aeris Napisano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Gdy po raz 1 staralam sie o wize dostalam wize jednokrotnego wjazdu w przeciagu pol roku (po pol roku mialam miec obrone mgr). Rozmowa z konsulem przyprawila mnie o mdlosci, pytania bardzo osobiste, po rozmowie czulam sie jak smiec. To byla Warszawa. Obecnie mieszkam w Holandii. Dostalam wlasnie wize turystyczna 10 letnia. Gdzie zostalam potraktowana jak czlowiek, jak turysta. Po prostu SZOK. Jesli chodzi o podejscie do czlowieka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FUGAZI Napisano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Szok. Ilu Holendrow znasz dla ktorych wakacje w Stanach = 8 lat roboty na kontraktorce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aeris Napisano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Października 2011 nikogo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Października 2011 aeries a teraz zobacz na wypowiedzi osob ktore nie dawno byly po wize ale w Polsce i czasami sie zdarza ze mozna nie tak trafic sa tez takie osoby ze ida po wize do Anglii i okazuje sie ze sa przepytywane tak samo jak Ty w Polsce .. tak wiec ile osob tyle masz historii i kazda prawdziwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal Napisano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Wszystko zalezy od persony pracujacej w konsulacie USA. Jak wszedzie, w kazdej nacji sa ludzie i ludziska. Nie zawsze traktowanie kogos kto stoi po drugiej stronie okna jest profesjonalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makdonald Napisano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Polacy sa sami sobie winni, ze traktuje sie ich wlasnie tak. Taki "profiling" jest czesto krzywdzacy ale niestety w wielu sytuacjach obowiazuje anachroniczna zasada "odpowiedzialnosci zbiorowej". Z takimi sytuacjami mamy do czynienia wszedzie tam gdzie slowo "Polak" kojarzy sie ze slowami " oszust, kombinator,zlodziej,prostytutka...e.t.c.". Tu gdzie mieszkam nie ma praktycznie Polakow. W okoliczy 40 mil od nas mamy dwie polskie rodziny: profesor uniwersytetu i lekarz anestezjolog. Z tego typu profesjami i standardami zachowania kojarzy sie tu slowo "Polak" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aeris Napisano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Października 2011 ja wlasnie odnioslam inne wrazenie. O wize staralam sie w Amsterdamie, gdzie KAZDY Amerykanin w ambasadzie wzial za punkt honoru zeby powiedziec mi po polsku "dzien dobry". Wiec opinia o Polakach taka zla chyba nie jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aeris Napisano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Tu gdzie mieszkam nie ma praktycznie Polakow. W okoliczy 40 mil od nas mamy dwie polskie rodziny: profesor uniwersytetu i lekarz anestezjolog. Z tego typu profesjami i standardami zachowania kojarzy sie tu slowo "Polak" fantastycznie. Pisze serio. w Holandii tez sa takie miejscowki, marze by tam mieszkac... np WIllemstad. Sprawdz prosze w googlemaps:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Października 2011 aeries oczywiscie ze tak zle nie jest ale nie jest az tak dobrze jak by sie wydawalo to ze Ci mowili dzien dobry to ok ale moze ktos napisze na forum ze byl tam i nie dostal wizy a wtedy czasami takie dzien dobry inaczej sie widzi .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tapeta999 Napisano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Ja byłem pól roku temu w Warszawie po wizę i wszyscy w konsulacie byli bardzo mili a Pani Konsul przy okienku zadał 3 konkretne pytania po czym przyznała mi wizę na 10 lat:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.