozumieć. No ale całe szczęście dalsza rozmowa się jakoś potoczyła. Pytała się mnie m.in na jak długo chcę tam zostać, kiedy powiedziałam że na 2 miesiące, chyba zapaliła się jej czerwona lampka w głowie, ale zaraz wyjaśniłam jej że to wakacje, gdzie pracują rodzicie i chyba pytania decydujące Co chcę tam zobaczyć, oczywiście opowiedziałam o Disney world'ie, o tym że jestem wielką fanką Myszki Mickey i Kaczora Donalda. Od razu wtrąciłam że cała wycieczka jest prezentem na moją 18-stkę, kótrą będę obchodzić w czasie owych wakacji. Jeszcze jedno co chyba przedstawiło mnie w dobrym świetle, powiedziałam o tym że osoba mnie zapraszała podczas pobytu w zeszłe wakacje w Polsce (również ma zieloną kartę), i widziałam że jest to sprawdzane w komputerze. Pani konsul była na prawdę miła Gdzieś na tym forum wcześniej wyczytałam że dobrze jest się ładnie ubierać i uśmiechać 'po amerykańsku' i chyba mi to pomogło ^ ^ Nikt nie pytał mnie o zaświadczenia ze szkoły i zaproszenie, chociaż miałam przygotowane na wszelki wypadek. Dostałam wizę na 10 lat z możliwością wielokrotnego wjazdu, ponieważ nawet przez myśl wcześniej mi nie przyszła taka długa wiza, zapomniałam nawet o toalecie i popędziłam do mojej rodziny która czekała na wieści przed ambasadą I lecę 5 lipca teraz czeka mnie kolejne wyzwanie, a mianowicie rozmowa na lotnisku, ale miejmy nadzieję że wszystko będzie ok P.S. Przez tą całą radość, zapomniałam podziękować użytkownikom forum, za rady przed moją wizytą, wiem że trochę późno to robię, ale DZIĘKUJĘ ! pozdrawiam Martyna
marcing14 Napisano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2011 Dlaczego? Ktoś planuje wakacje od paru miesięcy, ma ochotę w tym roku zwiedzić USA, a tu odmowa. Mam nadzieję, że nie będę mieć takich kłopotów.
Joanna30 Napisano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2011 No, to faktycznie masz rację. Ja o wizę starałam się trzy tygodnie przed ewentualnym wylotem, ale szłam do konsula z nastawieniem, że jak nie dostanę, to wielkiego się nie stanie i świat mi się nie skończy. Nie ma sensu planować czegoś, jeśli się nie ma pewności, że się gdzieś tam w ogóle wyjedzie. A przynajmniej takie jest moje zdanie Trzeba sobie oszczędzić stresow i nie nakręcać się niepotrzebnie. Najpierw dopełnić formalności, a potem hulaj dusza
Blackluck Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2011 Witam po przerwie Dziękuje za wszelkie odpowiedzi, sytuacja wygląda następująco, że został mi tylko telefon do ambasady na umówienie spotkania. W ten piątek z tego co sprawdzałem, ambasada nieczynna z powodu szkolenia, więc w przyszłym tygodniu dzwonię i umawiam spotkanie jak najszybciej aby mieć to już z głowy. Nie wiem kiedy wyjadę , chciałbym teraz jeszcze w czerwcu, ale są egzaminy wstępne na studia 11-13 lipca ; / i tak źle i tak nie dobrze Pozdrawiam ;D Oczywiście napiszę co i jak
Blackluck Napisano 20 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2011 Hejj, aktualizuję temat. W następnym tygodniu mam umówioną wizytę, dziś dzwoniłem, a to był pierwszy wolny termin, ponad tydzień czekania czyżby dużo osób się starało ? ;D Także w następnym tygodniu poinformuję co i jak. Trzymajcie kciuki ^^ Pozdrawiam
sly6 Napisano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2011 a po wize gdzie idziesz,do Krakowa czy tez Warszawy? tak czasami bywa ze nie ktorzy ludzie na sam koniec czekaja aby cos zalatwic,wiec blisko wakacji to nalezy zalatwiac wizy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.