Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałbym zapytać o jaką wizę powinienem się starać. Moja żona wyjeżdża na 6 miesięcy na staż do USA i bedzie miała wizę J-1. Ja chciałbym pojechać do niej na 2-3 tygodnie i nie wiem która wiza będzie lepsza J-2 czy B-2 ? Którą łatwiej odstać i jest mniej formalności?

Druga sprawa to to że byłem karany, kilka lat temu miałem wypadek samochodowy i dostałem wyrok w zawieszeniu. Nie zamierzam kłamać, tylko powiem prawdę. Czy tego typu przestępstwo bardzo negatywnie wpłynie na moją ocenę? Dodam że tutaj pracuję, mam mieszkanie, samochód itp.

Napisano

przy J-2 jak i wizie turystycznej nalezy pokazac ze sie nie jedzie na stale-nie bedzie sie pracowac itd

I tak musisz wypelnic odpowiednie wnioski oraz wniesc oplate wiec wybor nalezy do Ciebie ale jesli bys chcial kiedys poleciec do USA turystycznie to na J-2 nie zrobisz tego ,inna tez sprawa J-2 jest dla tych co chca tam byc dluzej niz 3 tyg..

wiec wychodzi ze wiza turystyczna bedzie odpowiednia

co do karalnosci to chyba czytales strone Ambasady ze musisz miec raz zaswiadczenie o niekaralnosci oraz takie dokumenty:

http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wi...menty.html#inne

I teraz do Konsula ,rozmowy i przedstawienia sprawy zalezy czy wize otrzymasz,bo pokazanie na rozmowie ze to nic takiego lub tez ze to dawno bylo zle moze byc odebrane-nie musisz sie bic w piersi ale nie pokazuj ze to nic takiego nie bylo..reszta w rekach Konsula :)

Napisano

Dzięki za odpowiedź.

Zastanawia mnie tylko po co mam mieć dwa dokumenty: zaświadczenie o niekaralności i odpis wyroku? Przecież tam będą te same informacje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...