shawn Napisano 24 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2011 Jak leciałem do Stanów, to w paszporcie do jednej ze stron miałem przypięte zszywaczem dokumenty - SEVIS, pozwolenie na prace itp. Gdy miałem odprawę na JFK to celnik tak pociągnął dokumenty, że oderwał ten zszywacz i mam lekko podartą stronę w paszporcie. Co prawda ubytków nie ma, ale jest lekko porwana. Niedługo chcę znowu lecieć do USA i mam w związku z tym pytanie. Czy taki paszport jest nieważny, muszę wymienić go na nowy? Czy tak zazwyczaj wygląda to 'odczepianie' dokumentów ? Nie chcę, żeby przez to odmówiono mi wizy, albo zawrócono na lotnisku, a za wyrobienie nowego paszportu z powodu zniszczenia trzeba zapłacić 200% ceny podstawowej.
Joanna30 Napisano 24 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2011 Moja strona po zszywkach wygląda tak: http://imageshack.us/photo/my-images/830/clipboard01xar.jpg/ Problemów nie miałam. Wymieniać paszportu też nie.
shawn Napisano 24 Lipca 2011 Autor Zgłoś Napisano 24 Lipca 2011 Ogólnie biorę pod uwagę wymianę paszportu na biometryczny (przyda się do wyjazdu do Kanady), tylko mam nadzieję, że nie będę musiał płacić 200% za wymianę z powodu zniszczenia.
Joanna30 Napisano 24 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2011 A jak dużo czasu zostało jeszcze do końca ważności obecnego?
shawn Napisano 24 Lipca 2011 Autor Zgłoś Napisano 24 Lipca 2011 Aż 4 lata... Zastanawiałem się nad wymianą, bo chcę z USA polecieć na tydzień do Kanady. Więc pewnie i tak będę musiał zapłacić. Wiem, że studentom przysługuje zniżka 50% na wyrobienie paszportu. Przy obecnej cenie - 140 zł za paszport. Ciekawi mnie, czy w przypadku potrzeby zapłacenia za nowy paszport 200% ceny zniżka też obowiązuje, czy będę musiał zapłacić 280 zł...
sly6 Napisano 24 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2011 moze nie bedziesz musial tych 200 % placic jak powiesz np o Kanadzie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.