Skocz do zawartości

Wiza Turystyczna Po Raz Drugi - Wyjazd Do Taty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Właśnie będę robić drugie podejście o wizę. 2 lata temu nie udało się. W tym roku kończę studia licencjackie, 17 czerwca mam obronę. Chcę wyjechać na wakacje na zaproszenie taty, który ma obywatelstwo amerykańskie. Od 5 lat przebywa w Stanach moja siostra, która również wyleciała na zaproszenie taty. Za pierwszym razem miałam zaproszenie od wujka, na którego zaproszenie wyleciał mój tato. Nie planuję pobytu tam na stałe jednak wiem, że na słowo nie uwierzą, że wrócę do Polski po ty by zrobić magisterkę. Jak oceniacie moje szanse ? Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 29
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

a siostra jaki miala wtedy status a jaki ma teraz w USA?

jesli dalas takie zaproszenie od Wujka a doszli ze Twoj tata polecial i nie wrocil juz to masz odpowiedz co moglo na tym zawarzyc.a jak siostra nie wrocila po pobycie turystycznym -nawet jesli ma pobyt juz legalny to moze nie byc latwo z wiza..

Napisano

Mówisz, że Twoja siostra wyjechała na zaproszenie taty i przebywa tam od 5 lat.

To co to było za zaproszenie?

Bo - przepraszam za ironię - nie ma takich zaproszeń, żeby turystycznie siedzieć u kogoś całymi latami ;)

I tak na marginesie zaproszenia są do niczego niepotrzebne, jeśli staramy się o wizę turystyczną.

A jak ona jest nielegalnie (albo wykorzystała wizę turystyczną, żeby wyemigrować do Stanów i teraz już jest legalnie), to możesz mieć problemy, żeby dostać wizę, bo konsul może się obawiać, że zrobisz to samo.

A dlaczego dwa lata temu odmówiono Ci wizy? Konsul coś powiedział, kiedy Ci jej nie przyznał?

Jeśli to nie tajemnica, to możesz zdradzić, w jaki sposób Twój tato dostał obywatelstwo? Pytam z czystej ciekawości, bo z Twojego postu wynika, że wyjechał turystycznie.

Napisano

Joanna jej Ojciec juz ma obywatelstwo USA wiec 1 osob jak wiadomo teraz ma legalny pobyt

ale ta osoba nie wrocila,do tego siostra a ze dostala wize-widac ze przekonala Konsula ze wroci ..

fakt pisalas w 2009 ze idziesz po wize

Napisano

Siostra niestety jest tam nadal nielegalnie. Tato przebywa tam już 12 lat, wziął ślub.

Siostra miała zaczęte studia wtedy w Polsce i też miała lecieć tylko na wakacje.

Tak wiem, że nie sprawdzają zaproszeń, ale konsul pytał mnie kim jest osoba zapraszająca i czy ktoś wyjeżdżał już na jej zaproszenie. Żadnych dokumentów wtedy ode mnie nie chciał.

Napisano

wiec nie masz latwo z wiza..

no ale jak nie pujdziesz to sie nie dowiesz.\

bo sie liczy teraz rozmowa i jak wypadniesz..jak uwazasz ze sobie poradzisz to idz.

Napisano

Właśnie, bo najważniejsze to w Twoim wypadku przekonać konsula, że nie postąpisz tak, jak Twoja siostra i tato. Nie przekonasz się, czy się uda, jeśli nie spróbujesz ;)

A co do zaproszeń, to miałam na myśli, że można tam jechać nie "do kogoś", więc wtedy nie ma się zaproszenia, bo nie ma go kto wystawić :D

Napisano

A jeśli tato ma obywatelstwo to też mogą się czepiać, że nie wrócił do kraju z powrotem ?

Tak się złożyło, że jestem po III roku studiów i nie mam żadnego papierka co by mnie mogło zatrzymać w Polsce.

Ale próbować będę.

Napisano

Czepiać, czy nie czepiać... Skoro Twój tato wyjechał na wizie turystycznej i już nie wrócił, to znaczy, że wykorzystał ją niezgodnie z przeznaczeniem. Pewnie, że różne są sytuacje w życiu i w ogóle, ale sytuacja jest taka, że nie wykorzystał wizy turystycznej do tego, do czego jest przeznaczona. Tak samo twoja siostra.

Dlatego konsul może uznać, że Ty też tak postąpisz. Ma podstawy, zresztą sama widzisz, jak jest, bo już starałaś się o wizę.

No, ale jak nie pójdziesz, to się nie przekonasz ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...