Skocz do zawartości

Travel Document

sysunia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam male "szybkie" pytanie. Jak pisalam gdzies wczesniej, wyslalam w marcu I-130, I-485, I-864. Mialam juz pobierane odciski palcow, robione zdjecie, czy gdybym teraz wyslala forme na Travel Document to musialabym przejsc ten proces jeszcze raz? Czas oczekiwania bylby dlugi ? Wiem ze jest to zalezne ktory stan, wiem ze to jest zroznicowane, ale chcialabym wiedziec mniej-wiecej ile czasu ludzie czekali na cos takiego... Nie skladalismy tego wczesniej bo mialam juz dosc wypelniania dokumentow (wiem ze nie musialabym za to placic i tak) i smialam sie ze Polska moze poczekac.. Dzis jednak dostalam telefon z Polski o smierci mojego taty (mial sie bardzo dobrze...) i nie moge przebolec tego ze nic stad nie moge zrobic.

I jeszcze, skoro bym wyslala na nazwisko po mezu, a paszport mam na stare nazwisko to w razie czego musialabym podrozowac z aktem malzenstwa?

Pozdrawiam, Marta M. M.

Napisano

a bylas i jestes legalnie w USA czy tez juz Twoj pobyt jest nielegalny w USA?

moje koldolencje

ps sa tacy ze maja dokumenty na podroz a nie leca na pogrzeby rodzicow ,widac tak musi byc na tym swiecie ..

Napisano
a bylas i jestes legalnie w USA czy tez juz Twoj pobyt jest nielegalny w USA?

Pieczatka z paszportu wygasla w marcu.. Jestem, jak moj maz sie smieje- "legalnie nielegalnie".

moje koldolencje

Dziekuje

ps sa tacy ze maja dokumenty na podroz a nie leca na pogrzeby rodzicow ,widac tak musi byc na tym swiecie ..

Wiem.. ale juz i tak dostatecznie czuje sie zle ze nic nie moge stad zrobic, i do tego moj tata zawsze zartowal czemu to ja jade tak daleko, a nie gdzies blisko w Europie ;) Poza tym rodzice sa po rozwodzie- byl po prostu sam... No i do tego nie byl wcale taki stary :/ Zyl 54 lata. No ale powracajac do tematu, zastanawialam sie czy moze wyslac wniosek tutaj i podac adres w Polsce, zeby tam wyslali AP (jak tam sa rubryki odnosnie tego) ale z kolei to nie chce utknac w Polsce na pare miesiecy..

Napisano

problem moze byc taki ze mozesz nie byc wpuszczona na teren USA a nawet jesli to nici z GC-nawet jak bedziesz miec taki dokument..bo jestes juz nielegalnie w USA.

a ze papiery sa rozptrywane to ok .

ps podobno rozmawialas z Karina-moze sprobuj z nia takie cos skonsultowac ..

Napisano
Witam, mam male "szybkie" pytanie. Jak pisalam gdzies wczesniej, wyslalam w marcu I-130, I-485, I-864. Mialam juz pobierane odciski palcow, robione zdjecie, czy gdybym teraz wyslala forme na Travel Document to musialabym przejsc ten proces jeszcze raz? Czas oczekiwania bylby dlugi ? Wiem ze jest to zalezne ktory stan, wiem ze to jest zroznicowane, ale chcialabym wiedziec mniej-wiecej ile czasu ludzie czekali na cos takiego... Nie skladalismy tego wczesniej bo mialam juz dosc wypelniania dokumentow (wiem ze nie musialabym za to placic i tak) i smialam sie ze Polska moze poczekac.. Dzis jednak dostalam telefon z Polski o smierci mojego taty (mial sie bardzo dobrze...) i nie moge przebolec tego ze nic stad nie moge zrobic.

I jeszcze, skoro bym wyslala na nazwisko po mezu, a paszport mam na stare nazwisko to w razie czego musialabym podrozowac z aktem malzenstwa?

Pozdrawiam, Marta M. M.

Mam kolezanke, ktora miala podobna sytuacje. Dostala AP w ciagu kilku dni. Umowila sie na infopass w lokalnym biurze USCIS, zaniosla tlumaczenie aktu zgonu, wstepna rezerwacje biletu, wypelniona forme I-131 i dwa zdjecia paszportowe. Za pierwszym razem nie mogli znalezc jej w systemie (jej AOS byl wyslany doslownie kilka dni wstecz). Wrocila po weekendzie i dostala AP. Czy ty wyslalas swoje papiery przed wygasnieciem pozwolenia na pobyt? I na jakiej wizie wjechalas? Jezeli dostalas NOA1 jeszcze przed data, ktora masz na I-94 nie powinnas miec problemu z powrotem do USA.

Tutaj masz linka jak zalatwic emergency Advanced Parole: http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...000082ca60aRCRD

Wydrukuj sobie te informacje i w razie czego pokazesz IO - nie wszyscy wiedza, ze moga wydac Emergency Advanced Parole w lokalnym biurze.

Napisano

Sysunia, doczytalam sie w poprzednich twoich postach, ze wyslalas dokumenty juz po wygasnieciu wizy. W takim wypadku chyba nie ryzykowalabym na twoim miejscu z wyjazdem. Podobno jesli ma sie overstay mniejszy niz 180 dni to nie uznaje sie tego oficjalnie jako overstay ale tak naparawde to wszystko zalezy od urzednika na lotnisku. Moze pani Karina wie o jakims przepisie, ktory moze ci pozwolic na wyjazd do PL.

Czy masz juz termin na interview? Moze to niedlugo i kiedy dostaniesz zielona karte to mozesz bezpeicznie leciec do Polski. Wiem, ze to male pocieszenie bo nie mozesz byc na pogrzebie... Przykro mi....

Napisano

Juz sie raczej pogodzilam z tym ze teraz nie wyjade, pogrzeby w Polsce sa w miare szybko organizowane od smierci. Takze nie sadze zebym sie nawet wyrobila z dojazdem jakby wszystko bylo w porzadku tutaj. Najblizszy USCIC mam ok 5h drogi stad takze to tez meczarna w samochodzie. Daty na interview jeszcze nie dostalam, leniwi nawet nic nie pozmieniali na stronie- moje i mojego syna aplikacje sa na etapie "oczekuj na date pobrania odciskow palcow" :D I jednak sie chyba zdecyduje zeby na spokojnie pojechac kiedy bede pewna ze moge do meza wrocic.

A tak prywatnie dodam, ze najbardziej dobija mnie fakt, ze tata planowal nas odwiedzic tutaj na jesieni. Zawsze chcial zobaczyc Wielki Kanion (byl z zawodu m.in. fotografem) i chcial tez przy okazji zobaczyc jedynego wnuka, przykre, bo stary, schorowany nie byl, ale coz.. takie zycie ;)

Napisano

fakt czasami sa szybko organizowane pogrzeby ale jesli rodzina moze-ma odpowiednie fundusze to mozna przechowac cialo dluzej niz 1-2 tygodnie w chlodni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...