Skocz do zawartości

Wiza Turystyczna I Ssn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, dostałem wize turystyczną, mam zamiar lecieć do new jersey do znajomego który przedłużył tam już swój pobyt, chciałbym poprostu dowiedzieć się czy są jakieś przeciwwskazania że nie dostane na miejscu SSN, znajomy zapewnia ze nie będę miał tam żadnych problemów z tym, tak samo jak z otworzeniem konta bankowego, bardzo proszę o rady i z góry dziękuje.

Napisano

spytaj sie znajomego czy ma mysli numer prawdziwy-Twoje dane czy tez falszywy lub tez od kogos taki numer dostaniesz i na czyjes dane bedziesz cos robic?

a on jakiej wizie polecial, od kiedy jest w USA?

co do banku to konto aby realizowac czeki z pracy na czarno?chcesz kiedys wrocic do USA czy tez juz tam zostajesz jak ten znajomy?

cos o numerze

http://www.ssa.gov/ssnumber/ss5doc.htm

Napisano

hmmm jeżli chodzi o mojego znajomego, to napewno ma swoje dokumenty legalne bo wyjechał z Work and Travel więc miał nieco ułatwione wyrabianie niezbędnych dokumentów, noi z tego co teraz przeczytałem nie powininem mieć problemów z wyrobieniem SSN (not valid for work), więc pozwole sobie zapytać czy jeśli chodzi o niezbędne dla urzędu dokumenty czyli w moim przypadku paszport chyba będzie najważniejszy daje je tylko do wglądu? bo rozumiem że aktu urodzenia chyba nie mam co brać ze sobą bo i tak nie jest prztłumaczony, a nawet gdyby był to i tak nie jest wystawiony przez żaden z tamtejszych urzędów, wiec bedą bazować na paszporcie (posiadam prawo jazdy ale to chyba i tak tam nie ma wiekszego znaczenia) i poprawnie wypełnionych formularzach, czy dobrze zrozumiałem?

A jeśli chodzi o konto w banku to może nie tyle co realizacja czeków ale bardziej skarbonka na którą moge wpłacać pieniążki ewentualnie korzystać jak z normalnego konta czyli przlewy, zakupy może wysyłanie do Polski pieniędzy

A co do pobytu mojego w stanach, to bardzo dużo zależy od tego jak się tam będe czuł, i jakie będą miał dokładne możliwości rozwoju, planowo mam tam zamiar zostac na czas mojej wizy, i nie zamierzam tam pracować na czyjeś konto czy jakichś innych oszustw próbowac, chciałbym żeby mój pobyt tam był raczej legalny

Napisano

a czytales wersje polska czy tez angielska?

bo w wersji angielskiej jest wyraznie napisane jak mozesz taki numer dostac ...Tam nie ma takiego czegos ze bierzesz wypelniasz formularze,pokazujesz I-94 -paszport i numer jest..

co do znajomego to majac wize J-1 takie osoby bez problemu numer dostaja..

Napisano
A co do pobytu mojego w stanach, to bardzo dużo zależy od tego jak się tam będe czuł, i jakie będą miał dokładne możliwości rozwoju, planowo mam tam zamiar zostac na czas mojej wizy, i nie zamierzam tam pracować na czyjeś konto czy jakichś innych oszustw próbowac, chciałbym żeby mój pobyt tam był raczej legalny

Raczej legalny?

Albo legalny, albo nie.

Praca na wizie turystycznej jest nielegalna, myślę że o tym wiesz. Więc automatycznie Twój pobyt będzie nielegalny.

sly6 w polskiej wersji też jest wyjaśnione, kto może SSN dostać (albo przynajmniej dla mnie jest to czytelne).

I zwykły wyjazd turystyczny się pod taką opcję nie kwalifikuje.

Napisano

dlatego nie pytam o znajomego tylko o siebie, bo ja jestem w nieco innej sytuacji przeczytałem też wersję angielską, i z tego wynika że jezeli dobrze uzasadnie w urzędzie potrzeby wykorzystania tego magicznego numeru to powinienem go otrzymać, a jeszcze jedno pytanie tak już bardziej z ciekawości jak jest z angielskim National Insurance Number, bo jest to można powiedzieć synonim (tak mi się wydaje ale w USA jeszcze nie byłem)SSN w wielkiej brytani czy dla polaków posiadających ten numer jest honorowana opieka zdrowotna bo w zasadzie o to mi przez cały czas chodzi????

Napisano

mozesz isc na pogotowie,do szpitala bez tego numeru i zostaniesz przyjety ..ale potem kto zaplaci za pobyt w szpitalu?wtedy nie numer Ci jest potrzebny a dobre ubezpieczenie zdrowotne i na to zawroc uwage a nie na numer SSN..

dobrze sie wczytales ze musisz to jakos uzasadnic dlaczego chcesz miec ten numer ,dla kogos kto jest na wizie turystycznej-jako turysta

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...