Skocz do zawartości

Polskie Prawo Jazdy A Floryda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
tak pisza na stronach rzadowych USA .tak jak tutaj

Nic nie znacząca wzmianka - tip dla podróżujących. Prawo w tym wypadku stanowią poszczególne stany odrębnie - i w każdym może być inaczej, aczkolwiek skłaniam się ku tezie, że wszystkie mają tak samo : czyli "polecają", ale "nie wymagają" - co w sumie jest logiczne, bo jak będziesz musiał przed sądem udowadniać ważność twojego PJ, to na drugi raz weźmiesz ze sobą IDP ;-)

Napisano
Wg. jakich przepisów ;-) ? Stan NY nie wymaga od ciebie IDP ( International Driving Permit, czasem nazywają też to IDL - International Drivers Licence ), aczkolwiek w Twoim dobrze pojętym interesie jest je posiadać. IDP jest niczym innym jak tłumaczeniem naszego polskiego PJ na język angielski i samo w sobie jest tylko kawałkiem papieru - trzeba się nim posługiwać w komplecie z "normalnym" PJ. W przypadku kontroli nierozgarnięty krawężnik może sobie nie dać rady z rozczytaniem dat i innych pierdółek na kawałku plastiku, wobec czego trzeba będzie udowadniać ważność naszego PJ przed sądem. Aby tego uniknąć wystarczy mieć IDP.

Stan Floryda pisze o tym tak :

Wlasnie o to mi chodzilo - jutro ide do urzedu i wyrabiam bo wylot 29 czerwca. Nie jest to duzy problem a na pewno mozna uniknac zbednych problemow

Wszystkim dziekuje za pomoc

Michal

Napisano
Dziekuje za link - powiem szczerze ze widzialem ten watek - przeczytalem kilka pierwszych postow i ... zaczalem szukac dalej - rzeczywiscie jest tam male info, ale tak jak mowili koledzy wyzej = nie do konca bylo to sprecyzowane.

tak czy siak, dziekuje, ze chciales pomoc

pozdrawiam

Jeśli bardzo chcesz mi się odwdzięczyć, to możesz "przemycić" mnie w bagazu xD .

Napisano
Jeśli bardzo chcesz mi się odwdzięczyć, to możesz "przemycić" mnie w bagazu xD .

hehe - kilku kumpli juz mnie prosilo :D a tak serio to mozna sprobowac - w tamta strone walizki mam puste - gorzej z powrotem ;)

a tak serio to musze pomyslec co przywiezc zeby chociaz maly % za bilety sie zwrocil. strasznie drogie sa w sezonie. jak w 2007 roku lecialem do Bostonu placilem 1700 zl. teraz do Miami 3300 :/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...