c4r0 Napisano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2011 Nie o to chodzi. Ja jeszcze nie skończyłem studiów i byłem tylko na stażu, ale widziałem od środka proces zatrudniania innych pracowników. Podejrzewam, że jeśli starałbym się o pracę to czy miałbym magistra czy inżyniera z Polskiej uczelni nie stanowiłoby żadnej różnicy. Natomiast wiem, że jak się zatrudnia kogoś po amerykańskim uniwersytecie to dyplom decyduje w pewnym stopniu o płacy - koleś z doktoratem dostałby więcej kasy niż koleś z magistrem na identycznym stanowisku (a raczej byłby w stanie więcej wynegocjować). Ale na tamtejszych uniwersytetach jest inaczej i dyplom stanowi jednak trochę większe świadectwo wiedzy niż u nas (u nas nie stanowi żadnego...).
Lora_k Napisano 19 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2011 Hmm Ja chcialbym tutaj skonczyc dwuletnie uzupelniajace magisterskie studia finanse i rachunkowosc po angielsku lub ewentualnie po polsku. Moze jakies doswiadczenie zdobede przez te dwa lata, a jesli sie nie uda, to bede probowal cos z kuzynka zalatwiac, bo pracuje w duzej korporacji po rachunkowosci i biznesie. Moze udaloby sie na wakacje jakies praktyki zalatwic. Zobaczymy....
River Napisano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2011 A ty w jakim zawodzie pracujesz/pracowalas , jeslli mozna wiedziec ? Zawod zwiazany z resocjalizacja/zdrowiem psychicznym pacjenta. W moim przypadku nie patrzyli ani na dyplom ani na mnie (tzn. ani na moje doswiadczenie ani to , co soba "reprezentuje"). Czyli jestem "lepszy" bo u mnie w ogole na nic nie patrzyli
River Napisano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2011 Hmm Ja chcialbym tutaj skonczyc dwuletnie uzupelniajace magisterskie studia finanse i rachunkowosc po angielsku lub ewentualnie po polsku. Moze jakies doswiadczenie zdobede przez te dwa lata, a jesli sie nie uda, to bede probowal cos z kuzynka zalatwiac, bo pracuje w duzej korporacji po rachunkowosci i biznesie. Moze udaloby sie na wakacje jakies praktyki zalatwic. Zobaczymy.... Powodzenia:)
emi82 Napisano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2011 Hmm ciekawy temat poruszyliscie i niestety tak jak powiedzial makdonald tutaj lepiej ukrywac swoje wyksztalcenie bo zadnej pracy sie nie dostanie bo za wysokie kwalifikacje masz i bedziesz madrzejszy od swojego menadzera Moja psiapsiola ma mgr Ekonomi, poszla na tutejszy uniwerek bo chciala sobie jakis dodoatkowy kierunek zrobic i panie jej powiedzialy tak... ze tuatj to jej mgr bedzie jako licencjat ale musi sobie wziac semestr prawa i potem zdac taki ogolny egzamin no i wtedy to ona bedzie pani licencjat Ja pracuje w banku za $11 na godzine z moim mgr Ekonomii a u kumpeli na w firmie na tasmie plastik skladaja za $15 plus akord i niektorzy nawet $30 wyciagaja i zgadnijcie jakie maja wyksztalcenie... skonczyli high school!
gal Napisano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2011 dopiero wyciagasz wnioski. Wyobraz sobie ze Steve Jobs jest tez tylko po szkole sredniej jak tez i Bill Gates. Wykonywana praca i zarobki ma sie nijak do wyksztalcenia, jesli masz talent. Mam kolege, ktory prowadzi prosperujaca firme w USA bardzo prosperujaca wiesz jakie ma wyksztalcenie zawodowe z Polski sprzed 40 lat z czasow pelna para komuny, kiedy to "najgorsi" szli do zawodowek
sly6 Napisano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2011 byli tacy ze chodzilo do ohp-e a maja wiecej od tych co skonczyli studia
gal Napisano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2011 Sly absolutna prawda. Nie ma nic wspolnego: zaradnosc, zdolnosci kierowania biznesem, totalny intelect, predyspozycja osobowa, etc. z wyksztalceniem. Nie przeszkadza je miec, aczkolwiek ja uwazam ze prawdziwe bardzo interesujace glowy nudzi szkola jako taka. W Polsce nie bylo kiedys szansy na "innosc" tu w tym kraju zawsze byla jest tu inny duch w ktorego ja ciagle wierze, niemniej jest to juz odbieganiem od tematu tego watka.
pacio177 Napisano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2011 Rowniez podpisuje sie pod powyzszymi wypowiedziami:D moj tata skonczyl zawodowke jako krawiec a ma firme robiaca filmy i programy do tv ja poszedlem na studia tylko po to aby wyjechac na w&t
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.