ASKA4 Napisano 19 Września 2011 Zgłoś Napisano 19 Września 2011 Witam, chcialabym nawiazac tez do loterii i poukladac sobie pewne fakty: Przylecielismy z mezem do USA 9 lat temu na J-1. Wiza juz nieaktualna, ale doczytalam sie z postow Kariny, ze furtka odrobinke uchylona jest i (tak mysle) mozemy startowac w loterii- dobrze mysle? Dzieci-dwoje i od urodzenia obywatele- wpisywac je i zdjecia dodawac? W obecnej chwili rozpoczelismy ewaluacje naszych magistrow z Polski- (i tu wybiegam daaaleko w przyszlosc) czy w razie szczesliwego losu i pozniejszej rozmowy z odpowiednim urzedem to bedzie dzialalo na nasza korzysc, czy wstrzymac sie z wysylaniem do WES-u dyplomow? Boje sie jedynie, czy nawet jak nie wylosuja nas, to czy nasz adres nie bedzie udostepniony odpowiednim sluzbom w celu wydalenia nas z Ameryki? ps. chcialam napisac tego posta do p. Kariny na priv, ale moze ktos jest w podobnej sytuacji, wiec niech bedzie na ogolnym. http://www.dziennik.com/publicystyka/artykul/czy-na-pewno-jestes-tu-nielegalnie moze sie komus przyda
sly6 Napisano 19 Września 2011 Autor Zgłoś Napisano 19 Września 2011 Aska4 jakbys dobrze przeczytala caly temat to artykul z dziennika juz byl podany przez dorote pare postow temu.. kolejna sprawa to praca na numerek bez pozwolenia i tutaj moga byc schody,bo jesli nawet nie jestescie nielegalnie to jak z praca nielegana?tutaj moze cos napisze Karina w tym temacie jesli znajdzie czas.. w instrukcji jest napisane ze jesli ktos ma staly pobyt-zielona karte lub tez obywatelstwo USA tych osob nie wpisuje sie w zgloszeniu z racji tego ze Im wizy nie sa potrzebne
Notils Napisano 19 Września 2011 Zgłoś Napisano 19 Września 2011 Witam, Mam pytanie czy do zgłoszenia do loterii muszę wpisywać i podawać zdjęcie dziecka biologicznego w które ma już 25 lat ?
Notils Napisano 19 Września 2011 Zgłoś Napisano 19 Września 2011 NIE Właśnie trochę jest pomieszane w instrukcji: Najpierw jest to : " Należy załączyć wszystkie wymagane fotografie. Zgłoszenie będzie odrzucone, jeśli uczestnik loterii nie załączy wszystkich wymaganych fotografii. Do zgłoszenia E-DV musza być załączone elektronicznie ostatnio wykonane fotografie: Uczestnika loterii Współmałżonka Każdego dziecka w stanie wolnym, które nie ukończyło 21 lat, gdy wysyłane było zgłoszenie, w tym wszystkich dzieci biologicznych, adoptowanych oraz pasierbów nawet, jeśli dziecko nie mieszka już z uczestnikiem loterii lub uczestnik loterii nie planuje wyjazdu dziecka w ramach programu loterii DV." potem to: "14. LICZBA DZIECI – W zgłoszeniu MUSZĄ być wymienione imiona, daty i miejsca urodzenia żony/męża oraz wszystkich dzieci biologicznych." Albo ja po prostu nie wiem jak to czytać..
sly6 Napisano 19 Września 2011 Autor Zgłoś Napisano 19 Września 2011 a odpowiedz masz ze dzieci do 21 roku zycia
Notils Napisano 19 Września 2011 Zgłoś Napisano 19 Września 2011 to nawet nie musze wpisywać ze mam takie dziecko ?
sly6 Napisano 19 Września 2011 Autor Zgłoś Napisano 19 Września 2011 jesli chodzi o zgloszenie to nie
nn11 Napisano 19 Września 2011 Zgłoś Napisano 19 Września 2011 Witam , Zastanawiam się czy wypełniając aplikację do loterii używamy polskich znaków (ą,ę,ł,ó,... ect.)? Wydaje mi się że nie ale chce sie upewnić. Pozdro!
Irvin Napisano 19 Września 2011 Zgłoś Napisano 19 Września 2011 Dzień dobry, z uwagi że jestem (a właściwie już teraz to chyba byłem) zainteresowany uczestnictwem w loterii wizowej znalazłem Wasze Forum. Jednak po głębszej analiziw przedstawionych tutaj spraw i kosztów stwierdzam, że w chwili obecnej, gdy Polska jest członkiem UE i możemy swobodnie mieszkać i pracować w dowolnym kraju europejskim bez ponoszenia dodatkowych kosztów badań, wiz, przeglądów dentystycznych, świadectw o niekaralności, udowadniania przed konsulem że się posiada środki na początkowe życie w usa - lepiej chyba wyjechać np do Wielkiej Brytanii a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na wynajem mieszkania w pierwszych miesiącach życia. Przecież kwota 20 tys zł którą trzeba wydać aby dotrzeć na lotnisko w Stanach Zjednocznonych jest równa 4 tys funtów! A za te pieniądze można naprawdę tam spokojnie wystartować. Przecież w Stanach będzie potrzeba też środków do życia. z tego co przejrzałem forum to średni miesięczny koszt na 4 osobową rodzinę wynosi ok 3-4 tys dolarów (9-12 tys zł), a trzeba miec środki na więcej niż miesiąc, chyba że ktoś jedzie i wie że praca tam na niego czeka, ale biorąć pod uwagę recesję gospodarki amerykańskiej - szybciej można spodziewać się powrotu "szczęśliwców" do Polski niż znalezienia pracy w szybkim czasie. Podsumowując powyższe stwierdziłem, że szkoda przysłowiowej "nafty" na wyjazd do USA. Nie w tych warunkach i na tych warunkach. Mój post nie ma być kijem w mrowisko ale ewentualnym przyczynkiem do dyskusji. Dziękuje
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.