Skocz do zawartości

Sponsoring Wizy F-1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam.

chcialbym przedstawic moja sytuacje i zadac kilka pytan nie wiem gdzie mam sie z tym zwrocic wiec pisze tutaj a wiec moja sytuacja wyglada nastepujaco: ja wraz z moja narzeczona przylecielismy do stanow okolo 6 tygodni temu , ja na zielona karte ona na wze turystyczna dostalem bardzo dobra prace ona jest caly czas na moim utrzymaniu jednak pojawia sie problem gdyz wize ma tylko do stycznia a chcielibysmy zostac razem przynajmniej do wakacji , wiec pomyslelismy o zmianie wizy z wizy b2- na wize f-1 w celu poslania mojej narzeczonej na kurs intensywnego jezyka angielskiego (full-time) i tu rodza sie pytania:

czy ja bedac w zasadzie nie zwiazany formalnie z moja narzeczona moge byc jej sponsorem do wizy F-1?

czy lepiej jest starac sie po tych 6 miesiacach jej pobytu tutaj o wize F-1 w USA czy w Polsce?

jak wyglada sprawa ewentualnych wakacji za granica usa gdy ma sie wize F-1?

czy sa dostepne ewentualne dotacje do takich kursow dla uczniow z Europy?

jesli istnieja jeszcze jakies mozliwosci bysmy z narzeczona mogli byc tutaj razem bardzo bym prosil o doradzenie z gory dziekuje wszystkim za odpowiedz czekam zniecierpliwiony

Pozdrawiam Michal B.

Napisano

sponsorowanie moze podpisac nawet ktos z ulicy ,wazne aby jego dochody byly odpowiednie oraz tez szkola jezykowa nie byla na oku urzedu imigracji.

kolejna sprawa to mylisz wize ze zmiana statusu w USA,bo to co chcesz zrobic w USA to jest zmiana statusu na studenta ale wtedy wyjezdzajac po za USA dana osoba musi isc po wize studencka aby wjechac na teren USA i dalej sie uczyc

Kolejna sprawa to gdzie lepiej a ma Wam ktos pomoc z papierami w USA ? bo jedni powiedza ze moze to byc w USA bo mi sie udalo a inni ze z Polski

pamietaj tez ze majac wize studencka wklejna w paszport mozna zrobic prawo jazdy w USA..

co mozna zrobic aby dana osoba byla dlugo-znalesc odpowiednia szkole,miec odpowiednie dochody ,mozna tez pomyslec nad wiza pracownicza.

jezykowa szkola i dotacje>nie slyszalem o takim czyms

Napisano

a moze wiesz cos o dotacje do studiow magisterskich tutaj w usa mysle ze z papierami nie bylo by problemu jak starac sie o wize pracownicza tak na marginesie:D? czy uzyskanie takiej f-1 jest bardzo ciezkie ??

Napisano

Żeby starać się o wizę pracowniczą, to trzeba znaleźć pracodawcę, który chciałby się w to bawić (bo jest to i czasochłonne i sporo kosztuje).

Zabawa polega na tym, że pracodawca musi udowodnić, że na miejscu nie ma nikogo innego, kto mógłby wykonywać tę pracę, tylko Ty :D

O dotacjach do jakichkolwiek studiów nie słyszałam.

Niektóre uczelnie (te z ligi bluszczowej) przewidują stypendia dla swoich studentów, ale to trzeba być naprawdę BARDZO wybitnym, żeby w ogóle o czymś takim myśleć.

Napisano

a teraz mowimy o zmianie statusu czy tez dostaniu wizy F-1?

bo skonczyly sie te czasy ze zmiany statusu byly latwe i proste.

a co do wizy F-1 to jedni dostaja a inni nie ,nalezy zobaczyc teraz jaka bedzie szkola,czy beda plany na powrot do Polski ..

Napisano

no wize turystyczna b-2 mamy wbita na 10 lat chodzi o zmiane statusu na f-1 tak by moja narzeczona miala porzadek w papierach w swietle prawa, szkola najprawdopodobniej bedzie CCSU a powrot do polski po studiach napewno , i byc moze raz w trakcie

Napisano

Jeśli zmieni status z turysty na studenta, to jeśli będzie chciała, czy musiała wyjechać z USA, to żeby wrócić do Stanów jako studentka, to będzie musiała starać się o wizę studencką w Polsce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...